Gaza sõda

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
navigator
Liige
Kontakt:

Re: Gaza sõda

Postitus Postitas navigator »

Madis Reivik kirjutas: 26 Juul, 2025 22:19 Navigator, ma ei oska sulle midagi vastata sest sa ise ka ei saa aru mida sa kirjutad. Aga vahet pole.
Muidugi. Ja millest täpsemalt ma aru ei saa mida ma kirjutan ? Argumendid saavad sul otsa siis minnakse ikka ad hominem.
Ma võin öelda millest sina aru ei saa. Topeltstandarditest ? Ukrainas on halb, kui tsiviile tapetakse, Gazaz pole probleemi, kui tsiviile tapetakse. Sest nad on seal nagunii kõik terroristid, rinnalapsed kaasaarvatud.
Erureamees
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Erureamees »

Ma ei tõmbaks võrdlust Ukraina ja Gaza vahele. Venemaa on Gaza teemat juba oma viiskümmend aastat dirigeerinud. Ja ma tõesti ei valaks pisaraid kui Venemaal mõni tsiviil otsa saab. Jah, mul on tõesti topeltstandardid- sõpradele kõik, vaenlastele ei midagi!
Poti soldat
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Poti soldat »

Üldiselt on probleemiks et Netanyahu & co. plaan paistab olevat kogu Gaza elanikkonna tähtajatu pigistamine lootuses, et ühel hetkel Hamas viskab püssi nurka, ükskõik kui kaua see ka ei võta. Ning samal ajal mõned ministrid tema valitsuses räägivad avalikult palestiinlaste Gazast minema küüditamisest. Varsti saab 2 aastat sõja algusest täis, 7 oktoobril 2023 saadud muu maailma sümpaatia on juba ammu otsas, ning enamikel on sellest lõputust agooniast kopp ees.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Kriku kirjutas: 27 Juul, 2025 7:13
Madis Reivik kirjutas: 26 Juul, 2025 22:19Mis moslemitesse puutub siis ma olen üpris veendunud et keskmise agressiivse kaltsupea teadmised koraanist on nullilähedased.
Ma küll ei tunne asja, aga näiteks Taliban sai alguse medresedest, kus suurt muud ei tehtudki kui õpiti Koraani. Kuna tegu oli ikkagi koolidega, läks Lääne ajakirjandus sellest mõneks ajaks segadusse ja kutsus neid mitu aastat "üliõpilasliikumiseks".
Ilmselt on selle kohta palju uurimusi ja kirjandust, peaks vist tutvuma. Aga võiks arvata et haritud ja radikaalsed tüübid on pigem selle massi suunajad ja ise kõvera toruga kalashhiga tormi ei jookse.
Paralleel kunagise katoliku kirikuga on ilmselt kohane, religiooni kattevarjus realiseeritakse vanameeste võimuiha.. Iraani ajatolla 80datel on vist kõige reljeefsem näide, poolsurnud rauk saadab poisikesi kindlasse surma.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Madis Reivik kirjutas: 27 Juul, 2025 11:24
Kriku kirjutas: 27 Juul, 2025 7:13
Madis Reivik kirjutas: 26 Juul, 2025 22:19Mis moslemitesse puutub siis ma olen üpris veendunud et keskmise agressiivse kaltsupea teadmised koraanist on nullilähedased.
Ma küll ei tunne asja, aga näiteks Taliban sai alguse medresedest, kus suurt muud ei tehtudki kui õpiti Koraani. Kuna tegu oli ikkagi koolidega, läks Lääne ajakirjandus sellest mõneks ajaks segadusse ja kutsus neid mitu aastat "üliõpilasliikumiseks".
Ilmselt on selle kohta palju uurimusi ja kirjandust, peaks vist tutvuma. Aga võiks arvata et haritud ja radikaalsed tüübid on pigem selle massi suunajad ja ise kõvera toruga kalashhiga tormi ei jookse.
Mina olen aru saanud, et kõik õppisid Koraani pähe ja jooksid küll. Harituseks ma seda küll ei nimetaks.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Harituseks polegi vôimalik seda nimetada.
Olete te proovinud Koraani lugeda? Mina olen.
Sealt mingeid teadmisi saada on vôimatu, vähemalt mina ei leidnud kübetki.
Isegi Piiblilugejaid vôib pidada kôrgharituteks Koraanilugejatega vôrreldes, sest kui Piiblis on kolm kihti: ajalooline informatsioon, seebiseriaalid ning ajuvabadused ehk lollide programmeerimine, siis Koraanist ma peale ajuvabaduste muud ei leidnudki.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
sada
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas sada »

Kriku kirjutas: 27 Juul, 2025 7:13 Ma küll ei tunne asja, aga näiteks Taliban sai alguse medresedest, kus suurt muud ei tehtudki kui õpiti Koraani. Kuna tegu oli ikkagi koolidega, läks Lääne ajakirjandus sellest mõneks ajaks segadusse ja kutsus neid mitu aastat "üliõpilasliikumiseks".
Taliban tõlkes tähendabki "õpilased"/"üliõpilased".
Poti soldat kirjutas: 27 Juul, 2025 10:50 Üldiselt on probleemiks et Netanyahu & co. plaan paistab olevat kogu Gaza elanikkonna tähtajatu pigistamine lootuses, et ühel hetkel Hamas viskab püssi nurka, ükskõik kui kaua see ka ei võta. Ning samal ajal mõned ministrid tema valitsuses räägivad avalikult palestiinlaste Gazast minema küüditamisest. Varsti saab 2 aastat sõja algusest täis, 7 oktoobril 2023 saadud muu maailma sümpaatia on juba ammu otsas, ning enamikel on sellest lõputust agooniast kopp ees.
Mulle paistab, et "Netanyahu & co" plaan on muuta elu Gazas võimatuks. Neil pole otseselt vahet kas elanikud surevad nälga, lähevad kuidagi ise ära või küüditatakse. Oluline on saavutada Endlösung kus Gaza on Araberfrei, meetod pole otseselt oluline. Sellele viitab nii taristu hävitamine (ka süsteemse lõhkamise teel, mitte ainult pommitades) kui toiduabi blokeerimine.

Lisaboonus on Netanyahu jaoks see, et niikaua kui riik sõdib ei saa teda korruptsiooni eest kohtu alla anda.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

sada kirjutas: 27 Juul, 2025 13:27Lisaboonus on Netanyahu jaoks see, et niikaua kui riik sõdib ei saa teda korruptsiooni eest kohtu alla anda.
Nagu ikka ajaloos vahel juhtub, sobib see nii talle kui Hamasi juhtidele.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ruger »

UK peaminister lubab Palestiinat riigina tunnistada.
Keir Starmer addresses the nation as he announces the UK will recognise a Palestinian state in September
https://x.com/PolitlcsUK/status/1950226114548289863

Hamasi kutsutakse relvi maha panema ja Gazast lahkuma
Qatar, Saudi Arabia, and Egypt, along with numerous Western countries, have signed a declaration that calls for Hamas to disarm and leave Gaza.

“Hamas must end its rule in Gaza and hand over its weapons to the Palestinian Authority."
https://x.com/HenMazzig/status/1950268531926335534
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Üldiselt oleks neist olnud tark seada Palestiina riigi tunnustamise eeltingimuseks Hamasi võimult kõrvaldamine Gazas.

Samuti kommenteeris [Iisraeli välisminister] mõne välisriigi, sealhulgas Prantsusmaa otsust tunnustada Palestiina riiki, et taastada jõupingutused kahe riigi lahenduseni jõudmiseks. «Prantsuse välisminister ütles eile New Yorgis, et Euroopa peab survestama Iisraeli nõustuma kahe riigi lahendusega,» rääkis Sa'ar. «Palestiina riigi loomine oleks täna Hamasi riigi, džihaadiriigi loomine. Seda ei juhtu.»
https://maailm.postimees.ee/8295359/iis ... masi-riiki
Qwerty226
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Qwerty226 »

Palestiina riik ei võrdu ju ainult Gaza, Palestiina riik on see, mille president on Mahmoud Abbas.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Aga praegu saab Palestiina riik tunnustuse justkui Gaza toetuseks, kus on võimul Hamas. Ilma Gaza sõjata poleks seda juhtunud.
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Pigem on see survestamine praeguse olukorra muutmiseks ja Iisrael saaks teha, et oleks teisiti. Faktiliselt Gaza inimesi näljutatakse ja keegi tähtis juut ütles, et Gazat hakatakse jupphaaval Iisraeliga liitma (Läänekaldal teevad nad seda faktiliselt juba tükk aega), lisaks on neil plaan kogu Gaza elanikkond lõpuks ühte "turvalinna" (loe: getosse) kokku ajada. Sama tore, kui oli Varssavi geto, keegi ei pääse välja. Välja saab, kui sõidad igaveseks Palestiinast ära.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Kui Iisrael peaks sealt taanduma, jätkuks Hamasi diktatuur. Mõlemad peaksid sealt kaduma.
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Palestiina riigi tunnustamine on nagunii ainult sümboolne akt - nagu oli Eesti Vabariigi tunnustamine Nõukogude okupatsiooni ajal. Sellel riigil pole üheselt tunnustatud piire ega valitsust, mis neid piire kontrolliks. Isegi Läänekalda "juustuaukudes" on omavalitsusel ainult piiratud võim ja enamuse territooriumi üle pole mingit võimu. Tunnustamine on lihtsalt selleks, et Iisraelil oleks natuke raskem öelda, et nüüd on Palestiina riigiga igaveseks lõpp ja varsti on kõik üks ja jagamatu Iisrael. Teevad seda nagunii, aga siis on väike pind perses ja pole nii mõnus.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist