242. leht 323-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 23 Dets, 2023 13:15
Postitas AndresTy
2korda2 kirjutas: 22 Dets, 2023 11:11* - peet on erandiks - seda ostan ainult keedetud kujul, tihtipeale ka riivitult.
Jah, eks see peedi keetmine on töö omaette. Aga muidu on olemas üks teine nipp. Lihtsam ja ka tulemus tuleb maitsvam kui keedetult. Kui kodus puuküttega ahi on. Kütad ahju ära. Pesed peedid puhtaks, keerad ükshaaval hõbepaberisse ja laod ahjupõrandale. Järgmine päev võtad välja, koorid-riivid ja tulemus on imehea. Mõnikord on juhtunud, et võtad ahjust ülejärgmisel päeval välja, ka midagi hullu pole. Kui keetes läheb osa manti koos keeduveega kaduma, siis ahjus küpsetatuna jääb kõik hea peedi sisse alles.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 23 Dets, 2023 13:47
Postitas Che Latino
Ma olen peeti umbes samamoodi praeahjus küpsetanud. Ainult et savikausis, sest hõbepaberi vahelt kipub ikka mahla välja immitsema.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 23 Dets, 2023 17:55
Postitas Väino
Kuumas lõkketuhas on saanud omajagu kartuleid küpsetada. Ma mugava inimesena mõtlesin, et pakiks kartulid hõbepaberisse, aga keegi teadis rääkida, et see on paha-paha. Täpsustada ta ei osanud, aga tookord sõime tahmaseid kartuleid nagu tavaliselt. Kas keegi on sellest fooliumivärgist midagi kuulnud?

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 23 Dets, 2023 18:08
Postitas Rebane11
Ma sain kapsarullid tehtud! Jes. Algaja õnn, aga pere sõi ilma nurinata, matsutamise hulka kostus ka heakskiitvaid hüüatusi. Kamararulaad siis järgmine. Seda olen ikka teinud, paras mäkerdamine, aga tulemus on tavaliselt hea.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 23 Dets, 2023 18:29
Postitas Rebane11
Kriku kirjutas: 21 Dets, 2023 13:02 Ma olen ikka pannud pool kruusi, aga ma lükkan poti ahju koldesse pool tundi pärast siibri sulgemist, mitte tavalisse praeahju.
Ma olen tahtnud osata ahjus teha, aga ei oska. Tegelikult naljakas - üüratu potikivi ahi, puupliit aga toitu teen ikka elektripliidiga.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 23 Dets, 2023 19:21
Postitas Kriku
Mis seal osata on?

Selgitad välja, kuna pärast siibri kinni panekut on koldes temperatuur nii umbes 200 ja 250 vahel. Mina tegin seda IR termomeetriga ja sain tulemuseks 30 min., aga kindlasti on teisigi viise. Siis lükkad kaanega poti sisse, ahjuuks kinni ja lased 2-3h olla tal seal.

Potti ma panen kartuleid, porgandeid, kaalikat, mugulsibulat, küüslauku ja õuna. Lihatükk kõige peale, pool tassi vett lisaks. Kui on rohkem rahvast, siis teen kardulast eraldi.

Lihatükk muidugi kamara & pekiga, kamarale lõikan risti-rästi praod sisse peale milneti noaga 8) .

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 23 Dets, 2023 19:32
Postitas parkija
Punane peet küpseb kuumas lõkketuhas kaunis magusaks , aega läheb rohkem kui kartuli küpsetamisel , aga head asjad mõlemad .

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 23 Dets, 2023 19:42
Postitas Rebane11
Kriku kirjutas: 23 Dets, 2023 19:21 Mis seal osata on?

Selgitad välja, kuna pärast siibri kinni panekut on koldes temperatuur nii umbes 200 ja 250 vahel. Mina tegin seda IR termomeetriga ja sain tulemuseks 30 min., aga kindlasti on teisigi viise. Siis lükkad kaanega poti sisse, ahjuuks kinni ja lased 2-3h olla tal seal.

Potti ma panen kartuleid, porgandeid, kaalikat, mugulsibulat, küüslauku ja õuna. Lihatükk kõige peale, pool tassi vett lisaks. Kui on rohkem rahvast, siis teen kardulast eraldi.

Lihatükk muidugi kamara & pekiga, kamarale lõikan risti-rästi praod sisse peale milneti noaga 8) .
Ma kardulast viitsinud midagi teha sel aastal vaid 2 korda. Käratad talle, et munder maha aga tulemus ikka sama. Võta väits, muidu ei midagi.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 23 Dets, 2023 19:49
Postitas Rebane11
Ma lapsevanemana mäletan, et kui imikut vannitades laps oli sinine, siis pidi lisama kuuma vett, kui laps oli punane, siis natuke külma. Kuidagi nii. Termomeeter.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 24 Dets, 2023 21:45
Postitas Kriku
Kriku kirjutas: 23 Dets, 2023 19:21Selgitad välja, kuna pärast siibri kinni panekut on koldes temperatuur nii umbes 200 ja 250 vahel.
Seda temperatuuri asja ei tasu nii väga tõsiselt võtta. Ma täna panin ahju, nii et oli ca. 450 ja polnud häda midagi. Suur tükk oli ka.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Dets, 2023 8:26
Postitas mart2
Ma ei uuri ammu enam oma ahju temperatuuri, sest see on ajaga muutuv ja isegi uute korral on kaks samasugust ahju hälbega 10-15 kraadi.
Küpsetamise tunnetus tuleb aja ja kogemusega.
Mina hautan ahjus ja pliidil pigem kauem kui vähem - mõned pühade aegsed nopped
- hapukapsas 5 tundi
- seenesupp 4 tundi
- ahjupraad 5 tundi.
Kõik toorest materjalist alustatud...

Maitse üle ei vaielda vaid kakeldakse! 8)

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Dets, 2023 8:33
Postitas Kriku
Parem rohkem kui vähem, see on igatahes õige.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Dets, 2023 9:09
Postitas Sho
Mina panin järjekordse laari oma Pasta Bologneset tunnikese tagasi tulele. Nüüd las podiseb kuni pealelôunani.
Podisema peab nii, et üksikud mullid vaevu ilmuvad pinnale. Nii et kiirkeetja pole siin absoluutselt omal kohal, sest kiiret pole kuhugi ning aktiivset keetmist pole samuti tarvis.

Samas tuleb pattu tunnistada, et ma ei viitsinud spetsiaalselt Bologneese jaoks ostetud potti kapist välja vôtta vaid vaaritan tavalisel praepannil. Seina pritsib küll täis, aga tulemus on sama.
Ning veini asemel kasutasin Glen Moray viskit, muud alkoholi mul polnud.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Dets, 2023 9:22
Postitas _dumbuser_
Sho kirjutas: 25 Dets, 2023 9:09 Ning veini asemel kasutasin Glen Moray viskit, muud alkoholi mul polnud.
Päris paljud kokkavad veiniga. Mõnikord lisavad seda isegi toidule.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 25 Dets, 2023 22:03
Postitas Rebane11
Too sorts vast ikka kogemata läigatanud?