GL rakmed on tõesti juba täna suhteliselt modulaarsed ja neid saaks kohaldada erinevate ülesannete jaoks ja erinevaid taskuid saab seal vahetada, juurde panna, ära võtta jne.Siin läheb segi 2 asja:
1. mida praegu GL rakmetega teha tegelikult annaks
2. mida/kui palju tegelikult tehakse ja mis komplektsuses logistikakeskus neid rakmeid tellib.
Mitte keegi ei keela täna rakmeid tellida ja väljastada näiteks 12 salve mahutavana, see on konstruktiivselt täna võimalik.
Et neid tellitakse ja väljastatakse ühe kahese ja ühe ühesega - on mingi muu probleem.
GL rakmeid on juba palju aastaid arendatud ja need pole sugugi halvad. Suurima miinusena tooksin välja asjaolu, et rakmed on raskesti kohaldatavad erinevatele erialadele nagu autojuhid, sõjaväepolitsei või soomukitel liikuvad jalaväelased. Vaja on aga lahendust, mida kasutaks kogu armee va väikeüksused, millel on sootuks erinevad funktsioonid. Me ei saa endale eriti lubada seda, et profisõdurid kannavad muust armeest oluliselt erinevat varustust. Kui mingi lahendus on piisavalt hea või optimaalne profisõduritele, siis peab see sobima ka reservkomponendile (hinna faktori jätaks esialgu kõrvale...). Armee peaks kandma ühtset varustust. Kui suured armeed seda suudavad, siis suudame seda ka meie. Lahingvest (universaalne taktikaline kuulivest) vs rakmed on ainult ühe komponendi küsimus tervikust, mis koosneb mitmest komponendist. Rakmeid on raske tervikusse paigutada. Suurim probleem on minu arust rakmete ühilduvus kuulivesti ja suure seljakotiga. Ma olen ise püüdnud neid erinevalt reguleerida, aga optimaalset lahendust pole leidnud: kas on rakmete tagumised liialt perse peal ja segavad liikumist või toetub seljakott liialt tagumistele taskutele- võibolla pole ma piisavalt vaeva näinud, aga ma ei näe seal lahendust.
Ma ise olen muidugi ka rakmetega ära harjunud ja ma kannan neid arvatavasti teenistuse lõpuni, kui just miski ei kohusta mind neid millegi muu vastu vahetama. Lahingvest on mu jaoks pisut võõras teema, sest mul pole sellega eriti isiklikke kogemusi, aga ma näen, et nt skaudid on väga liikuvad ja efektiivsed taolist varustust kasutades ning nad oskavad seda süsteemi endale väga sobivaks reguleerida. Eks testid näita, milline lahendus paremini toimib.
Teine asi on väljastatav varustus. Siin nutetakse taga salvetaskutest. Õppekogunemisel, mitu salve relvaga laost välja antakse? Igal juhul mitte 6 ega 12.
Kui relvaga on võimalik välja anda x salve ja juba olemasolevates rakmetes on ruumi näiteks X+Y salve jaoks, siis mida annaks praktikas juurde vest 12 salvetaskuga?
Need taskud saavad tühjad olema. Et toppida sinna pappkarpe padrunitega, selleks salvetaskud minuarust eriti ei sobi, selleks oleks vaja teistsuguseid, moonataskuid - umbes selliseid nagu on vihmariiete oma.
See 12 salve jutt on minu jaoks ka kummaline. Kust need 12 salve võetakse? Ei hakka siin lahingkomplekti suuruse teemat arutama, aga 12 salve me ei pea kandesüsteemi mahutama. Padrunikarbid võiksid olla varustuse taskutes või patrullkotis või seljakotis. Niikuinii peaks sõduril olema korraga kaasas rohkem kui üks lahingkomplekt, sest rühmal pole võimalik varusid hoida ja kompanii varud on tihti kaugel.
Aga kui üldistada, siis pole täpselt defineeritud, millist varustust ja kus sõdur peaks kandma, kui kiiresti see peab kättesaadav olema jne. Peale selle defineerimist saame ka kandesüsteemi võimalikult optimaalseks disainida.