http://www.amazon.com/Combat-Dave-Gross ... 716&sr=8-1Book Description
"This new book is what our young warriors need. At one of David’s last briefings a Senior NCO approached me and said, "Sir, the army spent 18 years and thousands of dollars teaching me to kill. This is the first time I have been taught how to deal with it." This book will allow those not fortunate enough to hear David do their own preparation for the ultimate test." Lt. Col. Hal McNair Professor at the Joint Spec Ops University
Hirm
Kruuda, soovitan sulle tuliselt raamatut "On Combat"
Noh, see läheb hirmudega kokku pisut üldisemalt, nimelt inimeste hirmuga muutuste ees. Eestis on tekkinud suurepärane võimalus saada kaitsevõimes teha mitu sammu korraga seoses plaaniga minna üle palgaarmeele. Kisavad muidugi need kes kas ei saa asja mõttest aru (tõsi ega keegi ei ole eriti vaevunud seletama ka) või hoiavad kinni mingitest küsitava väärtusega traditsioonidest.
...Nagu näiteks Läti.Kruuda kirjutas:... Eestis on tekkinud suurepärane võimalus saada kaitsevõimes teha mitu sammu korraga seoses plaaniga minna üle palgaarmeele....
Läti palgasõjavägi jääb alla 1000 mehe.
18 aastased arvatakse ilma väljaõppeta reservi.
Lahingud hakkavad vist niimoodi välja nägema nagu filmi "Vaenlane väravate taga" esimestel minutitel.
samal ajal Läti kaitseministeeriumi sõnavõtt:
"Rahvas, kui praegune kaitseministeerium tööd alustas, oli meie kaitsevõime kuristiku äärel.
Tänaseks oleme teinud mitu sammu edasi!"
Ehk püüad vaadata ka pisut pinna alla.
Eesti puhul võiks hakata rääkima pataljonist, mis oleks ainult 600-700 meest Lätlaste tuhande asemel. Pataljon on NATOs üldiselt kõige väiksem arvestusühik nii nagu NLis oli polk (3000 matsi). Selleks, et tagada pataljoni tegutsemise missioonil peab meil olema aga tegelikkuses veel 2 pataljoni kes on Eestis puhkusel/ettevalmistusel aga kriisi korral koheselt siinsamas kasutatavad. Kuna need mehed/naised on palgalised siis omandavad nad ka hoopis enamaid oskusi kui ajateenijad ja selle tõttu on ka multifunktsionaalsemad (hoidku jumal kui ma arvan, et selliste professionaalide kasutus valdkond peaks olema metsatulekahjude korral voolikute lahtikerimine).
Aga see on ainult üks pool. Teine pool oleks vabatahtlik, vahet pole kas kaitseliidu või mõne muu nimetuse all. Ja ma olen täiesti veendunud, et Eestis leidub piisavalt patriotismi tundega inimesi. Samuti tekitab see võimaluse selle vabatahtliku poole päris kobedaks relvastamiseks nii, et tulevikus ei peetaks enam jube naljakaks seda, et kaitseliitlasel on lisaks automaadile ka mõni rpg kasutada. See aga tähendaks, et meie ründaja peaks arvestama Eesti armeega mille võitlusvõime (hoolimata väiksemast isikkoosseisust) ei oleks väiksem kui praegu ja lisaks sellele veel tuhandete üle Eesti laiali paiknevate rpg`de ja muu individuaal relvastusega.
Eesti puhul võiks hakata rääkima pataljonist, mis oleks ainult 600-700 meest Lätlaste tuhande asemel. Pataljon on NATOs üldiselt kõige väiksem arvestusühik nii nagu NLis oli polk (3000 matsi). Selleks, et tagada pataljoni tegutsemise missioonil peab meil olema aga tegelikkuses veel 2 pataljoni kes on Eestis puhkusel/ettevalmistusel aga kriisi korral koheselt siinsamas kasutatavad. Kuna need mehed/naised on palgalised siis omandavad nad ka hoopis enamaid oskusi kui ajateenijad ja selle tõttu on ka multifunktsionaalsemad (hoidku jumal kui ma arvan, et selliste professionaalide kasutus valdkond peaks olema metsatulekahjude korral voolikute lahtikerimine).
Aga see on ainult üks pool. Teine pool oleks vabatahtlik, vahet pole kas kaitseliidu või mõne muu nimetuse all. Ja ma olen täiesti veendunud, et Eestis leidub piisavalt patriotismi tundega inimesi. Samuti tekitab see võimaluse selle vabatahtliku poole päris kobedaks relvastamiseks nii, et tulevikus ei peetaks enam jube naljakaks seda, et kaitseliitlasel on lisaks automaadile ka mõni rpg kasutada. See aga tähendaks, et meie ründaja peaks arvestama Eesti armeega mille võitlusvõime (hoolimata väiksemast isikkoosseisust) ei oleks väiksem kui praegu ja lisaks sellele veel tuhandete üle Eesti laiali paiknevate rpg`de ja muu individuaal relvastusega.
Pole minu otsustada!Satakas kirjutas:niisiis lähme palgaarmeele, kruuda?
Kirjeldasin võimalusi mida ma selles näen ja viisaka inimesena jätsin kirjeldamata oma nägemuse sellest mis saab/jääb järgi meie praegusest armeest sõja esimese 10 minuti jooksul (reservist muidugi annab uue komplekteerida). Need kasarmud suisa nõuavad raketi lööki ja kardetavalt omab meie vastane piisaval hulgal vastavat relvastust. Samas kui mööda Eestimaad laiali viibivat paarikümmend tuhandet meest ei suudaks tsiviilide hulgast keegi kurat eraldada ja isegi kui leitakse, et granaadiheitja kodus on ikka liig siis paigutades need laiali nii 20 mehe varudena (see oleks ~1m3 ja hind jääks kõvasti alla veerand miljoni krooni) oleks isegi Jänkide jaoks suhteliselt võimatu ülesanne neist tuhatkonnast peidikust pooligi üles leida ja hävitada eelneva löögiga.
-
marksman
- Liige
- Kontakt:
Kruuda, sa ajasid varem ikka vähe mõistlikumat juttu, a nüüd oled vist millegagi vasta pead saanud?!
Eesti ja palgaarmee....hmmm. Scouts ei saa oma PATALJONIGI kokku. ja vaata, millised seal vähemalt 1/3 tegelasi on. ja Sina räägid kolmest pataljonist.
(vabandan ette juba nende scoutside ees, kes end puudutatuna tunnevad, a olen nendega koos "sõda" pidanud ja olen üht-teist näinud)
ja et anda inimestele koju rpg-d (jne)
olgu nad minupärast NII proffessionaalsed kui tahes. NEVER.
ja kas sa tõesti arvad, et kui olukord NII pingeliseks läheb, et juba reaalselt vanjastan oma läänepiirile vägesid koondab, et sis meie üksused on ikka kasarmus ja ootavad raketilööki?
Eesti ja palgaarmee....hmmm. Scouts ei saa oma PATALJONIGI kokku. ja vaata, millised seal vähemalt 1/3 tegelasi on. ja Sina räägid kolmest pataljonist.
(vabandan ette juba nende scoutside ees, kes end puudutatuna tunnevad, a olen nendega koos "sõda" pidanud ja olen üht-teist näinud)
ja et anda inimestele koju rpg-d (jne)
ja kas sa tõesti arvad, et kui olukord NII pingeliseks läheb, et juba reaalselt vanjastan oma läänepiirile vägesid koondab, et sis meie üksused on ikka kasarmus ja ootavad raketilööki?
Ei viitsi diskuteerida selle üle kas ei saa või ei taheta saada.marksman kirjutas:Eesti ja palgaarmee....hmmm. Scouts ei saa oma PATALJONIGI kokku. ja vaata, millised seal vähemalt 1/3 tegelasi on. ja Sina räägid kolmest pataljonist.
ja et anda inimestele koju rpg-d (jne)![]()
olgu nad minupärast NII proffessionaalsed kui tahes. NEVER.
Esitan arvutuse: Kaitse eelarve ~4 miljardit krooni. Kui sellest võtta 25% palgakuludeks siis saaks palga suurusjärgus ~40 000 krooni kuus nina kohta. Eesti igavalt rahulikes tingimustes peaks jätkuma küll selleks, et leida paartuhat huvilist.
Kui kaitse liidule eraldada isegi 10% sellest eelarvest peaks olema piisav, et 5 aasta pärast oleks ~30 000 mehel võimalik kasutada lisaks igaühel olevale M14 vindile ka ~10000 rpg29 ja samas suurusjärgus kuulipildujaid... mida oleks vist juba isegi liialt palju
OK me elame 21 sajandil ja ei ole nagu suur probleem teha sellist peidikut mille luku avamiseks on vaja näiteks kolme võtit. Eeldusel, et peidiku võtmed on jagatud nii 20 inimesele kellest siis korraga peaks kohal olema 3 ei ole just tõenäoline, et mõni purjus peaga relvad kätte saab. Mis kaitseliitlaste professionaalsusesse puutub siis see ei peagi eriti kõrge olema, seda kompenseerib nende suurem hulk.
Küsimus ei ole enam ammu mitte saamises/võimalustes vaid tahtmises. Praegu paistab valitsuse poolt olema tahtlus siiski midagi ära teha. Ja meie NATOs jalajälgede tegemisel oleks palgalise pataljoni kasutamine oluliselt lihtsam/mugavam.
võta teadmiseks, et kaitsekontseptsiooni kohaselt pole ajateenijad nagunii määratud esimese löögi vastuvõtjateks. reaalse ohu korral lihstalt suunatakse nad tagala sügavusse ja intensiivistatakse väljaõpet. esimesena jähevad tulle ikkagi mobiliseeritud ja kiirkorras lahinguvõimeliseks kordusõpetatud reserv ning KLKruuda kirjutas:Need kasarmud suisa nõuavad raketi lööki
See oleks areng ja nagu iga areng kujutab see võimalusi. Kui tahad mind sõimata siis võid mind südame rahus kiruda nii palga armee toetajana kui ka vabatahtliku kaitsealgatuse (mida suuremana seda parem kuid erinevalt armeest siiski individuaal relvastusega piirdudes) tulihingelise toetajana. Mul on erinevalt nii mõnestki siin kirjutajast usku Eestlaste soovi oma kodu kaitsta!Satakas kirjutas:aga sinu poolest võiks ikka minna? et siis oleks kaitsevõime kohe kõvem?
Need kes seal kükitavad just võtavadki esimese löögi vastu. Ja ise enam vastu ei löö.Satakas kirjutas:võta teadmiseks, et kaitsekontseptsiooni kohaselt pole ajateenijad nagunii määratud esimese löögi vastuvõtjateks. reaalse ohu korral lihstalt suunatakse nad tagala sügavusse ja intensiivistatakse väljaõpet. esimesena jähevad tulle ikkagi mobiliseeritud ja kiirkorras lahinguvõimeliseks kordusõpetatud reserv ning KL
Pigem võiks arutada selle üle mida saaks paremaks teha mitte kirjeldada hetke olukorda. Vast leiame mõningase konsensuse selles, et praegune seis on pehmelt öeldes mitterahuldav. Ainsana tulevad kõne alla meie kerged soomukid ja mõned milanid mille mehitamine võtab aega? 6h? Ja liikumiseks veel 3-4h. Või olen ma liiga optimistlik? KL patriootlike mehi rpg7 hiina analoogidega tankide vastu saata… mul ei ole kahtlustki, et mehed lähevadki!
Kolmas asi millega leian siit ilmselt veel rohkem vaenlasi on see, et meil oleks ikka aeg lõpetada see riigikaitses seadusega tekitatud jama ära ja täita põhiseadust. §124 mis ütleb, et Eesti kodanikud osa võtma riigi kaitsest ja §12 mis muu loetelu hulgas mille alusel kõik ei tohi inimest diskrimineerida nimetab ka SOO.
Ehk siis muuta riigikaitselised baas teadmised kõigile kohustuslikuks ja teadmiste kontrolliks korraldada eksam. Kus, kaua ja kuidas keegi selleks ettevalmistab või õpib on juba isiku vaba valik. Suhteliselt analoogne näide ARKist ja kellelgi ei ole palju vigiseda, et mõni teeb kohe eksami ja mõni ei saa hakkama ka peale 2 aastast harjutamist.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist