Autotehnikateema

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Re: Autotehnikateema

Postitus Postitas Some »

AMvA kirjutas: 29 Juul, 2025 11:35 Sa vist ei saa üldse aru, kust tuleb Snickers tööriiete nimetus?
OT: Snicare on Puusepp rootsi keeles aga kahtlustan, et see otsitud põhjendus… Pigem ikka lasevad tuntud kaubamärgil liugu. Muidu loogilisem olnuks Snicare Workwear, ei?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

davidsoniharald kirjutas: 29 Juul, 2025 10:06 Milliste kõiketeadjate ja õigusenõudjatega? Miks nende mootoreid peab lappima?
Kui tootja annab välbaks 300k/15 aastat siis kas see on õige välp? Kas tootjat võib uskuda?
Arvad jälle palju aga ühtegi fakti ei suuda pakkuda. Arvamisega on siin ilmas vähe peale hakata.
Sama VW lubab samadele autodele ka 30 000 km õlivahetusvälpa. Kas see, et VW lubab, muudab selle õigeks/tõeks. :D
Ja internetist otsida infot hammasrihma eluea kohta, no tase omaette, allikakriitikast oled midagi kuulnud?
Ma otsisin naise auto pooltelgede mutrite pingutusmomenti äsja, variante tuli 190 ja 270 Nm vahel.

Miks sa nt Moller Autosse ei helista, neil on kahtlemata kogemusi palju rohkem kui liivimaa parimal tiivapleki neetijal?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

davidsoniharald kirjutas: 29 Juul, 2025 11:55
Jutuks hea küll. "Pole avatav" all mõeldi tõenäoliselt "esindus ei remondi vaid asendab, sest nii on odavam" . Tõenäoliselt esindusele ongi odavam. Autoleht on umbes sama tase kui Õhtuleht.

Remontida saab absoluutselt kõiki asju siin maailmas. Küsimus on resurssides (raha, varuosad, aeg).
Väga kõva suurustamine.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas davidsoniharald »

Kapten Trumm kirjutas: 29 Juul, 2025 12:18 Ja internetist otsida infot hammasrihma eluea kohta, no tase omaette, allikakriitikast oled midagi kuulnud?
Ma otsisin naise auto pooltelgede mutrite pingutusmomenti äsja, variante tuli 190 ja 270 Nm vahel.
Läks jah tõesti nii, et laskusin korraks sinu tasemele.

Esindus soovitab vahetada 5 aasta või 210t km pealt.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Mina üldjuhul kindlaid andmeid netst ei otsi, lihtsalt antud auto kohta pole mul õnnestunud remondimanuaali soetada. Aga esindus aitas mind ja sain kõik õigesti.

Igal juhul väga fantastiliste rihmavahetuse välpadega soovitaks säilitada tervet ettevaatust ja proovida nende õigsust ikka siis, kui autol veel garantiiaeg on. Aga ka igasugu muude, peamiselt marketingiosakonnast tulnud "välpadega".

VW puhul (sõidan igapäevaselt 2024 masinaga) õnneks aktsepteerib kompuuter ka vähendatud, 15 000 km õlivahetusvälpa ja esindus pigem soovitab tänapäeval seda (mitte enam 30 000st).
Viimati muutis Kapten Trumm, 29 Juul, 2025 12:53, muudetud 1 kord kokku.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 29 Juul, 2025 12:18
davidsoniharald kirjutas: 29 Juul, 2025 10:06 Milliste kõiketeadjate ja õigusenõudjatega? Miks nende mootoreid peab lappima?
Kui tootja annab välbaks 300k/15 aastat siis kas see on õige välp? Kas tootjat võib uskuda?
Arvad jälle palju aga ühtegi fakti ei suuda pakkuda. Arvamisega on siin ilmas vähe peale hakata.
Sama VW lubab samadele autodele ka 30 000 km õlivahetusvälpa. Kas see, et VW lubab, muudab selle õigeks/tõeks. :D
Ja internetist otsida infot hammasrihma eluea kohta, no tase omaette, allikakriitikast oled midagi kuulnud?

Miks sa nt Moller Autosse ei helista, neil on kahtlemata kogemusi palju rohkem kui liivimaa parimal tiivapleki neetijal?
Sa oleks võinud ju need pingutusmomendid maaletoojalt küsida :lol:
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Esindusest küsisingi, seal paljundati mulle lausa terve leht nende momentidega. Aga laupäeva lõuna ajal pole ükski esindus enam lahti, läheb vist rahaliselt liiga hästi.
kaupo51
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaupo51 »

Veel hammasrihma elueast. Mul on kuskilt meeles, et Continental annab järelturul müüdavatele rihmadele- kas siis täituv kilometraaz (mille siis omakorda määrab autotootja) või 8 aastat. Eks see aastate täitumine tuleb mängu tihti hobiautode puhul. Mul on üks hobiauto, millel vahetati hammasrihm 2018 suvel ja peale seda on sõidetud ca 15 000 km. Nüüd ma vaikselt mõtlen, et millal võiks vahetada. Ilmselt järgmine aasta lasen selle igaks juhuks ära teha.
Hammasrihma tootjatest. Kui minu mälu mind jälle ei peta, siis neid firmasid väga palju ei ole. Continental, Gates, Dayco-Pirelli. Kunagi oli ka firma Optibelt (üheksakümnendate keskel oli neil Tondil isegi esindus), aga tänaseks on nad vähemalt Eesti turult vist kadunud?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Kuidas sa selliste läbisõitude puhul talitad rullikute-pingutite, veepumbaga (kui on hammasrihma pealt)? Need ka või?
kaupo51
Liige
Kontakt:

Kapten Trumm kirjutas: 29 Juul, 2025 13:22 Kuidas sa selliste läbisõitude puhul talitad rullikute-pingutite, veepumbaga (kui on hammasrihma pealt)? Need ka või?
Ma arvan, et need ka. Võtsin kätte ja vaatasin, et hammasrihm, üks rullik, veepump, soonrihm ja kiilrihm kõik kokku võiks jääda alla 100 euro.
kaupo51
Liige
Kontakt:

Kusjuures hobiautod ja vahetusvälbad on huvitav teema minu jaoks. Ma nüüd kaldun hammasrihma asjast kõrvale.
Kui tihti vahetada aastas 2000 km sõitval hobiautol mootoriõli? Õhufiltrit, kütusefiltrit, süüteküünlaid?
Kui tihti vahetada automaatkäigukastis õli?
Mul on üks MB W123, millel automaatkast. Õlivahetusvälp on MB andmetel 60 000 km. Ajalist välpa ei ole antud. Ma ise olen vahetanud näiteks automaatkastis õli iga 8 aasta tagant (läbisõit selle aja jooksul siis max 15 000 km).
Viimati muutis kaupo51, 30 Juul, 2025 14:46, muudetud 2 korda kokku.
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

davidsoniharald kirjutas: 29 Juul, 2025 10:06
Kapten Trumm kirjutas: 29 Juul, 2025 8:43 Esindusel on peale oma finantshuvi muidugi ka praktiline kogemus taoliste kõiketeadjatest õigusenõudjatega. Ja nende mootorite lappimisega.
Soovitaks kuulata, mida nad räägivad. Max 5a/150 000 (kumb täitub enne) võiks uskuda.

Milliste kõiketeadjate ja õigusenõudjatega? Miks nende mootoreid peab lappima?

Küsimustele võiks ka vastata.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

kaupo51 kirjutas: 29 Juul, 2025 13:51 Kusjuures hobiautod ja vahetusvälbad on huvitav teema minu jaoks. Ma nüüd kaldun hammasrihma asjast kõrvale.
Kui tihti vahetada aastas 2000 km sõitval hobiautol mootoriõli? Õhufiltrit, kütusefiltrit, süüteküünlaid?
Kui tihti vahetada automaatkäigukastis õli?
Mul on üks MB W123, millel automaatkast. Õlivahetusvälp on MB andmetel 60 000 km. Ajalist välpa ei le antud. Ma ise olen vahetanud näiteks automaatkastis õli iga 8 aasta tagant (läbisõit selle aja jooksul siis maz 15 000 km).
Minu praktika on olnud (ei pruugi olla tõsiteaduslik)
-mootoriõli vahetada sõltumata läbisõidust kord aastas, erand on tõesti siis, kui sa oled selle aja jooksul nt autot korra käivitanud ja õli puhas ja läbipaistev. Mul on läbisõidud eri autodega olnud 500-2000 km aastas.
-õhufilter ja kütusefilter - ehk mingi kord 5a takka
-automaatkastiga auto on mul viiendat aastat, pole veel vahetanud. Jälgida õli värvi, kui on puhas ja läbipaistev punane, ehk mingi 5-7 aastat?
Hobiautol ekspluatatsioonimaterjalid pole rentaabel - kui jagada kulunud raha km peale, on ilmselt väga korralik juhiga auto odavam.

Üks detail veel - enne sügisest garaazi panekut tankige paak kõrini täis, vähendab kondentsvee tekkimist ja paagi roostetamist seespoolt. Ja järgmisel kevadel on nagunii kallim kütus.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

davidsoniharald kirjutas: 29 Juul, 2025 13:57 Milliste kõiketeadjate ja õigusenõudjatega? Miks nende mootoreid peab lappima?
Küsimustele võiks ka vastata.
Kõiketeadjad ja õigusenõudjad - kes ajavad näpuga järge, mida tehas lubab ega taha kuulata praktilise kogemusega inimeste hoiatusi. Mina näiteks kuulasin. Hammasrihma teemal. Miks peab lappima? Kui selle vahetusvälba katsetamisel mootor puruks läheb, siis garantiiajal peab seda nagunii tegema ja peale garantiiaega - kõiketeadjad lõpetavad esinduses tihtipeale, sest mujal pole piisavalt "professionaale" - inimesed, kes on harjunud virisema ja õiendama igal pool.

Tootja annab välpasid ka teatud tingimustel. Meie kliimas on palju külma-kuumatsükleid, mis lõuna pool pole niiväga probleemiks. Seepärast, samade välpadega katsetamine lõpeb kergesti klapid peas. Tasub kuulata, mis esindus ise ütleb, sest neil on enim kogemust meie oludes. Hammasrihma kontrolli saab teha ainult visuaalselt pealispinda vaadates? Selle seisukord ei ole kogu tõde, pragudeta pealispind pole garantii, et katki ei lähe. Katki võib minna rihma materjali vanumise tõttu.

Võibolla need "long life" välbab toimivadki autodel, kus mootor kogu aeg töötab. Enamikel autodel ei tööta. Enamus kulumisest ei teki mitte töötamise ajal, vaid külmkäivitustel. Hammasrihma tuleks vahetada pigem varem kui hiljem. Autode ajalugu on hammasrihma kasutuselevõtu ajast täis lugusid, kus ühe või teise välbaga on veidi üle pakutud. Näiteks 80-90ndatel kasutas BMW päris tihedalt hammasrihmasid. Kui hakkasid rääkima tehase 60 või 90 tuhat välbast (toona olidki sellised), siis mind viidi kord töökotta ja näidati ühte mootorit, mille omanik ka neid uskus. Materjalid on paremaks läinud, aga rihma elu on ka tehtud kõvasti raskemaks. Rihma taga on rohkem koormust ja rihma painutatakse palju rohkem. Eriti ohtlikud on longlife lahendused, kus hammassrihm ajab ringi veepumpa. Selle laagrid lähevad kõige varem õhtule ja mina pole küll näinud sellist veepumpa, mis 200 tuhat käiks. Aga ehk olen vähe näinud.
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

Aplaus. Lõpuks ometi mingi postitus, mis on ka midagi väärt.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist