Fuchs kirjutas: ↑14 Mär, 2023 10:56
ivo86 kirjutas: ↑14 Mär, 2023 10:44
Kas bmw kuulus kõveraks minev ridakuuene läheb kuumaks nii, et jahutusvedelik läheb ka kuumaks? Või ainult õli läheb kuumaks, jahutusvedelik on normis ja plokk on kõver? Kas tavaline temp kell on armatuuris olemas?
Õli ja jahutusvedeliku temperatuur ei ole omavahel jäigalt seotud sõidu ajal. Ringrajal on täiesti tavaline olukord, kui jahutusvedeliku temperatuur püsib normis aga õli temperatuur on juba 130 kraadi kandis (ilma õliradikata autol).
Jääraja sõit on ka mootorile korralik väljakutse. Minu tagasihoidlikul kogemusel kippus talvisel jäärajasõidul õlitemperatuur kohati isegi kõrgemale ronima, kui suvel Audruringil (sama auto).
Loomulikult ei ole seotud. Ivo86 ajab lihtsalt mingit teoreetilist iba, ise asjast teadmata.
Minul on ühel autol kõik need lisakellad pandud, BMW 3,5 rida6 kogemata.
Mootori jahutussüsteem tuleb ka piitsutamisega toime (jäärajal ma muidugi pole käinud, kuna selle autoga talvel ei sõideta), aga õlijahutus (eraldi õliradikaga) tuleb toime maksimum kiirteekasutusega (Audrus kontrollitud). 2 ringiga on õli temp 120 taga, kui alustada stardis 80-90st.
Ei ole omavahel eriti seotud.
Üks asi veel, äkki on abiks. Nendele vanematele, 12-klapistele mootoritele on olemas ja müügil spetsiaalsed, võidusõiduks mõeldud termostaadid (M30 puhul avanemistemp 70 kraadi). Võibolla on ka 24V need olemas.
Jääraja sõit on ka mootorile korralik väljakutse. Minu tagasihoidlikul kogemusel kippus talvisel jäärajasõidul õlitemperatuur kohati isegi kõrgemale ronima, kui suvel Audruringil (sama auto).
Loomulikult, ringrajal on ju kiirus palju suurem ja pole vaja niipalju tuuritada, kuna pidamine on täiesti olemas. Audrus läheb õli kuumaks isegi siis, kui õliradikas on olemas.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.