Jaak Valge ettekanne 15.11.08/Demokraatia kadumine 30ndatel

Reklaamid ette ning kajastused tagantjärele. Aga paluks et ikka militaarasjadega seotult...
Jaak Valge
Uudistaja
Kontakt:

Reigole

Postitus Postitas Jaak Valge »

Nagu varemgi märkisin, olen selle diskussiooni ja kriitika üle tänulik; ehkki arvan, et mu informeeritus antud küsimus on parem kui Teil (mis on ju mõistetav, sest ilmselt on palju küsimusi, kus seis vastupidine), klaaris see arutelu minu argumentatsiooni nõrku kohti (seisukohad ei pruugi olla valed, aga lihtsalt nõrgalt argumenteeritud).
Ainult üks kommentaar veel: Reigo kirjutas: "Siiski - vapsid ei soovinud seda teha seadusliku meetodiga ja just seetõttu lykatigi nende eelnõu tagasi. See on ju demokraatiale hauakaevamine, kui hakatakse rahvahääletustega parteisid sulgema."
Vastan: Minu arusaamist mööda oli see vabadussõjalaste algatus seaduslik, sest 1920. aasta konstitutsioon lubas nii rahvaalgatust kui rahvahääletust. Hoopis iseasi on see, kas nad kavatsesid tõepoolest sotse keelustada ja lootsid, et Riigikogu annab algatusele käigu, või oli see nende jaoks lihtsalt üks poliitiline samm partei vastu, kes neid pidevalt (ja kindlasti kohati alusetult) ründas.
Jõudu!
Reigo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Jaak Valge kirjutas:
Vastan: Minu arusaamist mööda oli see vabadussõjalaste algatus seaduslik, sest 1920. aasta konstitutsioon lubas nii rahvaalgatust kui rahvahääletust.
Seda küll. Kuid Riigikogu juhatuse seletuse kohaselt taotles eelnõu seaduslikus korras toimunud sotsialistlike ühingute registreerimise tühistamist rahvahääletuse tulemusena kehtestatava seadusandliku akti kaudu. Ent põhiseaduse kohaselt pidi seda saama teha administratiivaktide või kohtu kaudu maksvate seadusnormide alusel.

http://s55.radikal.ru/i150/0811/86/7f8e5f8b85ac.png

Nagu mina aru saan, oli vapside eelnõu põhimõtteliselt seadusega vastuolus. (Kui see poleks seadusega vastuolus, siis oleks tegu juhusega, kus seadusandluses on "auk", mis lubab demokraatial end hukutada.) Samas tunnistan, et olen siin libedal jääl, sest õiguse asjatundjaks end ei pea. Seega võin ka eksida.
Hoopis iseasi on see, kas nad kavatsesid tõepoolest sotse keelustada ja lootsid, et Riigikogu annab algatusele käigu, või oli see nende jaoks lihtsalt üks poliitiline samm partei vastu, kes neid pidevalt (ja kindlasti kohati alusetult) ründas.
Jõudu!
See võis olla ka lihtsalt poliitiline samm, ent selles ma eriti ei kahtle, et põhimõtteliselt lootsid vapsid soodsal hetkel sotse keelustada küll. Teile samuti jõudu!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline