Demograafia

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Demograafia

Postitus Postitas Kriku »

Noppeid kolme naistearsti kommentaarist: https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1204 ... apsi-saada .
ENTU vastajatest nimetab otseselt raha puudumist laste kasvatamisel tegurina, miks lapsi (enam) ei soovita, 12% vastajatest. Ka on 20 aastaga oluliselt vähenenud nende hulk, kes peavad majandusliku toimetuleku paranemist vajalikuks muutuseks, et lapsi (veel) saada. Kõigest 2,1% naistest peab riiklikke peretoetusi ja vanemahüvitist oma pereplaneerimise juures määravaks.

Järelikult ei mõelda majandusliku toimetuleku all pelgalt raha. Vastustest joonistub välja mitmekesine pilt. Riik peaks nüüd nuputama, kuidas tagada noortele taskukohased kodud, perega sobituvad töötingimused, usaldusväärne ja paindlik lapsehoid, lastele sobiv linnaruum, maapiirkondade lastesõbralik areng, tugi vägivallaohvritele, piisav vaimse tervise abi – see, mida vastajad tähtsaks pidasid.
Meie uuringu andmetel nimetab vajaliku muutusena lühemat ja paindlikumat tööaega, mis lapse saamist soodustaksid, 20–29-aastastest viiendik ja 30–39-aastastest tervelt neljandik. Töö- ja pereelu ühitamist soodustavad tegevused ei peaks olema jäetud ainuüksi tööandjate mureks.
ENTU uuring räägib meile lastesaamisega seotud väärtuse osas järgmist: soov kogeda emadust, hoolitseda lapse eest ja teda armastada, rõõm lapse arengu ja kasvamise jälgimisest – need on naiste vastusevalikutes selgelt ülekaalukamad kui muud põhjused ning tugevnenud võrreldes 20 aasta taguse ajaga. Ka on suure pere soovijate arv, eriti nooremate hulgas, selle ajaga peaaegu poole võrra kasvanud. Neid oli 17% vastajatest, kellele saab sihitatult vajalikku tuge pakkuda.
Kuna see aga sündimusstatistikas ei kajastu, peab olema kasvanud ka vastassuunas mõjuvate tegurite mõju. Ehk siis, on suurenenud lõhe ideaali ja selle subjektiivse ellurakendatavuse vahel.
Kindlasti on kasutamata võimalusi ka isadele reserveeritud vanemapuhkuse osas. Vähetähtis pole ka see, et sellest on olnud tõendatud kasu isade tervisenäitajatele Põhjamaades. See ei tohi aga samaaegselt vähendada naiste sotsiaalseid garantiisid nagu näeme täna järjest rohkem - vanemahüvitise võtab välja isa, kes käib edasi tööl, kuid lapsega kodus on ema.
Nagu teemas korduvalt tõdetud, ongi vanemahüvitise ajal töötamise näol tegu väga kahjuliku regulatsiooniga, ms pöörab selle algse eesmärgi - lapsega töölt eemal oleku kompenseerimise - lihtsalt veel üheks boonuseks.

Paraku ei saa nad läbi ideoloogilise soustita, mis muudab pöördumise iseendale vasturääkivaks:
Hiljuti ilmus Postimehes endise Briti välisministri William Hague kirjutis maailma rahvastiku vananemisest ja ÜRO „ülemaailmse sündimuskriisi“ raportist, andes probleemile kordades laiema mõõtme kui siiani kodutanumal tehtud. Muu hulgas hoiatas ta populismi eest, öeldes: „Kogu maailmast tulevad tõendid viitavad sellele, et valitsused ei saa sündimust juhtida.“
Kui sündimust ei saa juhtida (ja ma kardan, et see võibki nii olla), siis ei saa seda juhtida ka artikli autorite ettepanekute abil. Tekib loodetavasti ekslik kahtlus, et endale sümpaatset poliitilist platvormi esitletakse sündimuse kontekstis :? .
Demokraatlikus väärtusruumis ei ole võimalik ette kujutada olukorda, kus riik ütleb inimesele - olgu siis „piitsa või präänikut“ kasutades - kas, millal ja kui palju lapsi peab saama. Nii nagu näiteks idanaabri juures.
Puhtalt ideoloogiline loosung. Tegelikult on igas ühiskonnas riigil kohustus rakendada ellu selliseid poliitikaid, mis soodustavad riigi ning ühiskonna jätkusuutlikkust ja kestlikkust. Eestis paneb sellise kohustuse riigile põhiseadus. Demagoogia on kahetsusväärne ka naistearstide juures.
Erureamees
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Erureamees »

Küsida Manni käest, miks sul veel lapsi pole on ebaviisakas jne. ja isegi minusugune Onu Heino ei tee seda. Samas küsida seda kõigi eesti naiste käest on minu arust täitsa OK. Ultrafeministid muidugi tõmbavad kohe sae käima ja tulema hakkab süüdistusi kõikvõimalikes - ismides.
Iga inimene võib muidugi otsustada, et tema on oma suguvõsas viimane, aga otsustada nii riigi ja rahvana tundub ülimalt düstoopiline. Eriti nõme on hakata uuringu peale juba undama. Mida siis veel uurida ei tohi?!
Ma isiklikult ka ei usu meetmete võlujõusse, samas pole peretoetustes midagi paha. Keegi pole tõestanud, et neil on iibele negatiivne mõju.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Erureamees kirjutas: 20 Okt, 2025 7:28Keegi pole tõestanud, et neil on iibele negatiivne mõju.
Raha tuleks kulutada ikka tõestatult positiivse mõjuga asjadele.
Qwerty226
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Qwerty226 »

Erureamees kirjutas: 20 Okt, 2025 7:28 Küsida Manni käest, miks sul veel lapsi pole on ebaviisakas jne. ja isegi minusugune Onu Heino ei tee seda. Samas küsida seda kõigi eesti naiste käest on minu arust täitsa OK. Ultrafeministid muidugi tõmbavad kohe sae käima ja tulema hakkab süüdistusi kõikvõimalikes - ismides.
Pole sellesse draamasse väga süvenenud, aga jäi mulje, et probleem selles, et ainult naistele oli keskendunud (või liiga palju naistele keskendutud vms). Naisetel laste saamiseks natuke abi vaja ikka, kui teine pool lapsi ei taha, siis üksi väga teha pole midagi.
Erureamees
Liige
Kontakt:

Noh, niipalju kui mulle on silma hakanud on sellisel ikka puhul kisa, et ega me mingid sünnitusmasinad pole jne jne. See sinu õeldu on täitsa diskuteeritav asi, aga mida sa marutõbise ultrafeministiga vaidled või arutad?
Mis moodi sa seda meestepoolset abi pakud kui perekond on patriarhaalne igand ja kõik mehed on sead. Tänapäeva naine saab ise kõigega hakkama. Ja üldse on aeg paremaid inimesi (naisi siis) kloonima hakata.
lennumudelist
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas lennumudelist »

Nähe jälle sõna "feminist" (kõrvalküsimus - kas ma olen feminist? vist küll, kuna toetan sugude võrdsust) hakkasin vaatama, kas Eesti feministidel on mingi programmidokument, mis midagi demograafiast ja sündivusest räägib. Ei paista, et oleks. Enamus neist ei kõnele sel teemal. Neile on mõnikord hambu jäänud isikud (valdavalt meessoost), kes on sündivusest ja rahvastikust nende arvates mitteadekvaatselt rääkinud.

Kui neil mingi programmidokument on, võiks öelda, et see on blogi "Feministeerium" avaldatud "Feminismi ABC" milles minu skännimise põhjal ei esine sõnu "rahvastik" ega "sündimus". See on teatud mõttes loogiline, kuna feminism on üsna liberaalne / libertaarne maailmavaade, mis ei tunnista et indiviidil oleks mingeid kohustusi rahvastiku taastootmise eest hoolitseda - feminism on indiviidi vabadusele (rõhuasetusega naiste vabadusel) ja sugude võrdsusele orienteeritud maailmavaade.

Vaatasin, kas vähemalt mõni feministlik sulesepp on midagi iibe ja rahvastiku kohta pikemalt öelnud. Sõela peale jäi Elise Rohtmetsa (kes pole demograaf vaid filosoof muidugi) lugu: "Feministlik perepoliitika kui heterofatalismi leevendus". Et foorumit meeleolukamaks muuta, toon mõned katkendid. :)
Avan 2023. aasta arvamusfestivali kava ja näen seal pealkirja „Miks meil lapsi ei sünni?!“, esmalt tabab mind külmavärin, siis lihtsalt dissotsieerun nagu alati, kui loen kuskilt soigumist iibe teemal. „Sest me ei taha oma elu persse keerata,“ pomisen ma enda ette, meenutades, et suhtelist vaesust kogeb iga kolmas üksikvanem. 1 Minu just pihitud kompleksne ja dissotsieerunud hoiak laste ja „pereelu“ vastu pole erand, vaid põlvkondlik Zeitgeist, mille on suurepärase täpsusega ära märkinud noor teadur ja feminist Asa Seresin oma ülimõjukas essees.2 Heteropessimism või kaasaegsemalt, heterofatalism on hoiak, mida kirjeldab performatiivne piinlikkustunne selle pärast, et tajutakse vastassugupoole külgetõmmet, ning usk, et heteroseksuaalsed suhted kahjustavad paratamatult mõlemat osapoolt. Pean nii teadvustatud kui ka teadvustamata heterofatalismi üheks juurpõhjuseks, miks lastetute inimeste suhteline määr muudkui kasvab ning miks „klassikaline“ ehk natalistlik perepoliitika selle kasvu vastu jõuetu on.
Ehk siis, ühe feministi diagnoos sugudevahelistele suhetele on, et need on muutunud mõlemapoolselt kahjulikuks. Et nendega liialt tegeledes keerab elu (minu märkus: enneaegselt, sest ega ta sinna lõpuks minemata ei jäta) sinnasamusesse. Vaheldusrikas on, et Rohtmets mitte ei kritiseeri niisama, vaid pakub välja poliitilisi meetmeid:
Meede 1: Keerame lapsetoetused pea peale või subsideerime heldelt ka 1. lapse sündi

Et meil on kasvav hulk lastetuid inimesi, kelle puhul on näha, et fertiilse ea esimeses pooles on lastetuse põhjuseks majanduslik ebakindlus ning teises pooles sobiva partneri puudumine, siis tõstame esimese lapse toetuse sama suureks, nagu praegu on lasterikka pere toetus kolmandast lapsest alates (650 eurot), ning indekseerime selle. Nagu nendib ka Ene-Margit Tiit, mitukümmend aastat tagasi paika pannud eeldus, et esimene ja teine laps sünnivad niikuinii, tänapäeval selgelt enam ei kehti. 16 Niisiis tuleb toetada esimese sammu astujaid. Hirm jääda karjäärist kõrvale tõrjutud üksikemaks on tugev motivaator mitte lapsi saada. Teame, et heterosuhteid tabab peale lapse sündi suhtekvaliteedi järsk langus ja perede üks peamisi tüliallikaid on raha. 17 Majandusliku pinge vähendamine kohe alguses võib aidata hoida ka suhet.
Selle väite puhul ma ei tunne end teemas piisavalt kogenuna, et nõustuda või vastu vaielda.
Meede 2: Vanemapuhkus peab olema lühem ja võrdne

2018. aastal jõustunud muudatus vanemapuhkuste ja -hüvitiste määras oli tehtud heas usus, et see muudab vanemapuhkuse paindlikumaks ja soodustab isapuhkuse kasutamist. Kahjuks paistab, kuigi see on mõju-uuringuga veel kinnitamata, et see hoopis suurendab soolist ebavõrdsust – ja muidugi naiste kahjuks.18 Et vanemahüvitise ajal tohib töötada ja et isapuhkus, mil töötada ei tohi, on lühem, siis on reaalsus see, et isad saavad vanemahüvitist ning jätkavad kõrgepalgalistel kohtadel töötamist, samas kui emad võtavad end täiesti töölt vabaks, et lapse eest hoolitseda. Nad kaotavad ravikindlustuse ja tööstaaži, mis omakorda realiseerub hiljem väiksemas palgas ja pensionis. Riik maksab kõrgepalgalistele isadele, kes tegelikult samal ajal töötavad, hiigelsummasid, mida saaks päriselt kasutada hoopis paindlikule ja kättesaadavale lastehoiule.
Siinkohal tunnistan, et ma ei tunne vanemapuhkuse regulatsioone. Kui aga Rohtmets kirjeldab tõetruult reaalsust, siis sobib öelda "Houston, meil on probleem". Sissetulekuga lihtsalt proportsionaalne toetus kukutaks minu arusaama järgi raha põhimassi jõukamatele, aga jõukamatel ei ole minu teada laste saamise ees majanduslikke takistusi. Mina arvasin tänaseni, et toetusmeede on mingil määral võrdsustav - et toetusel on alampiir, millest allapoole ei saa vähem teenides minna, ja ülempiir, millest ülespoole ei saa rohkem teenides minna.
Meede 3: Elatist maksku riik, mitte isa

Räiges vaesusriskis üksikemade ja laste elu leevendamiseks on juba 2000. aastatel räägitud üksikvanemate ehk elatisabi fondist. Eesti on üks suurima üksikemade suhtarvuga riike Euroopa Liidus ja elatisabi fond loodi alles 2017. Ema peab minema elatist ise kohtu kaudu välja nõudma. Kui 4 kuud pole raha laekunud, on emal õigus saada kuni 100 eurot elatisabi kuus. 20 Praegused meetmed, ka maksmatajätmise kriminaliseerimine, pole pannud võõrdunud isasid elatist maksma. Kõik see paneb niigi kurnatud üksikvanema äärmiselt ebainimlikku olukorda tuuleveskitega võitlema.

Feministlik perepoliitika muudaks elatise nõudja elu kergemaks sellega, et riik võtab aktiivsema rolli. Ema täidaks avalduse elatise saamiseks riigilt, kes hindab tema vajadusi ja seejärel määrab isalt elatise. Kui isa sellega nõus pole, siis võib ta riigiga seda ise kohtu kaudu klaarida. Lapsele jõuab summa aga ilma viivitusteta regulaarselt iga kuu. Riigil on rohkem jõudu ja ressurssi see isalt välja nõuda kui kurnatud üksikemal. Selline lähenemine lähtub laste ja reeglina neid hooldava ema vajadustest siin ja praegu.
Üldjoontes ma pigem toetan seda. Ma ei tea, kas vastab tõele, et riiklik elatisabi on 100 eurot kuus ja rakendub 4 kuulise viivega, aga kui see on tõene (artikkel on aastast 2023) siis on Eesti elatisabi jõuetu ning lahja.
Meede 4: Perekonnaõpetusse ja elukestvasse õppesse põimitud käsitlus hoolduskoormusest

Kui „Fair Play“ autori Eve Rodsky karjäär alla käis ja ta klaaslagede lammutamise asemel leidis end lapsele herneid lammutamast, hakkas ta süüvima põhjustesse, miks me pole endiselt suutnud likvideerida soolist palgalõhet ja miks on nii paljud haritud naised läbi põlenud ja oma meeste peale tigedad.21 Ta avastas, et kui just pole tegu sotsioloogiga, puudub naistel sõnavara, millega oma igapäevastele hoolduskoormuse probleemidele osutada. Tema strateegia on esmalt õppida selgeks mõisted, nagu „nähtamatu ja emotsionaalne töö“, „kodu administreerimise mentaalne koormus“ ja „teine vahetus“ ning teadvustada, et ka egalitaarsetes peredes teevad mehed pärast laste sündi kodus viiendiku võrra vähem tööd kui enne.22

Feministlik perekonnaõpetus võtab egalitaarse ja soolist võrdõiguslikkust propageeriva suuna, kus muuhulgas õpetatakse hoolduskoormuse võrdset jaotust. See seab diskussiooni keskpunkti tasustamata töö vormid ja küsib, kes ja miks neid teeb, ning tutvustab süsteeme, kuidas ka muud tasustamata kodust tööd võrdselt jagada.
Selle väite osas tean midagi lisada. Ma ei ole sotsioloog, aga ma olen lugenud sotsioloogide uuringuid inimeste lähisuhete dünaamikast ja libiidost. Ja oh imet, uuringud tegelikult üsna tugevalt vihjavad, et mehe järelt kodutööde tegemine vähendab tuntavalt suhte naispoole libiidot, s.t. tõenäosust, et sellest suhtest enam lapsi sünnib. Ehk siis, võib ilma suurema piinlikkuseta postuleerida, et suhtesse jõudnud paari puhul muudab mehe seksikaks võime teha mõistlikul määral kodutöid, nii et need kõik naisele kaela ei lange.

Ma ei julge aga püstitada väidet, et see nüüd iibeprobleemi lahendab. :) Lihtsalt lõbus vahepala.
Meede 5: Ettevõtete lastehoid

Lasteaedadest, kuhu niikuinii kohti pole, ei piisa. Ettevõttel peab olema kohustus pakkuda lastehoidu koha peal. Võib-olla teatud mööndustega ja proportsionaalselt ettevõtte suuruse järgi, kuid ideaal on see, et ettevõtted peavad võimaldama lastehoidu samamoodi, nagu nad peavad pakkuma võrdset ligipääsu erivajadustega inimestele, hoidma õhku puhtana ja sisetemperatuuri inimlikuna.
Selle ettepanekuga, pean ütlema, ma ei nõustu. Panna ettevõttele kohustus olla hea mingites muudes ülesannetes peale ettevõtte äritegevuse, on ettevõtte põhitegevuse tapmine. Rohtmets miskipärast ei ole mõistatust selle järelduseni välja lahendanud.
Meede 6: Laste ja vanemate infrastruktuur tuleb ühendada

Inimene peab saama oma lapse tööle kaasa võtta, kui see kellegi töö tegemist objektiivselt ei sega. Skandinaavias näeb märksa enam igast soost lapsevanemaid oma lapsega koosolekutel või kontoris. Vanema ja lapse toad tuleb teha sooneutraalseks ja vastavalt ka märgistada. Samuti tuleb lastele tekitada ohtralt infrastruktuuri, mis oleks põimitud meie igapäevategevustesse. Teisisõnu, lapsed tuleb avalikus sfääris normaliseerida, et nende eest hoolitsemine ei viiks vanemaid isolatsiooni. Utopistlik projekt oleks ühendada näiteks hommikureivid lastehoiuga. 24 Miks mitte luua võimalused sotsialiseeruda ja tantsida ühes lastehoiuga mõnes magalalähedases klubis kell 8 hommikul?
Siin läheb osa jutust natuke käest ära ja utoopiliseks jah, nagu autor ka ise möönab. Laste normaliseerimine töökeskkonnas aga tundub seni mõistlik, kuni töökeskkond ohtlik pole. Nüüd aga kujutleme metallitöökoda või edasi-tagasi sahmivate tõstukitega ladu... ei, autori see ettepanek ei ole igas töökeskkonnas realistlik. Las ettevõte olla osav oma äritegevuses. Lastehoiu korraldamine võiks ikka KOV teema olla.
Erureamees
Liige
Kontakt:

Ma ei tea, kas ma elan mingis teises reaalsuses või pean ma hakkama kõiki väljaütlemisi dokumenteerima?! Tänapäeva feminismil pole sugude võrdsusega mingit tegemist. See järgib printsiipi, et kogu minevik ja suuresti ka tänapäev on üks suur naiste ahistamine ja allasurumine jne. Ja loomulikult on traditsiooniline perekond selle ahistamise instrument. Ja loomulikult on selle kriitika teravik suunatud lääne ja kapitalismi vastu. Ühiskonnad , kus toimub tõeline naiste allasurumine ja ahistamine nende kriitikat enamasti ei pälvi. Eks laterna all on alati parem otsida, mis siis kui seal otsitavat pole. Neid suhtumisi, millest ma kirjutasin pole ma igatahes mingitelt trumpistide või ekreiitide saitidelt üles korjanud, ega pole neid mulle ka hääled mu peas sosistanud vaid need on ikka inimeste väljaütlemistest meedias. Aga võib olla on lihtsalt minu kui nõukogude ühiskonna kasvandiku komme ridade vahelt lugeda ülearenenud.
See, mida sina kirjeldad on mingi vanaaegne, 20 sajandi feminism.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

lennumudelist kirjutas: 21 Okt, 2025 1:04Vaatasin, kas vähemalt mõni feministlik sulesepp on midagi iibe ja rahvastiku kohta pikemalt öelnud. Sõela peale jäi Elise Rohtmetsa (kes pole demograaf vaid filosoof muidugi) lugu: "Feministlik perepoliitika kui heterofatalismi leevendus". Et foorumit meeleolukamaks muuta, toon mõned katkendid. :)
Seda kirjutist on teemas juba arutatud: https://www.militaar.net/phpBB2/viewtop ... 57#p800257 .

Erureamees kirjutas: 21 Okt, 2025 6:46Ma ei tea, kas ma elan mingis teises reaalsuses või pean ma hakkama kõiki väljaütlemisi dokumenteerima?! Tänapäeva feminismil pole sugude võrdsusega mingit tegemist.
Palun tungivalt teema juurde jääda.
toomas tyrk kirjutas: 29 Mär, 2005 15:03Militaar.net foorum ei ole poliitika tegemise ega ideoloogiate üle arutlemise koht.
Qwerty226
Liige
Kontakt:

Iga feminatsi kohta on üks manosfääri incel, kes naisivihkab. Sõnastada probleem, et naised ei taha lapsi saada on ainult pool probleemist.

Küll 2011. aasta andmed, aga iibekriis oli juba siis.
2011 aastal oli lastetuid naisi vanuses 15+ 23%. Aastal 1922 oli sama näitaja 43%(!). Vanuses 20-29 oli aastal 1922 lastetuid naisi 70%, aastal 2011 63%. 1922 oli loomulik iive 3 854, aastal 2011 –565.
Qwerty226 kirjutas: 22 Juul, 2025 15:22 Esimeste laste puudust ei ole, või vähemalt 2011 oli lastetuid naisi vähem kui aastal 1922.
Qwerty226 kirjutas: 11 Nov, 2024 9:48 1922 oli lastetuid naisi rohkem kui 2011 aastal. (Aastal 1922 oli 15+ vanuses naistest lastetud 43%; 2011 oli 15+ vanuses naistest lastetud 23%. Eriti paneb imestama, et vanuses 20-29 oli aastal 1922 lastetuid naisi 70% aastal 2011 ca 63%).

https://www.digar.ee/viewer/et/nlib-dig ... 08/page/65

https://www.digar.ee/viewer/et/nlib-dig ... 08/page/66
Ehk probleem ei ole lastetud naised, vaid see, et lapsi saadakse vähem. Ja teise ja kolmanda lapse saamist mõjutab juba kindlasti üksikvanemaks olemine.
Eestis elab 19 400 inimest, kes kasvatavad last või lapsi üksi
https://objektiiv.ee/2022-aastal-elas-e ... ikvanemat/
Tänavu märtsi seisuga (2018.a) on Eestis 9220 elatise võlgnikku ning kohtutäiturite poolt sissenõudmiselolev elatiste kogusumma on veidi üle 60 miljoni euro.
https://www.err.ee/840626/elatisraha-ma ... oimekusest

Kui enda turvusringkonna järgi vaadata, siis tahaks öelda, et 90% üksikvanemad on naised. Ja nüüd kui 50%* meestest ei maksa elatisraha, siis milline motivatsioon peaks naisel olema saada lapsi juurde? Või, kas saab naistele pahaks panna, et lükkavad lapse saamist edasi nii kaua kuni karjäär on sellises punktis, et jaksavad ka üksi last kasvatada? Sest kui suhe peaks hapuks minema, siis 50%* on tõenäosus, et meeste poolset rahalist tuge ei ole.

*arvatavasti on protsent suurem, sest statistikas on kajastatud ainult need juhud mis on läinud kohtutäiturile.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Qwerty226 kirjutas: 21 Okt, 2025 7:57Või, kas saab naistele pahaks panna, et lükkavad lapse saamist edasi nii kaua kuni karjäär on sellises punktis, et jaksavad ka üksi last kasvatada? Sest kui suhe peaks hapuks minema, siis 50%* on tõenäosus, et meeste poolset tuge ei ole.
Jama - see ei ole juhuslik sündmus. Tõenäosustega opereerimisel on mingi mõte juhuslike sündmuste puhul (ja ka siis mitte alati). Sama tark väide näiteks oleks, et igal esimese klassi lapsel on x % tõenäosust lõpetada keskkool neljade-viitega, sest keskmiselt x % seda teeb.

Maailmavaadet, mille kandjana orienteerutakse mitte koostööle, vaid vastandumisele, pean toksiliseks.
Qwerty226
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 21 Okt, 2025 8:02
Qwerty226 kirjutas: 21 Okt, 2025 7:57Või, kas saab naistele pahaks panna, et lükkavad lapse saamist edasi nii kaua kuni karjäär on sellises punktis, et jaksavad ka üksi last kasvatada? Sest kui suhe peaks hapuks minema, siis 50%* on tõenäosus, et meeste poolset tuge ei ole.
Jama - see ei ole juhuslik sündmus.
Kuidas ei ole juhuslik? Ma eeldan, et keegi ei vali endale teadlikult tolgust, kellega laps saada.
Edit. afk Kriku jõudis enda postitust täpsustada. Aga see loogika justkui lükkaksgi süü jälle ainult naiste peale, ise oli loll, et tolgusega lapse sai, ise oli loll, et ei käinud koolis vaid sai varakult lapse ja nüüd ei saa rahaliselt hakkama, sest haridust ei ole ja mehe poolset tuge ka ei ole.
Kriku kirjutas: 21 Okt, 2025 8:02 Maailmavaadet, mille kandjana orienteerutakse mitte koostööle, vaid vastandumisele, pean toksiliseks.
Täpselt, ja kui uuringus tuuakse välja, miks naised ei taha lapsi saada, jättes välja, miks mehed ei taha, siis see on vastandumine, mis ei aita kaasa. Pigem isegi süvendab probleemi.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Qwerty226 kirjutas: 21 Okt, 2025 8:23
Kriku kirjutas: 21 Okt, 2025 8:02
Jama - see ei ole juhuslik sündmus.
Kuidas ei ole juhuslik?
Pean tunnistama, et nüüd on käes üks neist vähestest kordadest, kui ma tõesti ei tea, kuidas vastata :dont_know: .
Qwerty226 kirjutas: 21 Okt, 2025 8:23kui uuringus tuuakse välja, miks naised ei taha lapsi saada, jättes välja, miks mehed ei taha, siis see on vastandumine, mis ei aita kaasa.
Ei, see oleks uurimisküsimuse valik, mis tuleneb eeldusest, et selles küsimuses on naisel rohkem otsustada. Võimalik, et selline eeldus oleks väär. Kui nii, siis see oleks alus argumenteeritud kriitikaks.

Tegelikkuses muidugi vastasid EPSU küsitlustel nii mehed kui naised: https://statistika.tai.ee/pxweb/et/Andm ... PSU101.px/ .
Qwerty226
Liige
Kontakt:

Sealt draama tuligi
Seepärast saatiski SOMi perepoliitika juht Gerli Lehe 30. aprillil nimetatud arstidele SOMi raporti tööversiooni tagasisidestamiseks üle vaadata, andes naistearstidele selleks aega kaks tööpäeva.
....
Naistearstid väljendasid esmalt oma muret, et neile saadetud dokumendis esitatud ettepanekud ja käsitlused on kohati ühekülgsed ning võivad võimendada sooliste stereotüüpide paljundamist.
Nad tegid mitmeid ettepanekuid.

„Viitasime teguritele, mis ENTU uuringu põhjal toetavad otsust lapsi saada,“ selgitab dr Part Ekspressile. Selle põhjal osutus suurimaks probleemiks laste saamisel sobiva partneri puudumine, mis otseselt on seotud meeste rolli tähtsusega, millele SOMi raport eriti ei keskendu.
https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1204 ... hkus-toolt
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

See draama tundub olevat põhjendamatu, sest väärtusnihke peatükis pole kuskil öeldud, et käsitletakse just naiste meelsust või arusaamu. Vastupidi, joonisel 15 kajastatakse nii meeste kui naiste eelistusi. Mõnel pool mujal muidugi on naistele rohkem tähelepanu pööratud, aga näiteks esmasünnitamise vanuse puhul ongi see ju põhjendatud.
Erureamees
Liige
Kontakt:

Küllaltki raske on puhtaid sõdasid ja sõjandust vaakumis ilma poliitikate ja ideoloogiateta ette kujutada, sest on ju sõda poliitika jätkamine teiste vahenditega. See, et parteikaklused peaks ukse taha jääma on küll väga OK. Teema kohta polegi eriti midagi lisada. Trendid tulevad ja lähevad ja mõjutavad inimeste käitumist rohkem kui me tahame tunnistada. Põhjenduse leiab alati. Meie saime ka pesamuna just läheneva rahvusliku taasärkamise lainel, mitte et me oleks seda tollal nii mõelnud, vaid see tundus nii õige lihtsalt momendil. Meie majanduslik olukord oli 90ndate algul ikka palju nirum kui praegustel noortel. Meil on kolmest vaid ühel lapsed ja kuigi ta teenib ilmselt teistest rohkem pole majanduslik olukord teiste puhul piirajaks. Üks pole leidnud naist, kes oleks sama täiuslik kui ema, teine on ülivastutustundlik ja pealegi kasvatab ja harib võõraid lapsi. Sõdade ja muutuste järel on iive pigem suur, heal elul on kumulatiivne toime. Tahetakse, et oleks veel- veel parem. Kogu aeg kuuleb igalt poolt kui vaesed ja viletsad me oleme siin "mõttetus riigis" kuigi kuulume "kuldse miljardi" hulka.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist