Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 44069
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

AMvA kirjutas: 03 Okt, 2025 9:14
isakene kirjutas: 02 Okt, 2025 22:14
AMvA kirjutas: 02 Okt, 2025 21:09 Koostis on küll paras rämps
Seda minagi. Võrdluses eelmise 75% lihaga, karbil olev info ei maksa suurt miskit...
Asi ei ole isegi mitte liha koguses vaid selles muus sodis mis seal on: hüdrolüüsitud taimne proteiin, säilistusained, paksendajad jne
"hüdrolüüsitud taimne proteiin" on maakeeli "sojavalk" tavaliselt.
Seda segatakse igasugu mögadesse eesmärgiga siduda tootesse rohkem vett, kuna vesi taolises koguses nagu konservis on pea tasuta, siis seeläbi saab suurendada massi ja kasutada vähem päris toorainet, mis maksab.

Kui inimeste teadlikkus igasugu keemiast kasvab, kasutab tööstus igasugu eufemisme jama pisendamiseks. Näiteks sünteetilise maitsetugevdaja E621 asemel on täna kasutusel "pärmiekstrakt" ja "pärnaõieekstrakt", need tunduvad süütu ja looduslikuna.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 5234
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 07 Okt, 2025 9:07
AMvA kirjutas: 03 Okt, 2025 9:14
isakene kirjutas: 02 Okt, 2025 22:14 Seda minagi. Võrdluses eelmise 75% lihaga, karbil olev info ei maksa suurt miskit...
Asi ei ole isegi mitte liha koguses vaid selles muus sodis mis seal on: hüdrolüüsitud taimne proteiin, säilistusained, paksendajad jne
"hüdrolüüsitud taimne proteiin" on maakeeli "sojavalk" tavaliselt.
Seda segatakse igasugu mögadesse eesmärgiga siduda tootesse rohkem vett, kuna vesi taolises koguses nagu konservis on pea tasuta, siis seeläbi saab suurendada massi ja kasutada vähem päris toorainet, mis maksab.
Sulle see vee teema ikka meeldib (nagu see su väide, et oliivõlis on vett :lol: )
Aga enamuses kasutatakse seda sojavalku maitseparandajana https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrolyze ... le_protein
Rebane11
Liige
Postitusi: 2062
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

See 75% liha naturaalsete konservide puhul on vast isegi õige. Kodus ju ei rehkenda pekki ja kamarat eraldi. Tegin viimase satsi nii, et paremaid tükke ära ei nooseldanud, v.a. kamararulaadi jaoks kamarat, sool, pipar ja loorber. Aga seal oli seljas ikka 2- 3 sm. pekki ja kamarat. Osa kamarat sain asendada, ostsin Lätist kamarat juurde. Tulemuseks leent (mahla) purgis pärast töötlust piisavalt, ääreni. Mõnel partiil muutus see kallerdiseks, mõnel jäi leemeks, vist sai natuke liiga palju kuuma. Peab uurima ja katsetama. Alguse asi ja piiripeal käimine - lased kraadi rohkem või minuti kauem, aga kallerdisele mõjub. Vähem - siis ei säili ehk. Tulemus? No terake vähem rasvane oleks võinud olla, purgi ääre peal umbes sentimeetrine rasvarõngas, aga see sünnib ka kenasti leiva peale määrida. Muidu konservi rasvasus selline, et ilma leivata või saiata palju ei söö, peab ikka midagi kõrvale haukama.
Siga sai ostetud poolrümbana, jahutatud, sealt vett ei lirtsand nagu poest pakendatud lihast. Eks tööstustes lõigatakse ikka paremaid palasid müügiks ja singiks, seda vaja asendada, et konservi paljas pekk ei jääks.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16700
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Kallerdise tekitab kollageen mis kuumutamisel muutub glutiiniks.
Kollageenist > glutiinist valmistatakse ka želatiini.

Vanadel aegadel.....
Lihakonservide valmistamiseks kasutatakse ainult kvaliteetset veise-, sea-, lamba-, uluki-, küüliku- Ja linnuliha. Lubatud on kasutada korralikult veretustatud Ja Jahutatud, osaliselt külmutatud Ja külmutatud liha. Külmutatud liha tuleb enne kasuteimist üles sulatada. Kastreerimata isasloomade ja üle 10 aasta vanuste loomade liha konservide valmistamiseks ei kasutata. Samuti ei kasutata tapasooja liha, kuma autolüüsi tõttu võivad lihast eralduvad gaasid esile kutsuda konservikarpide bombaaži (kummumist)...

...Naturaalseid lihakonserve maitseatatakse musta pipra ja loorberilehtedega...

...Tooraine ettevalmistamine seisneb liha ja subproduktide siirimises, vajaduse korral tooraine soolatakse ja kuumtöödeldakse (kupatatakse, praetakse). Kupatamise eesmärk on vähendada liha veesisaldust (40...50 % võrra) ja sellega suurendada karpide täitmiae koefitsienti. Liha võib kupatada omas mahlas võl vees. Vees kupatamisel saadud puljongit tuleb enne konservikarpidesse lisamist kontsentreerida aurustamise teel (puljong peab sisaldama vähemalt 15 % kuivainet). Liha praadimise tagajärjel omandab liha spetsiifillse meeldiva aroomi ja maitse. Praadimisel imendub rasv lihasse ja tõstab konservi toiteväärtust.
Soovitan isetegijatel läbi lugeda ja alla tõmmata.
https://dspace.ut.ee/server/api/core/bi ... 3c/content
Fucs kirjutas: 27 Jaan, 2017 17:20
Vahemärkusena veel:
* Et lihakonserv oleks mahlane ja poleks puine, siis selleks kasutatakse kolme erinevat meetodit:
1) Kasutatakse kõrgekvaliteedilist liha, mis on ise juba piisavalt "mahlane" (ei vaja lisaaineid ega pekki/rasva)
2) Madalakvaliteetsele lihale lisatakse rasvasemat liha (või tehaksegi 100% rasvasest madalakv.lihast), või lisatakse mingi % seapekki
3) Lisatakse täiteaineid (tärklis, sojajahu jms) mis seovad vett

Ülal toodud klaaspurkides sealiha on kõrgekvaliteetne ja seetõttu pole olnud vajadust sinna lisada eraldi seapekki. Sellest siis ka sealihakonservi kohta enneolematult väike kogus rasva seal peal.

Järgmisel pildil on aga ulukilihast tehtud purgikonserv, kuhu on lisatud terve metskitse rümba kohta 3kg rasvasemat sealiha. Sealihast tekib konservile peale õhuke rasvakiht nagu pildilt näha.

Pilt
Pilt suuremalt siin:
http://pilt.toidutare.ee/pilt/12.2013/2 ... 1416989966


Teine teema on see lihapuljong, mis tekib liha termilisel töötlemisel.
Kvaliteetsest lihast eraldub hästi lõhnava ja heade maitseomadustega lihapuljong.
Madalakvaliteesest lihast ei eraldu midagi...vbl natule sogast vett.
Rasvasest keskmise kvaliteediga lihast eraldub natukene nii rasvast puljongit, kui rasva.

Nüüd siis on jälle kahte sorti konserve:
1) konservile ei ole lisatud želatiini ega seakamarat ja see puljong/lihaleem on suhteliselt vedelas olekus
2) konservile on lisatud kas želatiini või kuni ca 5% konservimahust seakamarat ja puljongist tekib nn "kallerdis"

Üldjuhul kvaliteetse lihaleeme puhul see, kas puljong on vedelas või kallerdunud olekus, selle leemekese maitseomadusi ei mõjuta.
Rebane11
Liige
Postitusi: 2062
Liitunud: 10 Mär, 2021 20:15
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Rebane11 »

Eks kallerdamats konservid said mul erimärgistuse. Jah, maitseomadused samad, aga kui soovid lihtsalt leiva peale lõigata, siis üks teeb sõrmed märjaks, teine mitte. Rulaadikamar sai eelnevalt ette tellitud, kohale jõudsin siis vabandasid et kahjuks pole... Müüja poetas, et praegu bisnes läheb hästi ja keegi ei viitsi kamarat koorida. Koote ka ei raatsinud raisata, sülti ju ka tahaks. Zelatiini lisamine ka selline... Noh omandamata asi (seda ju lihtsalt pakist ei piusta) ja zelatiin kipub samuti 120 kraadi juures lagunema. Vaja väiksema kogusega proovida.
See lihatoodete raamat on hea asi. Ma ikka enne millegi suurema alustamist päev - paar tegelen teooriaga. Vaatan vanad märkmed üle, uurin mis uut. Mälu võib vimka visata ja siis jama majas.
GertS
Liige
Postitusi: 55
Liitunud: 03 Veebr, 2015 19:44
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas GertS »

Kes Lõuna-Eesti pool või siia satuvad soovitan Vasula lihapoest osta nende konservi 240g 2.50 eurot. Aus värk, tihe liha, maitse hea ning koostis ilma E aineteta. Ise haaran alati 5-6 tükki kui hakkliha sealt ostmast käin. Tartus ka mitu poodi olemas.

Pilt
Pilt
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16700
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Kuna osadel viimsepäevavarudel saab aeg-ajalt parim enne otsa, siis jooksvalt saab neid ära tarbitud, et uutele varudele ruumi teha 8)

Jõudis kätte aeg ära lahjendada üks liitlaste MRE toidupakk.
Mõtlesin, et jagan heade toiduhuvilistest kaasfoorumlastega... väga ammuste traditsioonide mälestuseks või nii :wink:

Niisiis ESPANA Fuerzas Armadas Comida "B" 4
Pilt

Sisaldab:

1 Sobre de sopa de verduras de 20g
1 Lata de carne de vacuno con guisantes de 200g
1 Lata de atún blanco en aceite vegetal de 115g
1 Lata de cóctail de frutas en almíbar ligero extra de 190g
1 Lata de paté de a la pimienta 60g
2 Pastillas depuradoras de agua
3 Pastillas de combustible sólido.
4 Sobres de polvo isotónico defatigante con vitamina C de 5 gr.
1 Chicle.
1 Estuche de cerillas (20).
1 Hornillo quemador.
1 Bolsita con papel de celulosa (10 hojas). (Esto vendrían a ser las servilletas)
1 Crema dental fluorada.
1 Desinfectante instantáneo para manos.
1 Nota informativa. (La nota donde se detalla todo este contenido).

ehk

1 köögiviljasupi pakike 20g
1 veiseliha hernestega 200g
1 valge tuunikala taimeõlis 115g
1 ekstra lahjas siirupis puuviljakokteil 190g
1 piprapasteet 60g
2 veepuhastustabletti
3 tahkekütuse tabletti
4 isotoonilist väsimust vähendavat C-vitamiini pulbri pakikest 4x5g
1 närimiskumm
1 tikukarp (20 tikku)
1 kokkupandav minipliit
1 pakend salvrätikuid (10tk)
1 pakike fluoriidiga hambapastat
1 kiirpuhastuslapp käte desinfitseerimiseks
1 infoleht (kogu paki sisu üksikasjalik kirjeldus mitmes keeles)

Pilt

Esimasena sai avatud pakisupp, kotikese sisu kaussi ja keedetud kuum vesi peale, 200ml nagu õpetuses kirjas.
Segasin korduvalt ja lasin seista mingi 10 minutit.

Välja nägi peale seismist selline:

Pilt

Need valged tükid on nn krutoonid. Maitselt nagu tavalised saiatükikesed.
Supp oli kohutavalt soolane, panin vett ca 50-60ml juurde, siis kannatas süüa.
Maitse ilma liialdamata kohutav. Need igasugused Knorri ja Maggi jms pakisupikesed on ikka kordades paremad.
Ei mingeid maitseelamusi. Kergelt rasvane maitsetu soolane vedelik. Aga sõin ära :D
10 palli süsteemis hinne 1

Avasin piprapasteedi. Kuna pakis mingeid kuivikuid ega kreekereid ega muud sellist pole, siis võtsin kapist saia ja määrisin seda saia peale.
Selline suht maitsetu ja lõhnatu ollus. Kergelt on tunda maksa maitset. Ilmselt mingi linnu maks (meenutas kergelt kanamaksa- või kanalihapasteeti).
Järelmaitses on tunda ka pipart.
10 palli süsteemis 4

Pilt

Järgmiseks sai ette võetud "veiseliha hernestega" konserv. Ma kujutasin ette, et see on mingi nö soe valmistoit, mida tuleb soojendada, aga see oli lihtsalt lihakonserv hernestega. Herneid oli ainult konservi pealmises kihis mingi 15tk, allpool polnud ühtegi.

Pilt

Tõstisn sisu taldrikule, karbi põhja jäi veidi rasva.
Tekstuur kiuline, lõhn hea ja maitse üle ootuste hea. Natuke nätske oli närida, aga muidu vägagi hea maitsega liha.
Konservis sees ka omajagu kallerdist, mis oli väga hea maitsega.

Pilt

Aga nagu sai öeldud, siis pakis leivakesi-saiakesi-kreekereid-näkileiba ega muud säärast pole, jääb arusaamatuks, kas ongi mõeldud, et süüakse lihtsalt paljalt ära.
10 palli süsteemis annaks hindeks 9

Edasi tegin joogipulbrist ühe joogi. Pakikese sisu on ette nähtud ca 200ml veega lahjendamiseks, nii ka tegin.
Aga see pulber ei tahtnud mitte kuidagi ära lahustuda seal. No ma lusikaga segasin oma 5 minutit ja ikka jäid mingid tükikesed põhja.
Tekkis mingi sogane vesi. Maitse oli kohutav.

Pilt

Panin ühe paki veel sinna klaasi ja segasin jälle oma 5 minutit või kauemgi, aga no ei taha ära lahustuda.
Lõpuks enam-vähem sai see pulber ära lahustatud ja maitsesin uuesti. Nüüd oli tekkinud mingi vaevu märgatav keemiline kõrvalmaitse.. no ma ei oska ütelda, mille moodi see maitses, igatahes kohutav solk.
10 palli süsteemis -5 :mrgreen:

Järgmisena avasin tuunikala konservi. See nägi üsna hea välja.

Pilt

Natuke mage vbl (no see on maitsasi, ma tahaks natukene soolasemat) aga maitselt hea, nagu üks normaalne ja tavaline tuunikala konserv õlis ikka on. Tekstuur normaalne.

Pilt

10 palli süsteemis hindeks 8

Viimasena võtsin lahti siis "ekstra lahjas siirupis puuviljakokteili".
See oli selline tavaline, nagu ikka siirupis puuviljakokteilid on. Maitselt hea, mulle meeldivadki sellised, kus pole palju suhkrut siirupisse pandud.
Ananassi tükkidel oli mõnel see kõvem koore osa küljes, no väikene tükike mõnel.
10 palli süsteemis hindeks 7

Pilt

Hambapastat ja nätsu ei proovinud. Pliiti jm lisavidinaid ei kasutanud.

Kokkuvõtteks: Kogu paki sisu kompleksselt IMHO alla keskmise hea.
Siiani proovitud USA ja meie Eesti toidupakid on olnud kõik paremad (ja maitsvamate toitudega).
Walter2
Liige
Postitusi: 4922
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Perigiali
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Walter2 »

Ilmselt selliste asjade pärast ei tahagi hispaanlased eriti kaitsekuludesse panustada.. :mrgreen:
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 1 külaline