Eesti ohvitserikoolitusest

Vasta
Rabapistrik
Liige
Kontakt:

Re: Eesti ohvitserikoolitusest

Postitus Postitas Rabapistrik »

Fucs kirjutas: 04 Aug, 2025 16:28 Mina endiselt pean kõige tähtsamaks motivatsiooni ja tahet, elik võimalikult suurt hulka isamaaliselt kasvatatud ja motiveeritud noorsugu ehk materjali, kes tahavad ennast EKJ siduda ja kellest-millest siis kedagi-midagi saab voolida.
Fucs kirjutas: 04 Aug, 2025 16:28 "riigikaitseõpetus koolides otseses seoses motiveeritud kutsealuste jõudmisele ajateenistusse...."
Iseenesest võib seal korrelatsioon olla, aga saan tuua enda pealt näite. Läksin 2011 ka omast soovist ajateenistusse ja mõtlesin enne seda ka tegevteenistuse peale, kuid 2012. aastal reservi minnes olin otsustanud, et selles süsteemis tegevteenistujana jätkata ei taha. Veel ~nädal enne teenistuse algust vaatasin enda jaoks järjekordse laulupeo ajal kogu seda massi ja mõtlesin, et selle nimel lausa peab (ja arvan seda siiani). Minus oli, ja siiani on, seda nn 'isamaalisust' ilma mingi riigikaitseõpetuseta, nii et löö katust, ja kusjuures enamik sellest on tulnud pigem läbi kultuuri(!).

Reservis (läbi KLi) olen jalaväelase elu kütnud 2012. aastast ja vaatan regulaarselt KRA töökuulutusi, aga traditsioonilise karjääriteekonna alguseks on minu aeg läbi (ma 30-35 vahel). Inseneriharidus (elektroonika, füüsika valdkonnas) koos kõrgtehnoloogilise ettevõtte asutamise ja eestvedamisega ja kõige sellega seonduvaga on ka liiga ahvatlev. Mul on reservis olnud õnne/võimalusi panustada end O1 lõpupoole/O2 lävepakule ja teoreetiliselt oleks ehk võimalik ka küljelt siseneda, aga see saaks riigile tervikuna olla plussmärgiga ainult siis, kui see oleks kooskõlas minu tehnilise/ettevõtluse taustaga. Ma nüüdseks juba natuke kapriisne ka ja Tallinnas elada ei taha.

Pika jutu mõte on näidata, et süsteemil on olnud raskusi korjata ära 1) ka positiivse eelhäälestusega ajateenijaid, 2) hiljem horisontaalselt siseneda saavaid reservväelasi. Samas, ma juba 'vana' ja võib-olla, kui oleksin ajateenistusse läinud 2021, oleksin juba KVA lõpetanud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ühesõnaga algse mõttekõigu lõppjäreldus on, et mereväe maksimaalne suurus ei saa ületada ühte laeva? Vabanev raha tuleks ümber suunata lennukitele, kuna igale piloodi kohale kandideeris ~9 inimest ühele kohale. Või veel parem mereakadeemiale, sest sinna õppima minna on noortel huvi olemas.
Paljudele küsimustele annab vastuse sõja-ajalugu.
Selline suht keeruline laev, milletaolist meil veel pole, aga millised asusid kuni 1992 Paldiskis. Olid ka Soome mereväe relvastuses kuni 2000.
Ossa-klassi raketikaater. Meeskond kokku 25-28 meest (eri allikates varieerib), sh 4 ohvitseri. Ilmselt ka 3-4 mitsmani. Ülejäänud ajateenijatest madrused (st valdav enamus).

Ehk siis piisavalt hea koolitusega ei ole vajadust koostada kogu meeskonda kaadrimereväelastest.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

No Nliidus olid muidugi ka vastava pikkusega teenistusajad...
Mereväe rannikuüksuste ja lennuväe reakooseisul ja seersantidel (sh piirivalvevägedes) 2 aastat; mereväe lahingutoetuse laevadel, alustel ja rannikuüksuste ning piirivalvevägede mereväeüksuste meremeestel ja nooremohvitseridel - 3 aastat...

Projekt 205 [проекта 205 «Москит»] (Osa) kohta praegu täpseid andmeid ei leia, aga piirivalve rannakaitsekaatrite projekt 205P [проекта 205П «Тарантул»] (Stenka) meeskonnas oli nagu ma aru saan ette nähtud 30 liikmeline meeskond, kelledest 4 ohvitseri, 8 laevastaršinad [корабельный старшина] (või mitšmani) ning 18 madrust.
http://almaz-kb.ru/upload/iblock/b66/b6 ... f4f757.pdf

Soome värki ma ei tea, kui palju seal kaatri peal kaadrit vs ajateenijaid oli.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Minu mõte oli selles, et suure kaadri vajadusega süsteemi oleme me ise endale loonud ja siis pole vaja nutta, et 1,35 miljoni hulgas on vähe tahtjaid.
Ja mitmel pool (nt PPA) on see juba praegu ülejõu käiv ning tehakse igasugu trikke, et inimesed teenistuses kauem oleks.

Soomlastel olid taoliste kaatrite peal samuti ajateenistujatest madrused. Tõsi, tänaste peal mitte niiväga, Hamina meeskonnast on vaid 2 ajateenijast madrust, neist üks kokk ja teine veel millegi peal, ülejäänud on kaader.

Ega kutselise armee paremus polnud ka NSVL ajal mingi saladus, lihtsalt toona saadi ka aru sellest, et vajalikku kvantiteeti nad kutselise personaliga välja ei võlu miskit moodi.

Õnneks viimastel aastatel on näha teatud trende nii ajateenijate kui reserväelaste (nii sõdurite kui ohvitseride) laiemaks kasutamiseks, küllal olukord ikka tingib.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Kuda mingi paat, mille vajadus on tegelikult (loe: reaalsuses) peotäis seerusid ja per*et'is madruseid pluss üks ohvitser mõjutab ohvitseride koolitamise probleeme ehk ohvitseride puudujääke? Palju on olnud meil ennegi rühmasid, kus RÜ on veebel? Ma võin enda näppude ehk kogemuse pealt lugeda kokku 10+ rühma. Tõsi, ajateenijate rühmad, aga nii mõnelegi tuli nendesamad näppude vahelt ka aspirant peale tabelitesse..
Igale poole pole ohvitseri vaja, kõige vähem rühmadesse - miks ei panustata päris-praktikutesse ja olemasolevast biomassist KVA-s ei vormita enam-vähem staabiohvitsere? Väga paljud värsked nooremleitud kibelevad väga kähku sellest rõvedast reakoosseisuga tegelemisest edasi minema (vabandust, minu info on 2018, kui ma viimati KV-s olin. KL-is on asjad teistmoodi, õnneks ja kahjuks).
professional retard
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Võibolla allohvitser rühma ees mingitel tingimustel isegi töötaks, aga see jutt, et topime veeblid igale poole on tühi kõvatamine. Allohvitserid on tegijad drillides ja käelistes oskustes ja sinnapaika võiks see asi ka jääda.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Kapten Trumm kirjutas: 06 Aug, 2025 9:48 Võibolla allohvitser rühma ees mingitel tingimustel isegi töötaks, aga see jutt, et topime veeblid igale poole on tühi kõvatamine. Allohvitserid on tegijad drillides ja käelistes oskustes ja sinnapaika võiks see asi ka jääda.
Vanasti õpetati lahingukoolis veeblid just rühmaülemateks. Peaks oma vana tunnistuse ülesse otsima.
mongol
Liige
Kontakt:

Kapten Trumm kirjutas: 06 Aug, 2025 9:48 Võibolla allohvitser rühma ees mingitel tingimustel isegi töötaks, aga see jutt, et topime veeblid igale poole on tühi kõvatamine. Allohvitserid on tegijad drillides ja käelistes oskustes ja sinnapaika võiks see asi ka jääda.
Ilus näide, kuidas üks ohvitser mitte-ohvitseridesse suhtub.
professional retard
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

See, mis sa eespool kirjutasin, oli üsnagi rumal jutt - et mis sa siis ootasid, lugupidamisest pakatavat vastust?
Loomulikult on elu mitmepalgelisem ja inimesed väga erinevate annete ja võimetega, aga mulle isiklikult seda juttu iga kell ohvitsere asendavatest veeblitest hästi müüa ei õnnestu. Lihtsalt ei usu. Ja mõistlik allohvitser ise sellisesse rolli ei tiku kah.
krossipart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krossipart »

Kapten Trumm kirjutas: 06 Aug, 2025 13:11 See, mis sa eespool kirjutasin, oli üsnagi rumal jutt - et mis sa siis ootasid, lugupidamisest pakatavat vastust?
Loomulikult on elu mitmepalgelisem ja inimesed väga erinevate annete ja võimetega, aga mulle isiklikult seda juttu iga kell ohvitsere asendavatest veeblitest hästi müüa ei õnnestu. Lihtsalt ei usu. Ja mõistlik allohvitser ise sellisesse rolli ei tiku kah.
Mnjah.. Loen iki KT juttu mõnusa huumoriga ja eelnevad postitajad juba tõid välja loogikavead.. :) Mis juhtub kui oletuslik äge ja kõiki teaduseid "teadev" ohvitserist rühmaülem popsti kuulikese saab "kogemata". Sest kõikide sõjasaladusi ja varjumisi tundva taktikalise juhiga seda tegelikult ei juhtu.. :dont_know: Kes tegevust sõjategevust jätkab?
Loen ja muigan.. :scratch: Vahel on TK "tark" loba nii rumal, et keegi ei saa pihta, mis värk on.. :dont_know:
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

Kapten Trumm kirjutas: 06 Aug, 2025 13:11 See, mis sa eespool kirjutasin, oli üsnagi rumal jutt - et mis sa siis ootasid, lugupidamisest pakatavat vastust?
Sul on rühmas ainult üks veebel. Kes sinu äraolekul sind asendab? Enamus SA rühmaülemaid on üldse aspirandid.
krossipart
Liige
Kontakt:

Tänud ja Teie suhtumine arusaadav... :wall:
krossipart
Liige
Kontakt:

isonts kirjutas: 06 Aug, 2025 15:20
Sul on rühmas ainult üks veebel. Kes sinu äraolekul sind asendab? Enamus SA rühmaülemaid on üldse aspirandid.
Ole kena ja loe mu eelmist postitust.. :wink:
krossipart
Liige
Kontakt:

Ma isiklikult võtan sellise KT kirjutise solvanguna Eesti allohvitseride ja alavääristamisena :( Eks KT mõtleb ise välja, keda oma meeskonda antud kirjutiste taustal oma kõrval toetamas näeks..).. :dont_know:
mongol
Liige
Kontakt:

krossipart kirjutas: 06 Aug, 2025 16:07 Ma isiklikult võtan sellise KT kirjutise solvanguna Eesti allohvitseride ja alavääristamisena :( Eks KT mõtleb ise välja, keda oma meeskonda antud kirjutiste taustal oma kõrval toetamas näeks..).. :dont_know:
Noh, Eesti Chuck Norris ei vaja meeskonda, see on ju ilmne.
Pigem on küsimus, milline meeskond sellist suhtumist normaalseks peab..
professional retard
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline