navigator kirjutas: ↑21 Aug, 2025 16:14
Kriku kirjutas: ↑19 Aug, 2025 12:58
Budapesti memorandum ei andnud Ukrainale mitte mingeid julgeolekugarantiisid, nagu juba korduvalt selgitatud.
Aga milliseid garantiisid annaks seekord kirjutatud paber ? Päriselt annaks ?
Washingtonis Team Europe ja USA välja hõigatud julgeolekugarantiide vormumine kestab. Mu meelest võeti nüüd läänes Putini teeseldud mõistvust sisaldavalt lauselt Alaskas, Ukraina vajab julgeolekugarantiisid (nagu Venemaagi), sabast kinni. Vaevalt oli see tõsiselt öeldud ja mõeldud. Lääne tõsidus klaarub ka päev päevalt - koheselt viskas kaardid lauale Merz, kes teatas, et Bundeswehr oma üksusi Ukrainasse võimalikule rahuvalvemissioonile ei saada. Mõistetav, kui Saksa relvajõudude olukord on nadi, siis tasub pühenduda selle uuesti ülesehitamisele ja olemasolevate kohustuste täitmisele (Leedu). Siis viskas Trump kaardid oodatult maha, kuid üllatuslikult jättis võimaluse Ukraina õhuturbes osaleda (see oleks kõva sõna). Kes Valge Maja kohtumist Euroopa liidritega jälgis, sai näha kaugemal tagapool istumas JD Vance'i ja tema ülimat mõistmatust väljendavat ilmet, kui Ukraina julgeolekugarantiisid arutati. Soome teatas, et ei osale Ukraina pinnal kaitseväega, Soome teatas mäletamist mööda, et ei osale ka Nato ostudes Ukraina tarbeks. Mu teada ka Poola välistas osalemise Ukraina rahuvalves. Aga kõik veel pole kaarte lauale visanud. Macron on retooriliselt hetkel hea, kuid ta riigi rahandus on kehv mis kehv. Meloni on samuti väga hea retoorikas, kuid nad pühenduvad arvatavasti hoopis oma kaitseväge tugevdavatele kaudsetele tegevustele a la Sitsiilia sild. Siiski, ma arvan, et ei lähe vähempakkumiseks, vaja oleks kellegi suurema riigi või ka riikide rühma initsiatiivi, kuidas julgeolekut ikkagi pakkuda, siis võivad kahtlejad ja kõhklejad riburadapidi ikkagi järele tulla.
Eks tasub vaadata ka Vene ja ta liitlaste konsolideerumist. Junn III on oma abis olnud selge ja kindel - tuhanded kilid on juba mullas. Kartuli Gaddafi laveerib, kuid riigi pind on rünnakuteks Ukraina ja arvatavasti ELi riikide suunas Venele avatud (ta ei pruugi seda enam kontrollida). Iraan on strateegiline ja tugev partner. Xi ja Modi on olulised sõja rahastajad ja varilaevastiku tellijad.
Kellel on tugevamad liitlased?