Eesti ohvitserikoolitusest

Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Eesti ohvitserikoolitusest

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mulle mingeid rahede sihikuid ära küll omistama hakka, kui need tulid, siis polnud mul enam pistmist, st polnud enam seal. Antud üksusel on pädev veebel ka endal olemas. Ja mul tõesti pole sinu kursustega mingit pistmist olnud, ei ole olnud vajadust tulla. Ja see, mis sa sinust arvan, ei tulene mitte professionaalsetest oskustest või auastmest, vaid ikka sellest kaadrikaitseväelasele sobimatust tekstist, mis sul klaverist jookseb.

Ma võiksin ka sinust taolist laadi teksti panna, aga nagu öeldud, ohvitser peab ju kõrgharidusega olema ning sisemine kompass ei luba ja nii madalale (laimu tasemele) laskuda ma ei soovi.
Konkreetne isehakanud kapten aga on end minu jaoks lõplikult ammendanud inimesena, aga samas olen ma seda tõenäoliselt juba ammu ka tema jaoks - mingi mõttetu allohvitseri läbiviidavad üritused ei vääri väisamist, parem keerame ise Rahede holosihikute kruvid üle ja muud põnevused, mis ma just tema (malevkonnast koosneva) SA-üksuse puhul märkasin, kui relvad kohale olid jõudnud..
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

Kapten Trumm kirjutas: 09 Aug, 2025 10:58 Mulle mingeid rahede sihikuid ära küll omistama hakka, kui need tulid, siis polnud mul enam pistmist, st polnud enam seal. Antud üksusel on pädev veebel ka endal olemas.
Wow, pädev? Tegelt? Ma ei taha sellesse teemasse ka kuidagi minna, millegipärast on allüksuste T või E puhul alati häda, et meediasse ja eneseupitamisse mahub sitaks, tegudesse mitte väga üldse. Või noh, suuremate nö kontrollõppuste ajal alajahtumise või varitsuses enda omade laskmise puhul on kõik okei ja õppeprotsess, olen näinud. Võiks nagu õppida ka, aga milleks, ikka ei võeta esmast 24H varustust kaasa, sest et raske või et keskendutaks jaodrillidele..

Aga miks sa üldse sõna võtad, kui ma siin traktoristina oma sõnakaustusega lammutan? Oled sama nagu üks näitleja nimekaimust kolonel, kes proovis mulle kõikvõimalikud needused SP-st kuni KL veeblini kaela saata, sest ma kaitsesin KL liikmete moodustatud MTÜ tegevuse raames lihtliikmete vahel toimuvat, täpsemalt öeldes lihtliikmete sõnakasutust? See oli omamoodi kino, nautisin ja ootasin samme, aga vist ei juletudki kõvatamisest kaugemale jõuda :)
Kui sa oleks veidigi mu kursustel või koolitustel osalenud, siis oleks sa ka kursis, et ma ütlen alati alguses maha, et ma ei vali sõnu, sest tegelikult on otseütlemisel oma võlu ja (NB!) efekt. Jah, pole pedagoogiline, aga tegelikult tekib igal läbiviijal enda stiil, meeldigu see sulle või mitte. Ma ei tea, ju siis minu otseütlemine töötab, sest minu käe alt läbi käinud sõdurid igasugu saasta ei tooda. Ja kui ma kuulen, et toodavad, siis ma suhtlen nendega sel teemal ja asi paraneb. Jep, ka üksik malevlane/sõdur on okei uuesti ette võtta ja temaga asju arutada, kui miskit oli valesti olnud kuskil. Järgmine kord saab tema peale veel rohkem kindel olla.
Igasugu hellikutel pole militaarmaailmas kohta, sest kaevikus kuuleb veel jõhkramaid ütlemisi. Teaksid, kui olekt tegelikult viibinud.. Teil seal müstilises kõrges staabis, andke minna oma kiil- ja liitlausetega, mina ei näe põhjust hellitada - kui midagi on sitt, siis ta on sitt ja seda võib selliselt ka presenteerida. Samamoodi võib lollile ohvitserile öelda ka, et ta on loll, tuleb tuttav ette, ei?

EDIT: Krt, olin ise uudishimulik ja vaatasin, mida kvaliteetset (jutumärke ei hakka raiskama, mul on nad loetud) Trumm tootunud on ning ei saanud vaiki olla. Tuhat vabandust, tahtsin "over and out" olla, aga see krdi inimlik uudishimu nagu meil kõigil loomaaias ahvide klaasi taga seistes, teate isegi..
professional retard
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Mina meediaupitusega ei tegele, õhtuvormi-mõõka ja isegi tavavormi mul polegi, just business - ja ei poolda ka seda showd, eriti nõrga mulje jätsid viimased, kasimata soenguga "telestaarid" oma kammimata pea ja ripakil saapapaeltega.

Aga juurpõhjus, mis üksikmehe ja jao taseme asjad ei tööta (ja sellest tulenevalt logiseb ka ülejäänu) on kinni arusaamades. Reakoosseisu jaoks on see raske ja ebameeldiv (osadel vanust ka, seljad-põlved haiged jne). Reservohvitserid, eriti need, kes on vaid KL kooli taustaga, ei taipa üldse taoliste basic drillide tähendust üldse ega pööra sellele tähelepanu (ega motiveeri-torgi ka reakoosseisu). Ja mitte kõik ei muretse ka lahinguvalmiduse pärast, sest alajahtumiste tavaline põhjus (olen korduvalt teistes üksustes seda näinud) on see, et peale õppepäeva lõppu köetakse telk saunaks (IR!) ja siis kistakse end trusparite väele ning kui tuleb häire, ei suudeta end riidesse panna ja joostakse postile kuidagitmoodi. Nähtud ka paljajalu jne. Mina näiteks ei lubanud ei sauna ega mingit alasti magamist, magada tuli suvevormi väel, ära võis võtta saapad. Ise magasin ka sedasi. Ja selleks, et asja vähe jagav koosseis oleks rahul, peab ülem nagu poliitik olema. Olen paha poliitik, mul polnud 8 a jooksul ühtegi alajahtumist. Tõsiselt.

Basic drillid aga määravad meie üldiselt kinnisel maastikul vägagi palju, sest tihti sõltub suurema üksuse edu just sellest rünnakukiilu tipus olevast jaost või rühmast ja kui see hävib, siis takerdub ka muu. Ehk siis Sheppardi tarkus, et hea jagu=hea brigaad. Ja kui tina lendab, siis igasugune hämming tähendab kohe verd ja laipu.

Väga palju harrastatakse KL-s eriüksuste mängimist, unustades, et eriüksuse alus on just basic drillide üliladus ja kiire sooritamine. Olen käinud nt töövarjuks ScP-s, kui see veel Paldiskis oli. Sõidavad Pasiga linnalähedasele mereäärsele karjamaale ja põrkavad seal pea terve päeva. Ja loomulikult on ka nende liikumine kontaktis väga kiire ja ladus, mis vähendab kaotusi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
strateegiline sõdur
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas strateegiline sõdur »

Kaitseväe juhataja eelduse järgi peaks tegevteenistujate hulk jõudma 2030. aastaks 4400 tegevväelaseni.
"See on väga ambitsioonikas eesmärk. Ülisuurt tähelepanu vajav. Kuidas me sinna jõuame? Me jõuame sinna läbi akadeemiasse vastuvõtu suurendamise. Juba sel aastal võtame kaitseväeakadeemiasse 90 asemel vastu 150 [õppurit]," ütles Pevkur.
https://www.err.ee/1609757604/eesti-kai ... -ja-luurel

1. septembril algaval sissejuhataval kursusel alustab kokku 122 maa-, õhu- ja mereväe põhikursuse kadetti. 81% eesmärgist.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

"See on väga ambitsioonikas eesmärk. Ülisuurt tähelepanu vajav. Kuidas me sinna jõuame? Me jõuame sinna läbi akadeemiasse vastuvõtu suurendamise. Juba sel aastal võtame kaitseväeakadeemiasse 90 asemel vastu 150 [õppurit]," ütles Pevkur.
Selleks, et akadeemiasse vastuvõtt kasvaks pea 2 korda, peab ka värbamisväli 2 korda suurenema.
Selleks tuleb iga aasta ajateenistusse võtta ca 8000 inimest, mis eeldab juba naiste kohustuslikku ajateenistust.
Idee poolest muidugi on võimalik ka lihtsalt kohti suurendada, aga kui konkurents kaob, toob see kaasa kvaliteedi tuntava languse (võetakse vastu keda iganes).

Lisaks tasub ehk mõelda sellise "short term" kaadri süsteemile, mis nt USA-s kasutusel on. Seal on 2 sorti kaadrit - kes lõpetavad West Pointi/Annapolise/Colorado Springsi ja on eluaeg sõjaväelased ja need, kes peamiselt ülikooliraha hankimiseks on teatud aastad sõjaväelased. Viimaste hulgas on nt ka lendureid jm kallite erialade inimesi.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Kapten Trumm kirjutas: 01 Sept, 2025 11:14 ... Selleks, et akadeemiasse vastuvõtt kasvaks pea 2 korda, peab ka värbamisväli 2 korda suurenema.
Selleks tuleb iga aasta ajateenistusse võtta ca 8000 inimest, mis eeldab juba naiste kohustuslikku ajateenistust...
Väide on kehtib ainult siis, kui ühiskonna väärtushinnanngud ja KV motivatsioonipakett ei muutu.
Kui toimuvad migisiganes suunas muutused, siis võib olla, et ei piisa ka 3 korda suuremast värbamisväljast, kuid võib saada tulemuse ka praeguse baasiga.

Elame-näeme.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
alari
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alari »

Kapten Trumm kirjutas: 01 Sept, 2025 11:14Lisaks tasub ehk mõelda sellise "short term" kaadri süsteemile, mis nt USA-s kasutusel on. Seal on 2 sorti kaadrit - kes lõpetavad West Pointi/Annapolise/Colorado Springsi ja on eluaeg sõjaväelased ja need, kes peamiselt ülikooliraha hankimiseks on teatud aastad sõjaväelased. Viimaste hulgas on nt ka lendureid jm kallite erialade inimesi.
Kas sellele ilusale jutule on mingit allikat ka või mõtlesid ise välja?
Minu teada ei ole USAs sellist süsteemi - ülikoolide ohvitserikursustelt tulnud ohvitserid teenivad nii kaua kui tahavad/saavad ja West Pointi õpingute järel pead 5 aastat teenima (põhimõtteliselt maksavad ka oma hariduse kinni), pärast seda võid minema minna.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Teiste kohta ei tea, kuid kunagi oli jutuks ühe USA armee meedikuga -
Arstiks õpe on paganama kallis, siis tegi lepingu sõjaväega - nemad maksid ülikooli õppe kinni ning antud isik pidi, peale lõpetamist, teenima sõjaväes 10 aastat. Soovi korral võis lahkuda varem, kuid oleks pidanud proportsionaalse osa riigile tagasi maksma (koos mingite lisatasudega!).
Peamiselt kasutavad sellist võimalust kesk- ja/või madalama elatustasemega ning andekad noored.

Peale 10 aastat teenistust oli aga prii minna kuhu tahab - tasuta hea perspektiiviga amet ning 10 aastat korralikku praksist CV-s! 8)
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Rabapistrik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rabapistrik »

mart2 kirjutas: 01 Sept, 2025 11:27 Väide on kehtiv ainult siis, kui ühiskonna väärtushinnangud ja KV motivatsioonipakett ei muutu.
Kui toimuvad migisiganes suunas muutused, siis võib olla, et ei piisa ka 3 korda suuremast värbamisväljast, kuid võib saada tulemuse ka praeguse baasiga.

Elame-näeme.
Väärtushinnangutest -- kas indiviididel (ja nende peredel) on liiga kõrged nõudmised teenistusele ja neid tuleks alandada? Või on indiviididel (ja nende peredel) liiga madalad nõudmised iseendale (st peaks rohkem 'ohverdama')? Millised need muutused väärtushinnangutes oleksid?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Minu teada ei ole USAs sellist süsteemi - ülikoolide ohvitserikursustelt tulnud ohvitserid teenivad nii kaua kui tahavad/saavad ja West Pointi õpingute järel pead 5 aastat teenima (põhimõtteliselt maksavad ka oma hariduse kinni), pärast seda võid minema minna.
Valesti tead siis. USA-s on kahte sorti ohvitsere - need, kes on karjääriohvitserid ja tahavad sõjaväega end siduda kogu eluks ja on need, kes tahavad natukeseks. Palju see kohustus on, on teine küsimus. West Pointi ei lähe see, kes plaanib 5a olla. Eestis on see mittekarjäärisüsteem kasutamata,teatud kohtadel on tõesti ka reservväelasi, kuid üsna vähe ja need on seotud suurte piirangutega. USA-s ja GB-s saab mittekarjääriohvitser õppida isegi hävituslennuki piloodiks, tõsi, auastmed on piiratud tavaliselt kapteniga.

Ehk siis kokkuvõtvalt - meist palju rikkam USA on personali osas palju paindlikum kui vaene Eesti. Aga noh, elu annab arutust ning KV personali suurendamine sunnib ka meid leiutama ja tänasest mugavustsoonist väljuma.
isonts
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas isonts »

West Pointi ei lähe see, kes plaanib 5a olla.
West Pointi lõpetanul on kohustus 5 aastat teenistust + 3 aastat reservis. Enamus ohvitsere tuleb pigem siiski teistest asutustest, kus samuti ohvitseriks õppida saab.
USA-s on kahte sorti ohvitsere - need, kes on karjääriohvitserid ja tahavad sõjaväega end siduda kogu eluks ja on need, kes tahavad natukeseks.
Ohvitsere on ikka üks sort põhimõtteliselt. Mitte ainult USAs vaid igas riigis võib ohvitser ise valida kaua ta teenida kavatseb. Mitte ükski ohvitser ei pea eluaeg teenistuses olema olenemata sellest, kuidas ta ohvitseriks saanud on.
Küll on aga usakatel lisaks tavalistele ohvitseridele sellised imaloomad nagu warrant officer. Tegu on siis väga kõrgete tehniliste oskustega spetsialistidega.
muhgel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas muhgel »

Selline tagasihoidlik härrasmees nigu Colin Powell ei käinud ka korralikus sõjakoolis :(
alari
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alari »

Kapten Trumm kirjutas: 05 Sept, 2025 10:18
Valesti tead siis. USA-s on kahte sorti ohvitsere - need, kes on karjääriohvitserid ja tahavad sõjaväega end siduda kogu eluks ja on need, kes tahavad natukeseks. Palju see kohustus on, on teine küsimus. West Pointi ei lähe see, kes plaanib 5a olla. Eestis on see mittekarjäärisüsteem kasutamata,teatud kohtadel on tõesti ka reservväelasi, kuid üsna vähe ja need on seotud suurte piirangutega. USA-s ja GB-s saab mittekarjääriohvitser õppida isegi hävituslennuki piloodiks, tõsi, auastmed on piiratud tavaliselt kapteniga.

Ehk siis kokkuvõtvalt - meist palju rikkam USA on personali osas palju paindlikum kui vaene Eesti. Aga noh, elu annab arutust ning KV personali suurendamine sunnib ka meid leiutama ja tänasest mugavustsoonist väljuma.
Mul on tunne, et sa oled mitu asja korralikuks supiks kokku keetnud - USAs saab ohvitseriks kas sõjakooli (näiteks West Point) lõpetamisel või kui sul on kolledžist mingi kraad, siis saad läbida ohvitseride kursused (kas ülikooli ajal (ROTC) või hiljem(OTC)). Võid valida ka warrant ohvitseri karjääri ja saada näiteks piloodiks nagu sa mainisid. Tõin välja 3 erinevat ohvitseride karjäärimudelit, aga sa oled kolmest kaks kuidagi kokku seganud - ohvitserikursuse läbinud ja warrant ohvitserid. Üldiselt warrant ohvitserid on alustanud teenimist sõdurina ning tahavad spetsialistiks edasi areneda ning näevad oma karjääri tulevikus ikkagi sõjaväes, mitte tsiviilis. Miks sa arvad, et ohvitserikursuse läbinud või warrant ohvitserid (ei saagi aru, kummast sa rääkisid) ei taha pikalt teenida sõjaväes? West pointis on piiratud arv kohti ning kui sa tahad sõjaväelaseks saada, kuid sinna sisse ei saa, siis lähed edasi õppima ja saad ohvitseriks kursuse kaudu. Nagunii enamik ohvitsere tuleb usa armeesse ohvitseride kursuste kaudu. https://www.army.mil/standto/archive/2019/05/10/

Palun too mingid viited oma arvamusele usa ohvitserisüsteemi kohta, muidu su jutt läheb järjest segasemaks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline