Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Re: Majapidamismured

Postitus Postitas Fucs »

Tindikud head marinaadiseened...

Kurjam küll, ma tahan sissesoolamiseks mõrudaid seeni millest saab sibula ja hapukoorega hiljem seenesalatit teha. :D

Ma ei mäleta, et ma oleks varem mingi aasta riisikatest ilma jäänud, sest neid lihtsalt pole :shock:

...ja juba on oktoobri keskpaik :cry:
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

MINA tundmatuid seeni (Psilocybe semilanceata) ei korja , vähemalt , ma ei tea , millisest seenest jutt
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Ma eelmisel aastal proovisin punapuravikke marineerida, aga lõpuks oli maitse, mida tundsin, ikka äädika oma. Tindikuid panen lihtsalt võiga pannile ja söön kohe. On veel võimalus, et võiga purki panna: ära praadida, purki ja sulavõi peale valada, aga seni pole viitsinud. Jääb järgmiseks aastaks.

See, et sinu kandis riisikaid pole, on küll pehmelt öeldes imelik :shock: .
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Riisikaid veel on, kuid varsti on külm metsa all ja siis ootad järgmist aastat.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
retti
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas retti »

Üht parimat hapendamiseks/soolamiseks sobivat torbik kukeseent võib korjata kuni maa jäätub. Öökülm ega lumi ei tee sellel seenele midagi.
images.jpg
images.jpg (55.98 KiB) Vaadatud 1156 korda
klemm
Liige
Kontakt:

Majapidamismured

Postitus Postitas klemm »

Fucs kirjutas: 15 Okt, 2024 18:16
*

AGA mul oli üks küsimus foorumlastele kah.
Kas keegi kes siin viimase kahe nädala sees on metsas käinud on näinud ka n.ö. "sügiseseeni"?
Krt terve suve siiani on mingi kukeseeneuputus aga ma tahan riisikaid!
Tobe on üle kolme-nelja päeva jälle kusagile metsa sõita lihtsalt "vaatama" kas mingeid männi-, tõmmu, jne- ja kaseriisikaid kah on tekkinud või on ikka ainult kukeseened....

:D
Laupäev nägin metsas kuuse, männi riisikaid, puravikke ja neid roosasid riisikaid.
Mets oli Vormsis.
Kristo 53980192
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Virumaal on sellega lood s...d. Pold vihma õigel seeneajal. Septembri alguses sadas mõned päevad ja siis mingi koguse sai(männikad, tõmmukad, võiseened jms.), a siis tuli jälle kuiv ja kadusivad ära. Mul tavaliselt, maja juures, kaseriisika uputus, a seekord ei saanud midagi. Nüüd juba suht jahe, et ka veids kahtlane. Kukeseeni oli tõesti nii, et nende pärast ei hakka kuskile minema.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

klemm kirjutas: 16 Okt, 2024 20:23 AGA mul oli üks küsimus foorumlastele kah.
Kas keegi kes siin viimase kahe nädala sees on metsas käinud on näinud ka n.ö. "sügiseseeni"?
Krt terve suve siiani on mingi kukeseeneuputus aga ma tahan riisikaid!
Tobe on üle kolme-nelja päeva jälle kusagile metsa sõita lihtsalt "vaatama" kas mingeid männi-, tõmmu, jne- ja kaseriisikaid kah on tekkinud või on ikka ainult kukeseened....

:D
Laupäev nägin metsas kuuse, männi riisikaid, puravikke ja neid roosasid riisikaid.
Mets oli Vormsis.
[/quote]

Nädalavahetusel Nõval oli neid piisavalt. Kuna ei korjanud ja tegelesin ainult visuaalse vaatlusega, siis ussitamise kohta ei oska infot anda.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

wolfgang kirjutas: 17 Okt, 2024 9:28 Virumaal on sellega lood s...d. Pold vihma õigel seeneajal. Septembri alguses sadas mõned päevad ja siis mingi koguse sai(männikad, tõmmukad, võiseened jms.), a siis tuli jälle kuiv ja kadusivad ära. Mul tavaliselt, maja juures, kaseriisika uputus, a seekord ei saanud midagi. Nüüd juba suht jahe, et ka veids kahtlane. Kukeseeni oli tõesti nii, et nende pärast ei hakka kuskile minema.
Vat just.
Aga käisin eile uuel katsel põhjaranniku lähedal Lahemaal (seal mere ääres on ka metsas soojem veel praegu) ja oh üllatust, männiriisikad olid vähemalt seal välja ilmunud. Ja mõned erinevad puravikud ka + ühest kohast sain lisaks ka ca 8 kaseriisikat. 3 tunniga sain ~10 liitrise plastämbri ainult riisikatest ka täis, mida ma sihilikult jahtimas olingi. Üllatuseks ei näinud seal kandis mitte ühtegi kukeseent, mida ma poleks ka korjanud, sest nendest juba kõik kohad uputavad ja ma ei taha neid nüüd tükk-aega ei näha ega süüa... :D

