Rebane11 kirjutas: ↑30 Okt, 2024 22:53
Käib mul siis hetkel Krakovi vorsti tegu. Ambitsioone pidin korrigeerima - tea kas mimmud seda produkti üldse suhu võtavad. Pekitükkidest pidi raudselt loobuma, see oleks minestanise koht. Peki siis sulandan muu massi sisse. Poole lihast vaaritan konservideks, ette nähtud pekist saab osa mu neljajalgne sõber.
Kilo loomaliha õnnestus saad Maximast 12 EUR kilo, aga eksperimentideks pole mul millestki kahju. Mida panin tähele - Eesti suur piimapulbri tootja maa, aga piimapulbrit netu. Toidufosfaati ka - on, aga 1 kg pakendis. Vaja teda 2-3 g kilo kohta.
Miks sa üldse fosfaati/fosfaate kasutad?
Fosfaadid esinevad loomulikul orgaanilisel kujul mitmetes toitudes, sealhulgas lihas, kartulites, leivas ja jahutoodetes. Sellisel kujul toidus esinevates fosfaatidest imendub 40-60% ning see kasutatakse kehas ära. Probleemseks kujunevad fosfaadid, mis esinevad toidus vabade (mitte orgaaniliselt seotud) ühenditena ning mida kasutatakse toitudes lisaainetena – peamiselt stabilisaatoritena. Peamiselt kasutatakse naatriumfosfaati (E339), kaaliumfosfaati (E340), kaltsiumfosfaati (E341), difosfaate (E450) trifosfaate (E451) ja polüfosfaate (E452)
Kõige rohkem saab fosfaate lihatoodetest, sinkidest, kalakonservidest, küpsetistest ja koolajookidest. Fosfaadid seovad vett, tänu millele toode näib tihkemana. Lihatoodetes on nende kasutamine on lisaks terviseriskile puhas pettus, sest liha kulub vähem, tootes sisalduvat vett aga müüakse kõrge kilohinnaga. Kõige rohkem sisaldavad fosfaate sulatatud juustud (muudavad juustu sametpehmeks), milles nende lubatud määr võib olla lausa neli korda kõrgem kui teistes toiduainetes. Koolajookides kasutatakse fosforhapet joogi happelisuse reguleerija ja maitse andjana. Eriti tekitab muret koolajookide rohke tarbimine noorte hulgas, sest suures koguses manustatava fosforhappe tulemusena häirub luustiku areng. Viimase ajal on märgata laste luustiku olukorra halvenemist. Kergelt tulevad luumurrud, mille osaline süü võib olla fosfori liigne kogus organismis.
Kuna fosfaate lisatakse enamasti just odavatele kiirtoitudele, siis on USAs leitud, et vere liiga kõrge fosfaatide sisaldus esineb kaks korda sagedamini väiksema sissetulekuga inimeste hulgas.
https://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/ ... ub-valtida
Krakovi vorst
(Ajakiri Taluperenaine, 1932, oktoober)
1/4 osa loomaliha, 3/4 osa sealiha, köömneid, pipart, vürtsi, küüslauku, ingverit, salpeetrit, vett, soola. Sooltest võtta looma kõversool.
Looma- ja suurem osa sealihast aetakse läbi masina. Väike osa sealiha tehakse hästi väikesteks kuupideks. Kuubid valatakse üle kuuma veega. Segatakse ja täidetakse sooltesse.
Suitsutatakse kaks korda. Esimene kord suitsutatakse nagu teevorsti 1-2 tundi. Keedetakse 0,5 tundi 58° C juures. Peale selle suitsutatakse 3-4 tundi vähema tulega. Lastakse seista õhu käes 14 päeva.
Krakovi vorst
(Ajaleht Postimees, 30. jaanuar 1940)
5 kg loomaliha, 2-3 kg läbikasvanud sealiha, soola, peent pipart, vürtsi, 1 väike küüslauk, 1-2 spl. köömneid, 1 l vett.
Masindatud loomalihale lisatakse maitseained, vähehaaval vett ning lõpuks tükeldatud ia ülekallatud pekk. Suitsutatakse kuumemas suitsus 3-4 tundi (kuni pealt punakaspruuniks muutub ja vardaga läbitorkamisel keskelt kuum on). Vorste kuumutatakse pärast suitsutamist 80° C vees 20-30 minutit. Pärast kuumutamist suitsutatakse veel nõrgas suitsus 2-3 tundi.
Krakovi vorst
NLiidu GOST
1kg lahjat sealiha rümba tagaosast
1kg kõrgema klassi lahjat veiseliha
500g peekonit
2g musta pipart
2g vürtspipart
1,5g muskaati või kardemoni
2g suhkrut
4g kuivatatud ja jahvatatud küüslauku
45g soola
0,13g naatriumnitritit
P.S. Puhast nitrititi (naatriumnitrit, kaaliumnitrit) tuleks üldiselt panna mitte rohkem kui 0,005-0,006% lihamassist.
Mida rohkem nitritit, seda roosam toode ja mida vähem nitritit, seda "hallikam" toode.
Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) seisukoht on, et 50-100 mg (1mg = 0,001g) nitritit kg liha kohta on piisav kogus enamike lihatoodete jaoks.
Võttes selle (50-100mg) keskmise saame, et ühe kilogrammi liha kohta läheb nitritit ca 0,075 g
Müüakse ka valmis "nitritsoola" kus nitriti osakaal peaks olema seal kusagil kuni 0,6% ja ülejäänud on nn lauasool.
Seda peaks siis panema IMHO mitte rohkem kui 10...15g 1kg liha kohta (1...1,5%) ja ülejäänud soolakogus, kui on vaja soolasemat toodet, tuleks panna puhas sool.
Üldine soola kogus ei tohiks ületada 2% tooraine massist. Pigem jäägu sinna 1,5...1,8% kanti.
On ka valmis maitseainete segu kus nitrit juba õiges koguses/suhtes teistesse maitseainetesse sees
Maitseainesegu Krakowi vorstile 115g
€4.45
Tootekood: 5904816005240 Kategooriad: Maitseained, lisandid, Taluturg
Traditsiooniliselt koostatud maitseainete segu Krakowi vorstile- selles on palju vürtse, sealhulgas: koriander, valge pipar, granuleeritud küüslauk, vürts ja köömned.
Koostis: jodeerimata sool, vürtsid (koriander, valge pipar, granuleeritud küüslauk, vürts, köömned, naatriumnitrit.
Pakendis on 115 g segu , millest piisab kuni 5 kg Krakowi vorsti valmistamiseks.
Säilitada kuivas.
https://maarahvapood.ee/toode/maitseain ... tile-115g/
Nitraadid ja nitritid lihatoodetes (pikem ja põhjalikum jutt)
https://dea.digar.ee/?a=d&d=JVterveloom ... ----------
Tõnu Peit teeb Krakowi vorsti
https://www.youtube.com/watch?v=1ivG_QQW3fY
Koostis 1kg kohta
Veiseliha - 300g
Poolrasvane sealiha (aba) - 300g
Väherasvane sealiha (tagatükk) - 200g
Turjapekk - 200g
Maitseained:
Nitritsool - 18g
Suhkur - 10g
Värske küüslauk - 10g
Maitseainesegu "Krakauer"