Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

Äädika lisamine borši supile annab maitse ja säilitab punapeedi antud värvi .
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

MeelisV kirjutas: 15 Aug, 2025 17:20 Ziguli käru oli siis mis ? Zubrjonok ?
võis ju paberil olla 300 kg aga vedada kannatas vabalt tonni.
Olen näinud kui Lenska turule tuli Pärnumaa mees 01 ga+ käru, kaasas 1500kg kurki.
Pärimisele vastas et olla reedel koos teise autoga, mis käru Narva tõi liikuma hakanud et laupäeva hommikuks kohal olla.
Ütles et Narvast Lenskasse sõitis 3 käiguga.
davidsoniharald
Liige
Postitusi: 1678
Liitunud: 16 Veebr, 2010 22:57
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas davidsoniharald »

OLAVI kirjutas: 14 Aug, 2025 23:00 Võibolla on lastele vastuvõetamatu tänapäevane moodne "äädikaga hapendatud" või muid säilitusaineid sisaldav poekapsas aga nad ise ei oska seda veel seletada?
Terve lapsepõlve tegeles meie pere hapukapsa tootmise ja müügiga. Tünni läks ainult kapsas ja sool, muud mitte midagi. Ma arvan, et see "äädikaga hapendamine" on jama jutt.

Hapukapsas säilib ilma igasuguste säilitusaineteta väga pikka aega. Hapnemise protsess toimub pidevalt ja on tugevas seoses temperatuurist.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

davidsoniharald kirjutas: 16 Aug, 2025 9:53
OLAVI kirjutas: 14 Aug, 2025 23:00 Võibolla on lastele vastuvõetamatu tänapäevane moodne "äädikaga hapendatud" või muid säilitusaineid sisaldav poekapsas aga nad ise ei oska seda veel seletada?
Terve lapsepõlve tegeles meie pere hapukapsa tootmise ja müügiga. Tünni läks ainult kapsas ja sool, muud mitte midagi. Ma arvan, et see "äädikaga hapendamine" on jama jutt.

Hapukapsas säilib ilma igasuguste säilitusaineteta väga pikka aega. Hapnemise protsess toimub pidevalt ja on tugevas seoses temperatuurist.
Ütleks säilivuse kohta, et - kevadeni. Siis hakkab kapsa värv (mitte veel maitse) muutuma. Aga rohkem pole vajagi
Rebane11
Liige
Postitusi: 2027
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

retti kirjutas: 16 Aug, 2025 9:33 Äädika lisamine borši supile annab maitse ja säilitab punapeedi antud värvi .
Supp saab siis äädika maitse. Sest happesust annab kapsas. Peedi värv - mahla läheb supileeme sisse, aga peet väga heledaks ju ei lähe.
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

Rebane11 kirjutas: 16 Aug, 2025 10:17
retti kirjutas: 16 Aug, 2025 9:33 Äädika lisamine borši supile annab maitse ja säilitab punapeedi antud värvi .
Supp saab siis äädika maitse. Sest happesust annab kapsas. Peedi värv - mahla läheb supileeme sisse, aga peet väga heledaks ju ei lähe.
Hapukapsaboši puhul ehk küll aga värskekapsaborši puhul pigem mitte.
Ka mina olen äädika suhtes lapsest saati väga tundlik aga borši ilma äädikata ei kujuta ette.
Ps ei ole elus söönud sülti äädikaga ega kujuta ette selle maitset.
AndresTy
Liige
Postitusi: 1396
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AndresTy »

Rebane11 kirjutas: 16 Aug, 2025 10:17
retti kirjutas: 16 Aug, 2025 9:33 Äädika lisamine borši supile annab maitse ja säilitab punapeedi antud värvi .
Supp saab siis äädika maitse. Sest happesust annab kapsas. Peedi värv - mahla läheb supileeme sisse, aga peet väga heledaks ju ei lähe.
Värskekapsaboršis hapukapsast, mis hapusust annaks, pole. Kusjuures ka äädikat annab doseerida selliselt, et pole mingit domineerivat äädikamaitset tunda. Teen ise talveks hapukurki sisse purkidesse sedasi, et tegelikult pole päriselt hapukurk, retseptis käib ka äädikas, aga kui sööd, siis ei saa arugi, et tegemist on tegelikult marineeritud, mitte hapukurkidega.
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
AndresTy
Liige
Postitusi: 1396
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AndresTy »

retti kirjutas: 16 Aug, 2025 10:40 Ps ei ole elus söönud sülti äädikaga ega kujuta ette selle maitset.
Mina jälle ei kujuta ette sülti äädikata :D Kui äädikaga sülti ei söö, siis pole järelikult õige eestlane!
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