Poolteist nädalat tagasi kui viimati seenel käisin ühes teises metsas rannikust ca 40km lõunasse, oli sealne männimets kukeseeni täis aga mitte ühtegi riisikat. Seal sai seenel käidud terve augusti lõpp + september ja terve selle aja jooksul ei näinud ma seal ei riisikaid, puravikke ega isegi pilvikuid mitte. Ka kuuseriisikaid ei näinud ma sellel aastal siinsetes metsades mitte ühtegi. Ainult kukeseened :roll:
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Sho kirjutas: 10 Okt, 2024 22:28 Shnitslit (sisuliselt seesama mis eskalop ja kotlet) teha ongi kunst. Mina olen suur shnitslifänn ja hindan kôiki söögikohti nende shnitslivalmistamise oskuse järgi. Kôige shnitslimaitselisemat shnitslit saab Viljandi Fellinist ning ôrn shnitslimaitse on ka Herr Arturi shnitslitel. Mujal on enamasti lihtsalt maitsetud lihatükid.
Ee, meil mõisted peres sassis. Too klopitut asi mida mujal shnitsliks nimetatakse on meie peres issi liha. Häda pärast saab teha millest iganes, kui risti kiudu lõigata. Parim sisefilee. Seal ma olen virtuoos. Aga hakkshnitsli ehk kotlettidega kunagi proovisin, põrusin. Nüüd jälle. Kuradi liha on nii vett täis ublutatud, et kui kõike retsepri järgi panna, siis on lõdi mass. Vooli sellest midagi? Lisad jahu ja saia? No kõhutäite saab aga minu pere naised näevad sellised altlati hüppamised ära.
Ja nüüd minge kadedusest siniseks. Õnnestus oktsijonilt osta hästi korralik haudepott.midagi enne nõuka aegset Kui lisada komplekti meie maja üüratu suur potikivi ahi, siis elektrienergia magnaadid peaksid küüni närima.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Fucs kirjutas: 17 Okt, 2024 13:01
wolfgang kirjutas: 17 Okt, 2024 9:28 Virumaal on sellega lood s...d. Pold vihma õigel seeneajal. Septembri alguses sadas mõned päevad ja siis mingi koguse sai(männikad, tõmmukad, võiseened jms.), a siis tuli jälle kuiv ja kadusivad ära. Mul tavaliselt, maja juures, kaseriisika uputus, a seekord ei saanud midagi. Nüüd juba suht jahe, et ka veids kahtlane. Kukeseeni oli tõesti nii, et nende pärast ei hakka kuskile minema.
Vat just.
Aga käisin eile uuel katsel põhjaranniku lähedal Lahemaal (seal mere ääres on ka metsas soojem veel praegu) ja oh üllatust, männiriisikad olid vähemalt seal välja ilmunud. Ja mõned erinevad puravikud ka + ühest kohast sain lisaks ka ca 8 kaseriisikat. 3 tunniga sain ~10 liitrise plastämbri ainult riisikatest ka täis, mida ma sihilikult jahtimas olingi. Üllatuseks ei näinud seal kandis mitte ühtegi kukeseent, mida ma poleks ka korjanud, sest nendest juba kõik kohad uputavad ja ma ei taha neid nüüd tükk-aega ei näha ega süüa... :D

Poolteist nädalat tagasi kui viimati seenel käisin ühes teises metsas rannikust ca 40km lõunasse, oli sealne männimets kukeseeni täis aga mitte ühtegi riisikat. Seal sai seenel käidud terve augusti lõpp + september ja terve selle aja jooksul ei näinud ma seal ei riisikaid, puravikke ega isegi pilvikuid mitte. Ka kuuseriisikaid ei näinud ma sellel aastal siinsetes metsades mitte ühtegi. Ainult kukeseened :roll:
Valgamaal ka puhas. Augustis naised kukeseeni said, aga muud mitte.
Kasutaja avatar
wolfgang
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wolfgang »

Selleks, et hakkšnitsel heast voolitavaks muutuks, olen ma kasutanud köögikombains peeneks lastud sibulat. Ikka kohe püreeks, praktiliselt. Mingi keskmine sibul, poole kg hakkliha peale või nii. No siis sool ja pipar ning heast läbi segada. See sibul on nagu liim. Vabalt saab ka grillil selliseid pihve küpsetada. Äind grill peab kuum olema ja paar minti tuleb aega anda enne kui neid torkida. Kusjuures edasijõudnud panevad lisaks sibulale kombaini ka rohelist - koriandrit, peterselli jms. ning sutsaka muskaati. Vähe on inimesi kes sellise pihvi alles jätavad.
Pärisšnitslit olen üritanud mõnest paremast veise tükist teha. Viini šnitsel ju originaalis, mingi 25-30 cm läbimõõdus, mistõttu sobib pigem mõni tagatükk, kust siis "liblikas" lõgata. Kergelt õhemaks peksta, sool/pipar, jahu, muna, riivsai ja ongi täitsa nitšekas. Saksa tüüpi kartulisalt veel kõrvale ja hakkab juba kerge joodel tulema :).
Rebane11
Liige
Kontakt:

Meil lõunas peavalu sellevõrra vähem, et veiseliha praktiliselt pole. Kui üüber hinnaga Liivimaa lihaveise paar steigikarpi Selveris. Räimi ka pole ammu silmanud.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Rebane11 kirjutas: 17 Okt, 2024 21:30 Aga hakkshnitsli ehk kotlettidega kunagi proovisin, põrusin.
Hakkshnitsel ei ole kotlet. On shnitsel ja kotlet ning on hakkshnitsel ja hakkkotlet. Viimased kaks erinevad vaid suuruse ja kuju poolest.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Hakksnitsel käib vaid muna , soola ja pipraga . Kotleti sisse mida iganes söörid soovivad kuid , mugulsibul praetuna .
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist