Ootuspäraselt oli tippkohtumine tühi etendus. Putin ei taganenud sammugi ja korrutas varasemaid avaldusi. Mitte mingeid sanktsioone Venemaale juurde ei panda ja Ukraina vaadaku parem ise, kuidas hakkama saab.
Donald Trumpi sõnul pole kokkulepe siiski lõpuni paigas. Ta ütles, et kohtumisel Venemaa presidendiga tehti suuri edusamme ja paljudes punktides on kokku lepitud, vaid «väga vähesed» olla alles. Ta ei selgitanud, mis on veel alles olevad erimeelsused. «Mõned ei ole nii olulised,» ütles Trump. «Üks on ilmselt kõige olulisem, kuid meil on väga hea võimalus sinna jõuda. Me ei jõudnud sinna, aga meil on väga hea võimalus sinna jõuda.» Trump lubas asuda tegema telefonikõnesid NATOsse ja Ukraina presidendile Volodõmõr Zelenskõile.
Putini väitel on Venemaa ja USA saavutanud teatud kokkuleppe Ukraina asjus ja ta väljendas seisukohta, et ehk ei loobi Euroopa riigid sellele kaikaid kodaratesse. Ta ei täpsustanud, mida see kokkulepe kätkeb. «Me loodame, et Kiiev ja Euroopa pealinnad tajuvad seda kõike konstruktiivselt ja ei loo takistusi, ei püüa provokatsioonide ja kulisside taga toimuvate intriigide kaudu häirida tekkivat arengut,» lausus Putin.
Ta ütles ka, et Venemaa jaoks on oluline tegeleda konflikti «juurpõhjustega», sest asi on Venemaa julgeolekus. Samas olevat tema sõnul vaja arvesse võtta ka Ukraina julgeolekut. «Olen nõus Trumpiga, et Ukraina julgeolek tuleb tagada ja loomulikult oleme valmis selle nimel tööd tegema,» ütles Putin. «Ma tahaksin loota, et kokkulepe, millele me koos jõudsime, aitab meid sellele eesmärgile lähemale ja sillutab teed rahu poole Ukrainas.»
https://maailm.postimees.ee/8305828/ots ... i-sundinud
Kuigi Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi polnud Alaska kohtumisele kutsutud, näis USA president suunavat relvarahu küsimuse oma Ukraina kolleegi vastutada. «Nüüd on tõesti president Zelenskõi ülesanne see tehtud saada,» ütles ta enne Alaskalt lahkumist Fox Newsile antud intervjuus. «Ma ütleksin, et ka Euroopa riigid peavad natuke kaasa lööma.» Fox Newsi saatejuhi Sean Hannity küsimuse peale, millist nõu ta annaks Zelenskõile, ütles Donald Trump, et ta käsiks Zelenskõil «sõlmida tehingu» sõja lõpetamiseks. «Venemaa on väga suur jõud. Ukraina mitte,» lausus Trump. Ta ei viidanud samas ühelegi võimalusele, kuidas Ukraina peaks jõudma kokkuleppele Venemaaga, kes pommitab pidevalt riigis linnu ja okupeerib suurt osa territooriumist, vahendas The Guardian.
Trump andis vastakat infot selle kohta, kas ta võttis Putiniga jutuks Zelesnkõi ühise laua taha toomise. Kui varem intervjuus puudutas Trump enda, Zelenskõi ja Putini võimalikku kolmepoolset kohtumiste, siis ütles ta: «Ma ei küsinud selle kohta». Kakskümmend minutit hiljem ütles Trump aga The New York Timesi kohaselt, et ta on seda tegelikult Putiniga arutanud. «Nad mõlemad tahavad mind sinna,» ütles Trump. «Ja ma olen seal.»
Trumpi väitel arutati ka territooriumiga seotud küsimusi, vahendas NBC News. Hannity ennustas intervjueerides, et tulevad «mõned maavahetused» ja «rohkem Venemaa territooriumi» ning Ukraina saab «julgeolekumeetmeid, mis ei ole seotud NATOga». Küsimusele, kas nii see ka lõppeb, vastas Trump: «Ma arvan, et need on punktid, mille üle me läbirääkimisi pidasime, ja need on punktid, milles me suures osas kokku leppisime. Tegelikult ma arvan, et me oleme paljuski kokku leppinud.» Trump ütles Hannityle, et tema arvates tahab Putin «probleemi lahendada», mainimata, et Venemaa alustas sõda Ukraina vastu.
Küsimusele, kas ta on kindel, et rahu on võimalik saavutada suhteliselt lühikese aja jooksul, vastas Trump: «Üsna lühikese, jah.» [...]
Trump andis märku, et ootab esialgu Venemaale uute sanktsioonide või muude «tõsiste tagajärgede» kehtestamisega, sest kohtumine Putiniga läks väga hästi, vahendas CNN. «Selle tõttu, mis täna juhtus, arvan, et ma ei pea nüüd selle peale mõtlema,» ütles Trump intervjuus Hannityle. «Võib-olla pean ma selle üle mõtlema kahe nädala või kolme nädala pärast või midagi, aga praegu ei pea selle peale mõtlema.»
Kuigi Alaska kohtumine ei toonud relvarahu, kiitles Trump, et tal on eriline anne sõdade lõpetamiseks, vahendas The Guardian. «Sõjad on väga halvad, mul näib olevat võime neid lõpetada,» ütles Trump.
https://maailm.postimees.ee/8306253/san ... skoi-olule
Putini sõnul eeldab Moskva, et «Kiiev ja Euroopa pealinnad võtavad kõike seda konstruktiivselt ja ei loo takistusi ega ürita tärkavaid edusamme provokatsioonide või kulissidetaguste intriigidega nurjata». «Selleks, et Ukraina konflikti lahendamine oleks jätkusuutlik ja pikaajaline, tuleb kõrvaldada kõik kriisi algpõhjused, arvesse võtta kõik Venemaa õigustatud mured ning taastada õiglane tasakaal julgeolekusfääris Euroopas ja kogu maailmas,» kordas Putin Kremli varasemaid avaldusi.
https://maailm.postimees.ee/8306260/put ... aavutamist