Ka minu arvates "pingutavad" siin mõned veidi üle. Pole minu asi, mis ajendil.
Vähemalt ametlikud suulised ja kirjalikud seisukohad kirjeldavad küll midagi muud, kui rünnaku võimalusi.
Kellele alljärgnev liiga lääge tundub, võtku nüüd pits puskarit või handsat
Interpreteerides kehtivat USA julgeoleku strateegiat, on iseseisev ja demokraatlik Eesti, nagu ka iga teine riik, vajalik eelkõige majanduslikuks arenguks. Eesti üksi on loomulikult köömes, kuid terve piirkond on juba kaalukas.
Ma arvan, et USA-l poleks mitte midagi selle vastu, kui Venemaa ilma igasuguse sõjalise vastandumise või konfliktita, muutuks riigiks, kus kõigile kehtivad ühesugused seadused ja teadus on arengu aluseks. See annaks võimalusi arendada majandust. Kusjuures ma usun, et USA valitsuse seisukohalt on võrdsed tingimused USAs ja Venemaal ainult tervitatavad. Miks aetakse seejuures taga vabadust ja võideldakse korruptsiooni vastu, pole ehk tarvis selgitada. Paljudes riikides on seda kõike muidugi raske saavutada, sest kultuuriliselt on need riigid väga erinevad. Jupphaaval üritatakse neid tingimusi siiski luua.
Kui aga Eesti (või terved regioonid) oleks hoopis ebademokraatliku, korrumpeerunud ja muidu kuritegeliku valitsemise all, siis oleks seal ka USA ärimeestel stabiilset ettevõtlust raske arendada. Või nende piirkondadega majandada.
Nüüd siis jõuamegi NATOni. Sisuliselt kaitstakse majandusvabadusi. Või majandamivabadusi.
Rünnakuplatsdarmist rääkides võiks seda ju nimetada "majandusrünnaku" või "väärtusterünnaku" positsiooniks, kuid isegi see oleks räme terminoloogia painutus.
Palju õppustel osalenud või muul moel sõjandusega hästi kursis olevate isikutele, julgen ma siiski vastu vaielda. Eesti kaitsmiseks, tuleb Eestisse oluliselt (pehmelt öeldes) vähem jõude tuua, kui Eesti suunalt Moskva või isegi Peteburi ründamiseks.
Lõpetuseks tunnistan ausalt, et kogu jutt tuleb õpingutest, kogemustest ja enda järeldustest. Väikses mahus on õpingute eest tasunud USA valitsus, enamasti aga siiski Eesti valitsus. Kuid käesolevaga ei tasu ma mingit "õppemaksu" ega korda kästud lauseid.