Kui Euroopa Venemaa gaasi enam ei taha siis Putin müüb selle Hiinasse. Ostjaid on alati ja juba praegult on Hiinasse suunduvat kogust oluliselt suurendatud. Mingi seos on ka sellega et hiinlastele ei kõlba poliitilistel põhjustel enam Austraalia kivisüsi ja energianälg kolistab juba ukse taga. Kui Euroopa kavatseb tõesti gaasi kinni keerata ja söejaamad uuesti tööle panna küll siis Austraaliast tuleb nii palju et ei jõua enam ahju ajada. Vedu on küll ümber terve maailma kuid suurte laevadega pole see tõenäoliselt suurt kallim kui Poolast rongiga tuua. Austraalia oli ka üks riikidest kes viimasele kliimakonverentsil deklareeris et nad ei kavatsegi söekaevandamist vähendada.
Kui Eestisse üldse mingi tuumareaktor tuleb siis pigem erakapitali toel sest riigile ei saa sellistes küsimustes loota.
https://fermi.ee/eestisse-kaalutava-vai ... kanadasse/Muarust on taolise rajamise eeltingimus küll see, et kõigepealt on vaja Tallinn-Helsinki tunnel valmis kaevata, sealt tulevast materjalist lubatud eikellelegi kuuluv tehissaar rajada ja tuumajaama saab siis sinna püsti panna. Lootused et mõni KOV selleks loa annab on liiga optimistlikud.
Tuumaenergia maksustamine on ka üks küsimus. Rootsis on veel tuumajaamad ja niipalju kui ma olen lugenud maksustab riik sealt tulevat energiat kõrgemalt kui hüdroenergiat. Vahe ei ole kolossaalne kuid piisav et omanike hinnangul enam uusi ehitada pole mõtet ja vanad surevad loomulikku surma sest raha renoveerimiseks pole. Rootslastele endile piisab muidugi ka muudest allikatest. Soome seevastu kaebas alles sel suvel et rootslased pidurdavad üritust, ei ekspordi lubatud võimsust ja ajavad hinda üles. Seepärast on soomlastel tuumajaamadega perspektiivi ja minuteada sealt tulev elekter kõrgemalt maksustatud ei ole. Küll aga saavad keskkonnateadlikud tarbijad osta paketi kus neile tarnitakse siis ainult päikese-ja tuuleenergiat. Ma pole niisugust võtnud, see on tavaelektrist ca 10 % kallim. See on mingi sama loogika kui Neste diiselkütusega kus samast tanklast võib osta fossiilset kütust või 20 senti kallimat ainult jäätmetest toodetud Neste My diislit. Selle viimase vooliku juures olen ma küll näinud ainult liinibusse ja prügiautosid mis on kommunaalettevõtted ja ilmselt siis tangivad niisugust eraldi lepingute tõttu.