243. leht 323-st
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 26 Dets, 2023 11:40
Postitas Sho
Mis kogemata? Meelega, ikka meelega!
Ja samas tuleb tunnistada, et tulemus oli miskipärast isegi maitsvam kui mu tavalised, ilma alkoholita Bologneesed. Järelikult mingi môte sellel veini lisamisel siiski on, see ei aurustu täielikult välja.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 26 Dets, 2023 11:52
Postitas Walter2
Vaadates nt. briti staarkokkade saateid siis toiduvalmistamise kõrvale avatakse pea alati pudel veini - osa sellest toidu sisse ja teine osa ikka enda sisse. "A lot of vine" on retsepti lahutamatu osa.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 26 Dets, 2023 12:05
Postitas Kriku
Loogiliselt peaks mingi vänge maitsega vein parem olema, "Monastõrskaja Izba" vms. Alkohol aurab nagunii välja. Viinamarjamahl käraks kindlasti ka, aga mingit kehva veini on lihtsam osta.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 26 Dets, 2023 14:49
Postitas Rebane11
Kindlasti aurab ära, aga katsu sa naisperele seda lihtsat tõsiasja selgitada. Olen õlle ja veiniga kunagi teinud liha ja siis kiunu kui palju, et lapsed ja muu plää.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 28 Dets, 2023 10:13
Postitas wolfgang
Mulle tundub, et veini mõte toidus on pigem happe lisamine. Ses mõttes tuleb jälgida, mida retsept või kogemus ütleb, et kas kuiv või magus. Ma olen oma hautistele ostnud kõige odavama kuiva. Selle põhja pole küll kõige maitsvam ära juua, ent hautis tuleb korralik. Tõenäoliselt tuleb kõige kallima kuivaga sama hea tulemus, aga ma olen vaene ja jään odava kuiva juurde. Naispere, kes kipub protesteerima veini lisamise peale ei pea ütlema, et seda on sinna sisse pandud, kuna maitse järgi ei ole vein selles üldse äratuntav. Võib öelda, et lisasin peeti

.
Panen siia ühe lingi, kus Rootsi tippkokad oma retsepte jagavad. Küll metsloomade/lindude lihast, ent põtra saab edukalt asendada veisega, kitse lambaga jne., kui ise jahimees pole.
https://www.norma-ammunition.com/en-gb/ ... nting/food
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 28 Dets, 2023 10:19
Postitas wolfgang
Väike täpsustus - kuiva punast, kasutan ma mõnes hautises.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 28 Dets, 2023 13:41
Postitas Kapten Trumm
mart2 kirjutas: ↑25 Dets, 2023 8:26
Ma ei uuri ammu enam oma ahju temperatuuri, sest see on ajaga muutuv ja isegi uute korral on kaks samasugust ahju hälbega 10-15 kraadi.
Küpsetamise tunnetus tuleb aja ja kogemusega.
Mina hautan ahjus ja pliidil pigem kauem kui vähem - mõned pühade aegsed nopped
- hapukapsas 5 tundi
- seenesupp 4 tundi
- ahjupraad 5 tundi.
Kõik toorest materjalist alustatud...
Maitse üle ei vaielda vaid kakeldakse!
Muidu miinimumreegel lihade puhul on, et tüki suurus kilodes=ahjus oleku aeg tundides. Ehk siis kui praad koosneb neljast 2 kg kamakast, siis minimaalne ahjuaeg ongi 2 tundi. 2 kg broiler- 2 tundi. 1+1 kg (poolbroiler 2 tk) vähemalt tund.
Pikal ahjus olemisel oleks hea takistada kuidagi mahlade ära auramist, muidu on tulemus kaunis kuiv. Nt kaanega ahjupott. Või panna nt foolium peale.
TTÜ-s õpetati.
Eile soetasin allahinnatud pardi. Selveris oli viimane kuupäev, -50%. Õhtul panin kohe ahju. Aga süüa ei jõudnud - täna jätkame. Hommikul (jäi järelkuuma ööseks ahju, ahju lülitasin välja) tundus kahvliga katsudes, et vinskevõitu, anname vist veel kuuma. Lahtisel klaasist alusel, foolium peal.
Temperatuuriga pole muud hullu, kui linnuliha ei taha kuuma nagu siga või veis - et mitte üle 175, pigem isegi 150. Muidu kõrbeb poti külge ja pole eriti maitsev. Aga seale võib rahulikult 200 peale keerata.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 28 Dets, 2023 16:09
Postitas alo
Alkohol on maitsevõimendaja. Mõned kokad lisavad suppidele näiteks sortsu valget viina.
Üks vana artikkel ajast, mil legendaarne Jazz veel elus oli:
https://www.ohtuleht.ee/toidutare/14930 ... holiletist
Põhjus, miks peaks kasutama kvaliteetset kanget alkoholi, on lihtne – see võimendab maitset. Alkohol ise haihtub toidust, aga maitse jääb.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 28 Dets, 2023 16:28
Postitas _dumbuser_
Ei saa kuidagi aru sellest. Kui alkohol maitset esile toob aga lõpuks ikkagi ära kaob siis mismoodi see asi peaks kokkuvõttes töötama ? Samas autorilt endalt enam küsida ei saa kah.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 28 Dets, 2023 16:38
Postitas alo
_dumbuser_ kirjutas: ↑28 Dets, 2023 16:28
Ei saa kuidagi aru sellest. Kui alkohol maitset esile toob aga lõpuks ikkagi ära kaob siis mismoodi see asi peaks kokkuvõttes töötama ? Samas autorilt endalt enam küsida ei saa kah.
Alkohol peaks aitama maitsetel koostisainetest välja pääseda.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 28 Dets, 2023 16:44
Postitas Sho
Ma tegin siis praegu eelmisest korrast üle jäänud toorainest järgmise portsu Bologneeset, ikka koos viskiga.
Aga kuna sooduselektri aega oli vähem, siis vaaritasin ainult 3 tundi viie asemel. Maitse on sama hea, aga hakkliha suus sulavaks ei haudunud, tuleb närida. Vahe on hambaga tunda.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 28 Dets, 2023 17:02
Postitas Kriku
Jah, alkohol on lahusti. Kõiksugu tinktuurid ja liköörid ju töötavad samal põhimõttel.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 28 Dets, 2023 17:15
Postitas Fucs
Muig
Sho kirjutas: ↑22 Dets, 2023 11:33
Pasta Bolognese, alati pidupäev.
Sho kirjutas: ↑22 Dets, 2023 15:45
Pasta keeta al dente ning segada seejärel raguuga. Peale vôib riivida Parmigiano Reggianot.
Mina panen öösel odava elektriga podisema ning hommikuks on valmis. Keele viib alla.
Sho kirjutas: ↑25 Dets, 2023 9:09
Mina panin järjekordse laari oma Pasta Bologneset tunnikese tagasi tulele. Nüüd las podiseb kuni pealelôunani.
Sho kirjutas: ↑26 Dets, 2023 11:40
tuleb tunnistada, et tulemus oli miskipärast isegi maitsvam kui mu tavalised, ilma alkoholita Bologneesed.
Sho kirjutas: ↑28 Dets, 2023 16:44
Ma tegin siis praegu eelmisest korrast üle jäänud toorainest järgmise portsu Bologneeset, ikka koos viskiga.
AKF elabki ainult õhust, armastusest (viski vastu) ja makaronidest ?

Venemaal plahvatab ja põleb
Postitatud: 31 Dets, 2023 0:18
Postitas eeru
Che Latino kirjutas: ↑30 Dets, 2023 19:24
Noored naisterahvad saavad ühe tähe lisamisega vea parandada: Я люблю Белгородское ПиВО!
Белгородское.. õlled on tegelikult parimad. Naturaalsed. Oleme arutanud seda teemat korduvalt saunalaval. Saadaval. Eesti Vabariigi kauplustes alates kl.10.00-22.00.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Postitatud: 13 Jaan, 2024 5:29
Postitas Rebane11
Teagi kas siia või Nutt ja hala oleks õige teema.
See kuradima sõda, mingil hetkel avastasin, et sügavkülma kirst on nii täis et ei aita seal pealhüppamine ka. Lihakonserve teen. Aga sulamine, lõikumine... Nii ma istun siin öö otsa ja kõige hullem - ämm närvuks jäänud, läheb opile. No kus ma nüüd oma kokandussedöövreid katsetan? Igatahes jama.