AndresTy kirjutas: 16 Aug, 2025 10:42
Rebane11 kirjutas: 16 Aug, 2025 10:17
retti kirjutas: 16 Aug, 2025 9:33 Äädika lisamine borši supile annab maitse ja säilitab punapeedi antud värvi .
Supp saab siis äädika maitse. Sest happesust annab kapsas. Peedi värv - mahla läheb supileeme sisse, aga peet väga heledaks ju ei lähe.
Värskekapsaboršis hapukapsast, mis hapusust annaks, pole. Kusjuures ka äädikat annab doseerida selliselt, et pole mingit domineerivat äädikamaitset tunda. Teen ise talveks hapukurki sisse purkidesse sedasi, et tegelikult pole päriselt hapukurk, retseptis käib ka äädikas, aga kui sööd, siis ei saa arugi, et tegemist on tegelikult marineeritud, mitte hapukurkidega.
Kunagi kasutati selliselt tehtud kurkidele äädika asemel aspiriini (atsetüülsalitsüühape)
parkija
Liige
Postitusi: 1538
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas parkija »

Sült , kuidas kellele meelepärane , kellele äädikas , kellele sinep , minu eelistus on mädarõigas .
AndresTy
Liige
Postitusi: 1396
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AndresTy »

retti kirjutas: 16 Aug, 2025 10:48
AndresTy kirjutas: 16 Aug, 2025 10:42
Rebane11 kirjutas: 16 Aug, 2025 10:17
Supp saab siis äädika maitse. Sest happesust annab kapsas. Peedi värv - mahla läheb supileeme sisse, aga peet väga heledaks ju ei lähe.
Värskekapsaboršis hapukapsast, mis hapusust annaks, pole. Kusjuures ka äädikat annab doseerida selliselt, et pole mingit domineerivat äädikamaitset tunda. Teen ise talveks hapukurki sisse purkidesse sedasi, et tegelikult pole päriselt hapukurk, retseptis käib ka äädikas, aga kui sööd, siis ei saa arugi, et tegemist on tegelikult marineeritud, mitte hapukurkidega.
Kunagi kasutati selliselt tehtud kurkidele äädika asemel aspiriini (atsetüülsalitsüühape)
Just! Täpselt need kurgid ongi. On ka omal ajal aspiriiniga tehtud. Ja seal koostises ongi selle asja nimi happesuse regulaator. Nii äädika kui aspiriini.
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
ahto42
Liige
Postitusi: 731
Liitunud: 06 Mär, 2022 13:46
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas ahto42 »

Sült ja Põltsamaa kange
Meenub hea kaader, kus 4x4 vandersellid andsid sinepit mongolile maitsta. Võttis nina lahti.
MeelisV
Liige
Postitusi: 326
Liitunud: 12 Mär, 2022 8:30
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas MeelisV »

OLAVI kirjutas: 15 Aug, 2025 22:10

Ega siis poes ei tehta sooje toite vaid see tuuakse kuskilt suurköögist ja seega poodide nimi ei ütle midagi, kui tootjat ei tea.
Varem oli maitse normaalne ja vahel ostsin väikse karbiga aga kui ühest ajast tekkis tuntav hapu maitse juurde, siis ükskord küsisin müüja käest, et kas jälle on äädikaga ja see ütles, et nii ongi, sest muidu ei anna säilivusaeg välja ning pärast seda ei ole seda enam ostnud.
(Ma lihtsalt tunnen väga häirivalt isegi väikest lisatud happesust toidus ja sidrunhapet ei salli kohe mitte üldse.)
Soojaletti toidu säilivus ehk serveeritavus poes on 24h
Mida seal säilivus ajaga teha. ?
Kui hommikul letti pandud kaste õhtuks hapu on siis on midagi muud viga kui äädika puudus.

Ja keegi teadjam oskab arvata kas äädikas hakkliha kastmes üldse toimib säilimist pikendavad ainena ja kui palju seda peaks panema. Omal on ikka suur kahtlus et see nii ei toimi.
Kasutaja avatar
Che Latino
Liige
Postitusi: 650
Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Che Latino »

Vahepeal igasugu uusi arstirohtusid leiutatud. Kas keegi kurkide marineerimisel Viagrat ka on kasutanud?
Ühtelugu räägin ühte lugu...
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 10213
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kilo Tango »

Che Latino kirjutas: 16 Aug, 2025 13:01 Vahepeal igasugu uusi arstirohtusid leiutatud. Kas keegi kurkide marineerimisel Viagrat ka on kasutanud?
Ja miks peaks PDE-5 inhibiitorid kurkidele mingit mõju avaldama? Bakteritel peaks kõvaks minema või mis selle sõgeduse mõte on?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline