Üks mõttetera kriisivarude hoidmise ja hankimisega seoses. Hetkel on olukord selline, et pole muud varianti kui üle maailma kokku krahmata, mida veel saab.
Tulevikule mõeldes oleks tarvis tagada laovarud, nagu Soomel on.
Lisaks oleks tarvis kaardistada ka kohalik tootmisvõimekus selliselt, et kes mida saaks kriisi ajal toota. Pean silmas just põhitegevusest erinevaid tooteid. Kes õmbleb maske ja kostüüme, milline ettevõte suudaks toota hingamisaparaate jne.
Niisugused olulised ettevõtted tuleks välja otsida, panna nendele peale kohustus valmis olla, mille hulgas oleks ka näiteks teatud laovaru hoidmine. Motivatsiooniks võiks olla kas teatud kompensatsioon riigi poolt. Kasvõi mõni maksusoodustus või täiendav maksutagastus.
Järgnevas uudises näha olevaid masinaid suudaksime ka Eestis toota. Youtubes ja ja veebilehtedel leiab juhendeid.
Ma ei tea kas meil üldse sääraseid masinaid vaja on, olgu see lihtsalt näiteks, et on üks pealtnäha keerukas seade, mida vähemalt välismaal kasutatakse koroonahaigete ravis, kuid mis tegelikult pole ülemäära keeruline.
Vormel 1 tiimi insenerid aitasid kiirkorras luua hingamisaparaadi
https://sport.postimees.ee/6937689/vorm ... isaparaadi
Artikli põhjal on tegemist CPAP seadmega, mis on siis sisuliselt sama aparaat, mida kasutavad ka uneapnoe tõve käes vaevlejad öösiti magamiseks.
Artikli juures oleval pildil on näha, et maski küljes on kiri 10 cmH20, mis tähendab, et rõhuks on 10cm vedelikusammast. Kas pildil on sama aparaadi kasutamine, millest ka artiklis jutt, seda ma ei tea.
Minu arusaamist mööda kasutatakse seda aparaati leebemate koroonahaigete puhul, kellel hingamine natuke raske, st siin pole tegemist intensiivravi masinaga, mis hakkab inimese eest ise hingama. Kui keegi teab täpsemalt, siis võiks täiendada, sest mõistet "hingamisaparaat" kasutatakse väga erinevate seadmete kohta.
Tõeline prepper (ka lihtsalt arukas inimene, kes ootamatusteks valmis on) kindlasti teab opsec (isegi kui selle termini definitsiooni ei tea) olulisusest ja ei hakka enda nime all avalikult presenteerima seda kõike mis temal on ja kus on. Küll aga ei näe ma midagi halba selles kui linnarahvas siin hakkab üksteisele demoma, et näe mul on siin 1 sahtel konserve ja teine makarone. Võib-olla mõni, kellel pole midagi, soetab siis kah. Seda enam, et hetkel ei paista, vähemalt lähikuudel, asi nii hulluks minevat, et keegi peaks hakkama kellegi tagant konserve varastama.
Tahan veel lisada, et inimestel, kes tahavad olla kriisideks/sõdadeks/krt teab milleks valmis, siis lisaks toidule ja enesekaitsevahenditele võiks koduses majapidamises eksiteerida ka 3D printer. Eeldusel, et keegi seda võimeline ka kasutama on. 3D printer annab tohutud võimalused väga paljude probleemide lahendamiseks. Olgu see siis kasvõi auto, pesumasina, köögitehnika jupp, mida raskel ajal kusagilt saada pole.
Igaühel ei peagi olema, piisab kui sõpruskonnas/kogukonnas on olemas.
Kui juhtumisi on olemas sobilikku filterkangast või mingeid otsa keeratavaid gaasimaski filtreid, siis poleks probleem 3 printida omale respiraator. Netist leiab ka mudeleid. Näo vastu mineva serva saab teha ümara ja pehmendust sinna äkki üldse mitte pannagi või siis panna sinna mingi ümara tihendi.