Platsor kirjutas: ↑03 Nov, 2025 12:57... kas võiksid kirjeldada elanikkonna kaitse ülesehitamise praegust juhtimist? Selliselt, et oleks aru saada, et on olemas.

Nagu akf Kapten Trumm, siis mina olen aru saanud, et selle eest vastutab suuresti PäA. Samas KL õppustel ei ole näinud, et PäA (ja tegelikult ka PPA) liiguksid KV/KLiga sõjaks valmistumisel päris samas tempos. Väljast tundub, et nende organisatsioonid on optimeeritud rahuajal toimimiseks, aga ilma vajaliku 
mindseti ja käiguvaruta sõjaks valmistumiseks ning selles tegutsemiseks. Muutus võtab veel aega ja ressursse.
Ja tegelikult arvan, et ka KV ja KL on praeguse inimvara ressursiga oma põhiülesande (RA mõistes Eesti sõjaliseks kaitsmiseks valmistumine) täitmise mõttes võimete piiril või isegi üle. Täna RA mõistes, aga arvan, et mõnede aastate pärast ka SA mõistes. Samas on riigil (loe -- igaühel meist) ootus 'väele vunki juurde lisada'. Midagi fundamentaalselt veel katki pole, aga järgmise paari aasta jooksul selgub, kas väearendus läheb soovitud tempos. Võin lahjemat mürki võtta, et paljude KV'le tehtavate etteheidete põhjus on vähemalt osaliselt inimeste puuduses (sh Riigikontrolli auditi teema jms).
Tulla nüüd ja öelda, et 'ressursid on olemas, aga ainult juhtimine on lappes' ja et lahendus on rohkem strateegiadokumente, analüüse, mõni juhtimistasand, komisjon vms, on minu jaoks ebaveenev ausalt öeldes.
Disclaimer: pole tegevteenistuses kunagi olnud, aga reservis aktiivne ja näinud mõningaid asju erasektoris.