Kui palju õunamahla käes on tasub see siidriks teha, palju mõnusam rüübe, kui see kodus tehtud õunaveinFucs kirjutas: ↑15 Sept, 2025 15:18 Ehh... tublid kolhoosnikud ja sovhoosnikud olete...
Meil (ja mina) moose tarbitakse peaaegu null koguses ja õunamoos on mooside TOP-10 kõige viimane![]()
Ma maasikamoosi kah ei tarbi pms üldse. Ehk siis see on eelviimane. Kui, siis vaarika, mustsõstra või mustikamoosi või segumoose.
Tõsi, metsmaasika toormoosi söön pannkookidega küll.
Noh, verivorstiga vahel ka pohlamoosi.
Õunamoosi tarbin ainult siis, kui see on tehtud koos pihlakatega.
Boss (kallis abikaasa) fännab mul eranditult ainult murakamoosi.
Õunamahla kah enam ei tee. Kunagi sai iga aasta seda pressitud megakogustes, kevadeks oli õunamahlast selline siiber alati, et lubasin igal kevadel bossile, et see aasta kindlasti võtan saen õunapuud maha...![]()
Mingi point oleks õunaveini ajada, on ka omal ajal aetud, aga ka sellega ei viitsi enam jännata.
Seega meie õunad enamuses (mingi väikse koguse saab värskelt ikka ka ära süüa ja boss teeb vahel sügiseti ka õunakooki) lähevad juba mitmendat aastat karudele ja kitsedele metsa alla.
Head ajad.
Edit: Ahjaa. Ma ajan nüüd viimased aastad õunte asemel mahlaks hoopis arooniaid... aga sellel aastal oli saagikus olematu ja jäi ka see tegemata.
Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Arooniad said juba aegade hämaruses välja juuritud, Pärnu mahlapurustaja ja press ka võõrandatud. Meil ei juua midagi õunast. Ma ise söön ka väga vähe, ainult oma aiast ühte sorti. Aga tüdrik on moosimaias ja kuna sel aastal moosi sai vähe, siis pöörasin viimsepäevavaruna pilgu õunte poole. Kadund vanaema tuli meelde, tal oli õunamoosi alati üüratud varud, ta noorusaeg möödus Ingerimaal ja 1944 -1945 pani ta siinkandis oma autoriteedile kõva aluse. Stalinliku vene viljastavates tingimustes elanuna teadis kõiki ellujäämis nippe. Kuidas paremad asjad peita. Kuidas mitte nälga jääda. Varus kartulikoori ja tegi sisse kõike, mida vähegi sai. Kohalikud mamslid käisid kogemusi ammutamas.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Sekundeerin. Mul muidugi õunad heast magusad ja mahl nagu siirup siis see siider tuleb sinna +- 10% kanti(latva hakkamise pealt interpoleeritud) ja maitselt meenutab pigam mõnda cava või proseccot, kui siidrit. A vahel on täitsa mõnus õlle asemel sauna kaasa võtta vms..Kui palju õunamahla käes on tasub see siidriks teha, palju mõnusam rüübe, kui see kodus tehtud õunavein
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Eesti õunad üle 10 prots. eriti suhkrut ei sisalda ja sellest tuleb 5 prots. alkoholi. Siider ongi u. sellise kangusega jook. 10 prots. alkoholi saab viinamarjadest, nende suhkruprotsent on 20 ja rohkem, pooltooretel vähem.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kuidas te seda siidrit teete?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Siider on lihtsalt loodusliku suhkruga ärakäärinud õunamahl. On ka eraldi õunasordid, mõrud, ei ole söömiseks. Aga sobivad ka meie õunad, paradiisiõunad on kõige lähedasemad ja mõned poolmetsikud, neid segada magusatega. Siidriõunad peavad sisaldama parkainet, siis saab hea siidri. Poes purkides müüdav asi ei ole siider, kuigi seda nime kannab.
-
- Liige
- Postitusi: 249
- Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Mahedat õhtut ja küsimus Viimsepäevavarud teemal.
Millised toidumürgistused on viimase 20 aasta Eesti “edetabelis”? Top 10. (Jätame alkoholi, ehk klaasipesuained vastustest välja.. Mälumist vajavad toidud)
Millised toidumürgistused on viimase 20 aasta Eesti “edetabelis”? Top 10. (Jätame alkoholi, ehk klaasipesuained vastustest välja.. Mälumist vajavad toidud)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Aastani 2005 oleksin pakkunud aine mida tänapäeval teatakse kui E250.Väiketootjad ja kodumeistrid kasutasid NaNO2 kontsentraati kontrollimatult ja süüdimatult.krossipart kirjutas: ↑20 Sept, 2025 15:00 Mahedat õhtut ja küsimus Viimsepäevavarud teemal.
Millised toidumürgistused on viimase 20 aasta Eesti “edetabelis”? Top 10. (Jätame alkoholi, ehk klaasipesuained vastustest välja.. Mälumist vajavad toidud)![]()
Tänase seisuga - salmonnellos ja colibakter
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Mul just kasutuses. Tänapäeval puhast nitritit eraisik vist ei saa, aga Soprasol sool (20 mg/1kg NaCl)segu on täitsa saadaval. Mul just autoklaavi täis lihakonserve sellega valmimas.
-
- Liige
- Postitusi: 1677
- Liitunud: 16 Veebr, 2010 22:57
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Seened. Aasta ringi.krossipart kirjutas: ↑20 Sept, 2025 15:00 Mahedat õhtut ja küsimus Viimsepäevavarud teemal.
Millised toidumürgistused on viimase 20 aasta Eesti “edetabelis”? Top 10. (Jätame alkoholi, ehk klaasipesuained vastustest välja.. Mälumist vajavad toidud)![]()
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Pakun aegumatut "klassikat" - riknenud toit, kombineerituna toidu käitlemise hügieeniga.(?)
-
- Liige
- Postitusi: 249
- Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Olen samal arvamusel, et seened. Leidsin: https://tableauapp.tehik.ee/t/Terviseam ... izportal=ydavidsoniharald kirjutas: ↑20 Sept, 2025 20:21Seened. Aasta ringi.krossipart kirjutas: ↑20 Sept, 2025 15:00 Mahedat õhtut ja küsimus Viimsepäevavarud teemal.
Millised toidumürgistused on viimase 20 aasta Eesti “edetabelis”? Top 10. (Jätame alkoholi, ehk klaasipesuained vastustest välja.. Mälumist vajavad toidud)![]()
Ülevaadet ei anna kahjuks "toidumürgistus" ja "mürgisena toiduna söödud ained"..Jäi segaseks mulle..

-
- Liige
- Postitusi: 249
- Liitunud: 26 Apr, 2020 17:06
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ma kahjuks ise ka vastust ei tea-mäleta ja seetõttu küsimuse esitasin..


Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist