Siis kui kaob vool!

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta

Kas te majapidamises on generaator?

On olemas, koos küttevarudega
38
14%
On olemas, kuid kütet napib
33
12%
Plaanin hankida
32
12%
Ei ole, kuid võiks olla
131
49%
Ei ole, milleks - see on mõttetu
36
13%

Hääli kokku: 270

AMvA
Liige
Kontakt:

Re: Siis kui kaob vool!

Postitus Postitas AMvA »

OLAVI kirjutas: 19 Okt, 2025 18:07
AMvA kirjutas: 19 Okt, 2025 17:03
OLAVI kirjutas: 18 Okt, 2025 21:40
Matkaautodes kasutatakse auto põhja all olevaid metallist gaasitorusid ja kasutades talvel toiduvalmistamiseks ja kütteks laiatarbe "suvegaasi", siis võib halval juhusel 11kg balloonist saada läbi häda kätte kaalu järgi ainult 2kg. ....
Sa ei ole elus vist ühtegi matkaautot lähedalt näinud?

matkaautodes on gaasiballoonid spetsiaalses köetavas osas ja voolikud ei lähe mitte põhja alt ja ei ole nad ka metallist.
Ei puutu teemasse, et millise kliimavööndi jaoks toodetud autosid mina näinud olen.

Sinu eputamine ei muuda mitte kuidagi loodusseadust, et -5C temperatuurini jahtunud butaaniballoon on gaasi saamiseks kasutu, sest gaas sellisel temperatuuril ei aurustu.
Ja mis me peaksime pihta hakkama teadmisega, et Aafrikasse mõeldud autol ei ole gaasi eel soojendust?
Euroopa omadel on see kõigil peal.
MeelisV
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MeelisV »

vanahalb kirjutas: 19 Okt, 2025 12:23 Kui on voolu kadumisel (teema) sellised mugavused nagu matkaauto kohe võtta. Enamikul ei ole. Ma pidasin silmas neid ca 5 kiloseid matkaballoone mida isegi tavaolukorras võiks talvel paar tükki pagasiruumis olla. Kui automootor kuskil tühermaal ära lõpeb siis hakkab väga külm ja väga kiiresti.
Näe siin üks huvitav ahi autoga kämpimiseks :mrgreen:

https://youtu.be/ASMUiUL2yHU?si=McJ4no4t4gre9HUS
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Kui tihti neid puhta butaani balloone ette tuleb? Võib-olla eritellimusel. Need mis kõikvõimalikes ette jäävates poodides riiulil leiduvad on propaani ja butaani segud. Gaasifirmast võib ka puhta propaani ballooni osta. Neid on samuti alates 5 kg ja keegi ei keela võtta. Vahe on selles et propaani kütteväärtus on väiksem ja samast kogusest saab vähem energiat.
Kui on talvel kavatsus polaarjoone taha minna võtke siis atsetüleeni balloon kaasa et konservi soojendada.

See autoga kämpamise ahi oli vana vist mingi piiritusepliit. Alguses mõtlesin et see punane küünal kõrval on indikaatoriks - kui ära kustub on kogu hapnik otsas ja vaja aknad irvakile lükata. Täpsemal uurimisel tundus hoopis lõhnaküünal olema.
Muarust natuke kahtlane konstruktsioon. Need gaasiballoonid on vähemalt mu teoorias ikka selleks et õues mets põlema panna.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

vanahalb kirjutas: 19 Okt, 2025 20:09 ...
Gaasifirmast võib ka puhta propaani ballooni osta.
Neid on samuti alates 5 kg ja keegi ei keela võtta. ...
Kui puhast propaani müüakse tööstusgaasina, siis eeltoodud lubadusest (võib) oleks kellelegi kasu siis, kui tooksid välja näite, et kuskohast saab tavakasutaja osta lihtsalt oma hädavarudesse, piiratud kasutatavusega tööstusgaasi ballooni ilma olemata gaasifirma lepinguline klient ja maksmata ballooni hoiustamise eest renditasu?
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

On kuulda olnud, et eriti edasijõudnutel on olemas vahejurakad, mis ballooni keermesse hakkavad ja võimaldavad gaasitanklas ballooni täita. On nähtud ka punaseid balloone, mis sellisel viisil kasutuses. Lisaks hinnavõidule on ilmselt siis ka gaas külmakindlam, kuna gaasiautod ju saavad miinuskraadidega ka sõita. Selline käitumine ei pidand vist eriti soositud olema, aga mul pole ka infot, et keelatud oleks.
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

wolfgang kirjutas: 20 Okt, 2025 14:30 On kuulda olnud, et eriti edasijõudnutel on olemas vahejurakad, mis ballooni keermesse hakkavad ja võimaldavad gaasitanklas ballooni täita. On nähtud ka punaseid balloone, mis sellisel viisil kasutuses. Lisaks hinnavõidule on ilmselt siis ka gaas külmakindlam, kuna gaasiautod ju saavad miinuskraadidega ka sõita. Selline käitumine ei pidand vist eriti soositud olema, aga mul pole ka infot, et keelatud oleks.
https://terminalenergia.ee/tanklateenused/balloonigaas/
https://www.riigiteataja.ee/akt/125012022004
lubatud vastavas vedelgaasi täitejaamas kui nõuded balloonile on täidetud.
autogaasitanklas igal juhul keelatud.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
ArdiS
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ArdiS »

wolfgang kirjutas: 20 Okt, 2025 14:30 On kuulda olnud, et eriti edasijõudnutel on olemas vahejurakad, mis ballooni keermesse hakkavad ja võimaldavad gaasitanklas ballooni täita. On nähtud ka punaseid balloone, mis sellisel viisil kasutuses. Lisaks hinnavõidule on ilmselt siis ka gaas külmakindlam, kuna gaasiautod ju saavad miinuskraadidega ka sõita. Selline käitumine ei pidand vist eriti soositud olema, aga mul pole ka infot, et keelatud oleks.
Ja autogaasitanklas täidetakse ikka butaaniga, kuna auto gaasiseadmes on aurusti, mis aurustab vedelgaasi.
Ukraina sõjväelased helistavad Zelenskile: Härra president, teie käsk on täidetud. Kreml on vabastatud.
Zelenski: Krimm, ma ütlesin, et Krimm on vaja vabastada.
alfa hotel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alfa hotel »

OLAVI kirjutas: 20 Okt, 2025 13:57
Kui puhast propaani müüakse tööstusgaasina, siis eeltoodud lubadusest (võib) oleks kellelegi kasu siis, kui tooksid välja näite, et kuskohast saab tavakasutaja osta lihtsalt oma hädavarudesse, piiratud kasutatavusega tööstusgaasi ballooni ilma olemata gaasifirma lepinguline klient ja maksmata ballooni hoiustamise eest renditasu?
Kuidas need asjad omavahel seotud on? Või miks ei või hädavarusid lepingulise kliendina soetada ja hoida.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marvin »

OLAVI kirjutas: 20 Okt, 2025 13:57
Olen purjeka peale lasknud gaasiballooni täita propaaniga ja see on igati lihtne tegevus olnud.
Muidugi saab maailma keeruliseks mõelda, aga päris maailm enamasti nii keeruline ei ole.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Puhas propaan pole kuskilt otsast tsiviilkäibes keelatud. Seguna on ta tavaliselt sellepärast et butaani kütteväärtuse on suurem ja kui hakkad puhta propaaniga liha grillima võib seest vinskeks jääda :) Pärast saad kodus sõimata ja on seda siis vaja?

Niipalju kui ma nüüd silmadega üle lasin müüb tühje balloone endiselt Airok. See oli juba oma 15 aastat tagasi niimoodi.. Sellise väikese tühja propaani ballooni hind paistis olema 30-40 EUR. Täitmisega on Elme-Messer paindlikum kui AGA või praegune Linde. Airok ise tegeleb sellega samuti ja muteada täidavad nemadki neid ELME - s . (Balti laevaremont Koplisl
AGA/Linde tahtis tingimata oma ballooni rentida . Mitte müüa. Võõrast ballooni ei tahetud täita.

Lepingu võib eraisikuna ka teha. Poe kassatsekk on muide samuti leping. Tavaliselt ostetakse need gaasid küll kuhugi firmasse sest need on hästi ettevõtlusega seotud. Eraisikuna ostes lähed käibemaksuga hävingusse, ei muud.
MeelisV
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MeelisV »

Walter2 kirjutas: 20 Okt, 2025 15:02
https://terminalenergia.ee/tanklateenused/balloonigaas/
https://www.riigiteataja.ee/akt/125012022004
lubatud vastavas vedelgaasi täitejaamas kui nõuded balloonile on täidetud.
autogaasitanklas igal juhul keelatud.
Mul.on nt. Komplekt erinevate Euroopa gaasiotsikutega ükeminekuid balloonile.
Ja ballooniks on täidetav 80% täituvuse sulgeklapiga Gasbank nimeline plastikust balloon.
Seni olen täitnud s.t. on täidetud tanklas pädeva töötaja jarelevalve all. Aga ei midagi keerulisemat kui auto tankimine gaasiga.

https://www.gasbank.ee/

https://www.gasbank.ee/11-taeiteotsikud
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist