Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

nukkel kirjutas: 15 Aug, 2025 12:36
AMvA kirjutas: 15 Aug, 2025 12:12
nukkel kirjutas: 15 Aug, 2025 11:41 Arvan et Olavi tegi musta huumorit aga eks paari päeva pärast on näha :D
Oled sa kunagi näinud, et OLAVI huumorit harrastab?
Kui tõsine, see sorts akku happet kurgile,saab olla .
Aga ausalt ei tunne inimest, pole päris elus suhelnud mul aint arvamus et see oli nali.
Noo kesse uhuuu paneb akku happet?
Kui paljud usuvad, et nõukaajal veeti Leningraadi turule Ziguli 300kg kandevõimega kärul kurgisoolveega tünne, vett, nii et see oli majanduslikult tasuv ajal, kui kõik isikliku autoga seotu oli defitsiit ja kallis?

Käruga veeti kurke (mitte vett).
Kurgid pandi (turu aia taga) marinaadi eelmisel päeval ja hommikul viidi ämbriga letile, kus oli sees juba teine marinaad.

Rääkides äädikast (E260), siis see kuulub EU toidulisendite gruppi 1 ja selle grupi lisandile ei ole piirnorme seatud ning seda võib "lisada vajadusel" ning kui aine kogus on "väga väike" ei pea sellise aine kogust märkima isegi toote andmetes.
https://ec.europa.eu/food/food-feed-por ... MPORT-2981
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

OLAVI kirjutas: 15 Aug, 2025 13:54
nukkel kirjutas: 15 Aug, 2025 12:36
AMvA kirjutas: 15 Aug, 2025 12:12

Oled sa kunagi näinud, et OLAVI huumorit harrastab?
Kui tõsine, see sorts akku happet kurgile,saab olla .
Aga ausalt ei tunne inimest, pole päris elus suhelnud mul aint arvamus et see oli nali.
Noo kesse uhuuu paneb akku happet?
Kui paljud usuvad, et nõukaajal veeti Leningraadi turule Ziguli 300kg kandevõimega kärul kurgisoolveega tünne, vett, nii et see oli majanduslikult tasuv ajal, kui kõik isikliku autoga seotu oli defitsiit ja kallis?

Käruga veeti kurke (mitte vett).
Kurgid pandi (turu aia taga) marinaadi eelmisel päeval ja hommikul viidi ämbriga letile, kus oli sees juba teine marinaad.

Rääkides äädikast (E260), siis see kuulub EU toidulisendite gruppi 1 ja selle grupi lisandile ei ole piirnorme seatud ning seda võib "lisada vajadusel" ning kui aine kogus on "väga väike" ei pea sellise aine kogust märkima isegi toote andmetes.
https://ec.europa.eu/food/food-feed-por ... MPORT-2981
Sa ise lugesid selle enda postitatud lingi läbi?
Seda ei pannud tähele, millistes toiduainetes on äädikat lubatud kasutada?

Mingeid Leningradi turu legende ei ole mõtet rääkida. Sa väitsid, et hapukapsas kasutatakse äädikat. Palun näiteid sellistest toodetest!

PS. Ja siiani oodatakse sult infot muutuvsammuga haamasrihmaga automootori kohta.
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

Jui ma nüüd õieti mäletan siis Oskar Lutsu Mälestused III osas eestlasest kõrtsmik Peterburis ei müünud Lutsule sakuskaks keedetud vähke. Olla nõrga soolhappega lisandiga keedetud,et vabrikutöölised rohkem jooke ostaks.
See võib ka Lutsu huumor olla

Aga kiirhapukapsast tehakse piimavadakuga.
krossipart
Liige
Postitusi: 255
Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas krossipart »

AMvA kirjutas: 15 Aug, 2025 12:12
nukkel kirjutas: 15 Aug, 2025 11:41 Arvan et Olavi tegi musta huumorit aga eks paari päeva pärast on näha :D
Oled sa kunagi näinud, et OLAVI huumorit harrastab?
Too enda huumirisoon loetavaks..Lugedes OLAV postitusi siis leian, et Olavil on kohev huumorisoon. :) Kas pead OLAV "huumorit" ja retsepte järgima on Sinu valik.. Kuid nalja pääb saama :D .. Kes, kui tõsiselt või huumoriga foorumit loeb on iga lugeja enda otsus... Mina võtan huumorina ja naudin..Kui iga milnet "naljameete soovitused - juhendid" reegliks võtad siis võid toidumürgituse saada või autol kepsud kotti ajada.. :dont_know:
krossipart
Liige
Postitusi: 255
Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas krossipart »

retti kirjutas: 15 Aug, 2025 15:12 Jui ma nüüd õieti mäletan siis Oskar Lutsu Mälestused III osas eestlasest kõrtsmik Peterburis ei müünud Lutsule sakuskaks keedetud vähke. Olla nõrga soolhappega lisandiga keedetud,et vabrikutöölised rohkem jooke ostaks.
See võib ka Lutsu huumor olla

Aga kiirhapukapsast tehakse piimavadakuga.
Palun lisa soolhappe keeeduvähi retsept palun. :dont_know:
MeelisV
Liige
Postitusi: 326
Liitunud: 12 Mär, 2022 8:30
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas MeelisV »

Ziguli käru oli siis mis ? Zubrjonok ?
võis ju paberil olla 300 kg aga vedada kannatas vabalt tonni.

Ja millise kaubahalli hakklihakastmes on äädikas.

Ja kui palju seda peaks olema, et ta toimiks säilitusainena.
avrnbr
Liige
Postitusi: 201
Liitunud: 29 Juul, 2016 18:57
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas avrnbr »

nukkel kirjutas: 14 Aug, 2025 23:15 Nagu mingi laulu sõnad " ..... punk on oluline ".
Vabandage palun mind teemavälise pärast, aga sellist eksitust lugupeetava poolt ei saa kannatada!
Hoopis nii on: Disko pole oluline ....
https://sasslantis.ee/lyrics-untsakad-d ... le_oluline
Kuigi ma ise pigem diskohuviline :D
nukkel
Liige
Postitusi: 1647
Liitunud: 30 Aug, 2014 15:03
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas nukkel »

avrnbr kirjutas: 15 Aug, 2025 17:36
nukkel kirjutas: 14 Aug, 2025 23:15 Nagu mingi laulu sõnad " ..... punk on oluline ".
Vabandage palun mind teemavälise pärast, aga sellist eksitust lugupeetava poolt ei saa kannatada!
Hoopis nii on: Disko pole oluline ....
https://sasslantis.ee/lyrics-untsakad-d ... le_oluline
Kuigi ma ise pigem diskohuviline :D
Noh lugesin mingit postitust kus oli kirjas " ....pole oluline....." ja millegi pärast tuli see viisi jupp meelde. See polnud pahatahtlik või mis iganes vaid minu enda tähelepanek.
Kui see solvas või alandas lugupeetavat foorumlast siis...ohhh järgi Olavi soovitust akuhappet lisada söögile sest kui minu tõlgendus laulust on nii raske siis :rip:
avrnbr
Liige
Postitusi: 201
Liitunud: 29 Juul, 2016 18:57
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas avrnbr »

Ei nii hull see asi nüüd ka pole, et suisa solvas.
Aga asi peab õige olema, eksju. :D
Aga lõpetame nüüd teemavälise, kui sobib, muidu saame mõlemad Kriku käest ata-ata.
nukkel
Liige
Postitusi: 1647
Liitunud: 30 Aug, 2014 15:03
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas nukkel »

Che Latino kirjutas: 14 Aug, 2025 19:10 Puljong on põhiline, kartul pole oluline. Väga hea puljongi saab veise keelest ja -sabalülidest.
Lugesin ja kohe tuli see viisi jupp meelde ja arvasin et seda mõttet tuleb jagada.
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

Hapukapsa tegemone lausa lust ja rõõm peale uue riivi soetamist. Aega võttis aga leidsin koha kus müüdi.
Kapsale 2 % jämedat soola ja porgand-köömned.Või küüslauk. Ei mingeid säilitusaineid.
Kilekotti jäävadki kuni otsa saab.
Kuvatõmmis 2024-11-30 125132.png
Kuvatõmmis 2024-11-30 125132.png (575.86 KiB) Vaadatud 512 korda
parkija
Liige
Postitusi: 1538
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas parkija »

Hapukapsas jaa , aga , iga kapsapea ei kõlba , hea hapukapsa saab valgest peakapsast ja kuidas keegi õigeks peab , soolale lisaks kes lisab köömneid , kes riivitud porgandit , kes hapusi õunu , kes jõhvikaid . Lisaks on tähtis hoiuruum ning parima maitsega hapukapsa pidi saama puust tünnis .
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Värskest kapsast tehakse äädikaga magushaput kapsast
https://nami-nami.ee/retsept/3905/magushapud_kapsad

Teoorias vist saab ka Leningradi turu jaoks vajadusel õhtusetest värsketest kapsastest hommikuks hapukapsalaadse toote. Aga see pole siis mitte hapukapsas vaid sellise maitsega kapsas.

Kui hapukapsaborshi tehakse siis on ka kästud äädikat sisse summida. https://nami-nami.ee/retsept/9100/hapuk ... sikalihaga
"Kui köögiviljad on parajalt pehmed, kalla äädikas supi sisse. Sega hästi läbi. (Õige borš on magushapu maitsega, seepärast siis ka äädika lisamine)"

Sellist käsulauda pole ma veel leidnud kus oleks hapukapsale säilitamiseks vaja äädikat lisada.
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

MeelisV kirjutas: 15 Aug, 2025 17:20 Ziguli käru oli siis mis ? Zubrjonok ?
võis ju paberil olla 300 kg aga vedada kannatas vabalt tonni.
Kas ei mäleta tolleaegseid venemaa teid, kus teeaukudes võis veljed või silla kõveraks sõita?
Ei mäleta, et kuidas on 1,3L bensumootoriga käru vedada, vaenulikel teedel, kus iga miilits võis koorma üle vaadata ning spekulatsiooni paragrafiga hirmutama hakata, kui koorem üle portede ulatus?
Ja millise kaubahalli hakklihakastmes on äädikas.

Ja kui palju seda peaks olema, et ta toimiks säilitusainena.
Ega siis poes ei tehta sooje toite vaid see tuuakse kuskilt suurköögist ja seega poodide nimi ei ütle midagi, kui tootjat ei tea.
Varem oli maitse normaalne ja vahel ostsin väikse karbiga aga kui ühest ajast tekkis tuntav hapu maitse juurde, siis ükskord küsisin müüja käest, et kas jälle on äädikaga ja see ütles, et nii ongi, sest muidu ei anna säilivusaeg välja ning pärast seda ei ole seda enam ostnud.
(Ma lihtsalt tunnen väga häirivalt isegi väikest lisatud happesust toidus ja sidrunhapet ei salli kohe mitte üldse.)
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

vanahalb kirjutas: 15 Aug, 2025 20:45 Värskest kapsast tehakse äädikaga magushaput kapsast
https://nami-nami.ee/retsept/3905/magushapud_kapsad

Teoorias vist saab ka Leningradi turu jaoks vajadusel õhtusetest värsketest kapsastest hommikuks hapukapsalaadse toote. Aga see pole siis mitte hapukapsas vaid sellise maitsega kapsas.

Kui hapukapsaborshi tehakse siis on ka kästud äädikat sisse summida. https://nami-nami.ee/retsept/9100/hapuk ... sikalihaga
"Kui köögiviljad on parajalt pehmed, kalla äädikas supi sisse. Sega hästi läbi. (Õige borš on magushapu maitsega, seepärast siis ka äädika lisamine)"

Sellist käsulauda pole ma veel leidnud kus oleks hapukapsale säilitamiseks vaja äädikat lisada.
See magushapu kapsas on kuumtöödeldud, seega päris hapukapsaste sekka ei kõlba.
Borshis käib jah väike surts äädikat sees.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline