Viktoriin

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
vanahalb
Liige
Kontakt:

Re: Viktoriin

Postitus Postitas vanahalb »

Niimoodi olen ma ka kuulnud. Ja lisaks et markeeriti kroonu (sõjalaevastiku) köisi et lisaks pahadele ka erategijad neid omale ei varastaks.
Õige vastus jah.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marvin »

Lõime saab köide punuda nii, et seda ei ole võimalik sealt eemaldada. Kui lasta enesele ise köisi teha, siis saab ka tänapäeval lasta oma mustreid sisse punuda.
Ma kahtlustan, et kroonu mõiste ise on tulnud sellest, et erinevad riigivõimud on meil end kroonidega kaunistanud. Aga küsimust mul hetkel pole - järg vaba :).
olevtoom
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas olevtoom »

Marvin kirjutas: 27 Okt, 2025 10:18 ...
Purjelaevade ajastul kasutasid britid punast lõime oma köite (laevakeeles otste) markeerimiseks, et pahad neid ära virutada ei saaks. Kas see võiks vastuseks sobida?
Kusjuures algupoole olevat need vargusvastased niidid olnud erinevatel tegijatel erivärvilised (ei tea, kas selleks, et oleks teada, missugune köiepunuja selle praagi tegi?) [Allikas: 1967. a. "Horisont" nr. 2, lk. 51]
Kremli troll.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marvin »

olevtoom kirjutas: 27 Okt, 2025 11:34
Marvin kirjutas: 27 Okt, 2025 10:18 ...
Purjelaevade ajastul kasutasid britid punast lõime oma köite (laevakeeles otste) markeerimiseks, et pahad neid ära virutada ei saaks. Kas see võiks vastuseks sobida?
Kusjuures algupoole olevat need vargusvastased niidid olnud erinevatel tegijatel erivärvilised (ei tea, kas selleks, et oleks teada, missugune köiepunuja selle praagi tegi?) [Allikas: 1967. a. "Horisont" nr. 2, lk. 51]
Jah, nii see oli ka minu teada. Merevägi tuli mängu seeläbi, et Briti merevägi tähistas enese köied punase lõimega.
Jaanus2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jaanus2 »

Vahemärkusena, et kroonu on meil rootsi laen. Tähistab riigivõimu üldiselt, ka sõjaväge, tulenes sellest, et riigi sünonüümina kasutati ka väljendit Rootsi kroon (kuningriigile kuuluv), algselt 18. saj. oli see rootsi keelele sarnasemas vormis - kruunu.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist