308. leht 323-st

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 10:09
Postitas OLAVI
retti kirjutas: 18 Aug, 2025 9:55 Soome valmissalatites (ka kartulisalatis) kasutatakse happesuse reguleerimiseks kas äädikat(etikka) ja/või happesuse regulaatorit (happamuudensäätöaine) E270 mis ei ole muud kui piimhape
Prismas müüdav Soome kartulisalat.
https://www.prismamarket.ee/toode/kartu ... 0011465171
Pilt
Kartulisalat 1 kg

Koostisosad
Keedetud kartul (Saksamaa) (60%), vesi, rapsiõli, sibul, äädikas, suhkur, maisi- ja nisutärklis, sool, kuivatatud murulauk, kanamunakollane, happesuse regulaator (E262), maitseainesegu (sool, maitseained, maitseaineekstraktid, pärmiekstrakt, maltodekstriin), säilitusained (E202, E211), maitseaineekstrakt, sinep (vesi, sinepiseemned, äädikas, sool, maitseained), paksendajad (E412, E415), hüdrolüüsitud rapsi- ja maisivalk, estragoniekstrakt.
Mis asi on E262?
https://lerochem.eu/et/pohjus/86-naatri ... UuIPi6ee5P
Toiduainetetööstuses kasutatakse naatriumatsetaati happesuse regulaatorina (E262). Atsetaatioon annab kartulikrõpsudele soolase ja hapu maitse.
Ehituses kasutatakse naatriumatsetaati betooni töötlemisel vee mõju leevendamiseks. See toimib veekindlustaja ja on odavam kui analoogina kasutatavad epoksüvaigud.
Koolides kasutatakse naatriumatsetaati kuuma jää katsetes. Naatriumatsetaadi küllastunud lahus valmistatakse ja jahutatakse külmikus. Lahuse puudutamine põhjustab kohese kristalliseerumise, kui selge lahus muutub valgeks tahkeks kristalliks. Seda võib kasutada ka kiudkristallide kasvatamisel.
Tekstiilitööstuses kasutatakse naatriumetanaati väävelhappejäätmete neutraliseerimiseks ja ka aniliinvärvide fotokaitsevahendina. Puuvillapatjade valmistamisel kasutatakse naatriumatsetaati staatilise laengu hajutamiseks. Seda kasutatakse ka koos kroomisooladega tekstiilitöötlemisel.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 10:12
Postitas Marvin
OLAVI kirjutas: 18 Aug, 2025 9:28 See on kindlasti äramärkimist vääriv avastus ja kas peab nüüd Haapsalust postiga salatit tellima hakkama?
Igaljuhul Tallinna Coopi omi enam ei osta, sest süües seda üle 100g võib kõhukrambid saada.
Juhin tähelepanu tõsiasjale, et nähtust nimega "Tallinna Coop" ei ole olemas. Tallinnas ei ole oma ühistut ning siin on voli toimetada erinevatel ühistutel mujalt. Nii ajavad siin äri Harju Tarbijate Ühistu Konsumi ja Maksimarketi nime all ning Järva Tarbijate Ühistu Konsumi ja Tööriistamarketi nime all. Nii et Konsumeid on Tallinnas vähemalt kahe erineva omanikuga. Jah, Tallinna Maksimarketeid ja Raudalu Konsumit opereeris kuni umbes 2018. aastani Coop Kaubanduse AS, aga see likvideeriti ära, sest esiteks ei suudetud seda tegevust kasumlikult teha ja teiseks kadus ära vajadus kaubanduskontseptsiooni keskorganisatsiooni tasemel testida, sest iseteeninduskontseptsioon juurutati minu targal juhtimisel ära :D ning iseteeninduskassad läksid kulutulena ühistutesse laiali.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 10:39
Postitas isonts
AMvA kirjutas: 18 Aug, 2025 9:48 Kui poe salt ei meeldi, võta see nami-nami retsept ette ja tee ise. Minu soovitus on kõik ained valmis lõikuda ja ära segada ning lisada hapukoort ja majoneesi vastavalt kasutusvajadusele. Hapukoor on see, mis paneb kartulisalati kiiresti riknema.
Ma ei tea millest neid tänapäeval tehakse, aga mul seisab hapukoor paar nädalat avatud pakis külmkapis ja ei ole sellega midagi erilist juhtunud. Sama asi piimaga. Kui peale seda seismist salatis kasutada siis ilmselt salat väga ei kestaks :mrgreen:
Mina olen kuulnud, et sibul pidi olema see põhjus, miks asi käest ära läheb. Mul tehakse salatit samamooodi, et kõik koostisosad tükeldatakse valmis ja kokku segamine käib portsu kaupa mingi aeg enne serveerimist. Natukene antakse aega seista ja maitsetele seguneda.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 10:45
Postitas MeelisV
Tegelikult taheti öelda et meil müüdav Soome kartulisalat on sama nagu paljud põhjamaades müüdavad ja ka kesk euroopas müüdavad salatid mis ongi tuntavalt hapud ja äädikased. Nende traditsioon.
Seal ei ole see lihtsalt nagu happesuse regulaator meie maitse jargi aga nagu happesuse tõstja.
Ja see ongi seal traditsioon. Ja mitte ainult kartulisalat.
Aga ka muud nt. just eile lõpetasin põhjast toodud munasalatit mis meenutas meie munavõid natuke aga oli vedelam, ürtidega ja tuntavalt äädikaga.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 10:47
Postitas MeelisV
Ja kartulisalati retsepti üle vaielda on :wall:
See võib põhjustada peretülisid ehk väiksemaid sõdu.
Igal ühel on tema õige retsept. :write:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 10:48
Postitas AMvA
isonts kirjutas: 18 Aug, 2025 10:39
AMvA kirjutas: 18 Aug, 2025 9:48 Kui poe salt ei meeldi, võta see nami-nami retsept ette ja tee ise. Minu soovitus on kõik ained valmis lõikuda ja ära segada ning lisada hapukoort ja majoneesi vastavalt kasutusvajadusele. Hapukoor on see, mis paneb kartulisalati kiiresti riknema.
Ma ei tea millest neid tänapäeval tehakse, aga mul seisab hapukoor paar nädalat avatud pakis külmkapis ja ei ole sellega midagi erilist juhtunud. Sama asi piimaga. Kui peale seda seismist salatis kasutada siis ilmselt salat väga ei kestaks :mrgreen:
Mina olen kuulnud, et sibul pidi olema see põhjus, miks asi käest ära läheb. Mul tehakse salatit samamooodi, et kõik koostisosad tükeldatakse valmis ja kokku segamine käib portsu kaupa mingi aeg enne serveerimist. Natukene antakse aega seista ja maitsetele seguneda.
Ma ei tea, milliseid protsesse see hapukoor seal salatis põhjustab, aga halvaks minekut kiirendab küll.
Tee ise üks eksperiment - tee kartulisalat hapukoore-majoneesiga, ainult majoneesiga ja siis pane seesama hapukoorepurk lihtsalt kõrvale külmikusse. Lase neil asjadel 4-5 päeva seista ja siis maitse, mis erinevus neil kolmel on.

PS. Normaalses kartulisalatis sibulat ei ole, sest see tapab kogu muu maitse ära

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 10:50
Postitas Kriku
AMvA kirjutas: 18 Aug, 2025 10:48Normaalses kartulisalatis sibulat ei ole, sest see tapab kogu muu maitse ära
Oleneb kogusest.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 11:06
Postitas isonts
AMvA kirjutas: 18 Aug, 2025 10:48
Ma ei tea, milliseid protsesse see hapukoor seal salatis põhjustab, aga halvaks minekut kiirendab küll.
Tee ise üks eksperiment - tee kartulisalat hapukoore-majoneesiga, ainult majoneesiga ja siis pane seesama hapukoorepurk lihtsalt kõrvale külmikusse. Lase neil asjadel 4-5 päeva seista ja siis maitse, mis erinevus neil kolmel on.

PS. Normaalses kartulisalatis sibulat ei ole, sest see tapab kogu muu maitse ära
Ma katsetama ei hakka.
PS. Normaalne(hea) kartulisalat süüakse nii kiiresti ära, et see ei jõuagi pahaks minna :lol:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 11:16
Postitas retti
...ristus...
Kuvatõmmis 2025-08-18 121335.png

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 11:39
Postitas MeelisV
Sest see salat on valmistatud ka saksamaal

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 11:42
Postitas Kapten Trumm
Kartulisalat 1 kg

Koostisosad
Keedetud kartul (Saksamaa) (60%), vesi, rapsiõli, sibul, äädikas, suhkur, maisi- ja nisutärklis, sool, kuivatatud murulauk, kanamunakollane, happesuse regulaator (E262), maitseainesegu (sool, maitseained, maitseaineekstraktid, pärmiekstrakt, maltodekstriin), säilitusained (E202, E211), maitseaineekstrakt, sinep (vesi, sinepiseemned, äädikas, sool, maitseained), paksendajad (E412, E415), hüdrolüüsitud rapsi- ja maisivalk, estragoniekstrakt.
Moodsas toidukeemias on moes E621 ehk naatriumglutamaadi (maitsetugevdaja) asemel kasutada pärmi- või pärnaõieekstrakti, mis annavad analoogse tulemuse. Ehk siis p***le väärtuslikuma maitse.

Rapsi- ja maisivalk (aga ka sojavalk) võimaldavad siduda tootesse rohkem vett, suurendades odavalt selle kaalu, toiteväärtust suurendamata.

Sellise "väärtusega" salati peaks rahulikult jätma poeriiulile.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 11:45
Postitas Kapten Trumm
Kriku kirjutas: 18 Aug, 2025 10:50
AMvA kirjutas: 18 Aug, 2025 10:48Normaalses kartulisalatis sibulat ei ole, sest see tapab kogu muu maitse ära
Oleneb kogusest.
Olles kõva salatitegija, siis kinnitan - kartulisalat ilma sibulata ei kõlba. Ja tegelt ka ilma suitsuvorstita. Lihtsalt ei ole vaja üle pingutada, max veerand suurt sibulat 1 kg kohta.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 11:50
Postitas Kapten Trumm
MeelisV kirjutas: 18 Aug, 2025 11:39 Sest see salat on valmistatud ka saksamaal
Taolist saasta müüakse ka Rootsis, seal on Rootsi-Norra piiril Rootsi poolel sellised cash-and -carry tüüpi laod, kus norrakad käivad omale toitu ostmas. Kuna seal oli see salat 5 kg nõus, siis ostsime. Ja öökisime. Pärast järelejäänud pool läks prügikasti.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 15:44
Postitas wolfgang
Meie kartulisalt on kauge sugulane Oliver salatile. venelased nimetavad seda siiamaani olivjee.

Olivier' salat on toit, mille algse retsepti autor oli väidetavalt 1860. aastatel Moskva restorani Ermitaaž prantslasest peakokk Lucien Olivier.

Salati tegi eriliseks Olivier' oma leiutatud majoneesikaste oliiviõlist, valge veini äädikast ja sinepist. Koostisosadena on nimetatud põldpüü liha, vasikakeelt, kaaviari, salatit, vähisabasid, marineeritud kurki, kappareid, keedumuna, keedukartulit ja sojaube. Võimalik, et komponendid varieerusid hooajaliselt. Esimeses trükitud retseptis aastast 1894 on nimetatud salati koostisainetena järgmist: pool laanepüüd, kaks kartulit, üks väike kurk või suurem kornišon, 3–4 salatilehte, 3 vähisaba, veerand klaasi kallerdunud lihaleent, 1 teelusikatäis kappareid, 3–5 oliivi ja provanssaali kastet (majoneesi). Legendi kohaselt varastas kuulsa kastmeretsepti kokaabi Ivan Ivanov ning hakkas konkureerivas Moskva restoranis pakkuma sarnast rooga Pealinna salatina.

Aja jooksul asendusid nii Olivier' kui ka Pealinna salati retseptides kallimad ja eksklusiivsemad koostisained odavamate ja kättesaadavamatega, mõlemast salatist on sadu erinevaid variante. Tänapäeval Venemaal ja mitmel pool mujal Ida-Euroopas tüüpilise Olivier' salati retseptis on pea alati keedukartul, keedumuna, mingi lihatoode (vorst, sink, keel, külm praeliha), marineeritud kurk, konservherned ja majonees; lisatud võib olla sibulat, värsket kurki, porgandit jm.

https://et.wikipedia.org/wiki/Olivier%27_salat


On ju veel saksa kartulisalat jms.. Kusjuures see nn. saksa oma on ülilabane, aga jumala maitsev - koorega keedetud kartul(hiljem kooritud muidugi. see järjekord on tähtis), punane sibul, marineeritud kurk, majonees. Mingi liharoa kõrvale nt. šnitsel(ideaalis muidugi Viini) jumala hea valik.

Muidugi, kui seda originaali koostist lugeda siis, kuram, seda tahaks maitsta küll.

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitatud: 18 Aug, 2025 15:50
Postitas isonts
Seda saksa oma kõlbab ehk kord paar süüa. Meile anti seda iga nädal mingitel kindlatel päevadel õhtusöögiks. Shnitslist kõrvale võis ainult unistada. Siis ei olnud mõtet õhtust sööklasse sööma minna. Sõdurikodu aitas...