Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

OLAVI kirjutas: 17 Aug, 2025 10:47
Lisasin ka lingi piirnormita E-ainete direktiivile, ainetele mida lisatakse vajadusel ja mida ei pea tootele kirjutatud koostisosade nimekirja kirjutama, kui nende osakaalu % on väike.
Ehk sinu postitus ei sisalda mitte midagi, mida ma varem ei teaks.
Sa ei ole vist siiani läbi lugenud enda postitatud lingid toodete loetelu, kuhu sellesama EU direktiivi alusel üldse tohib äädikat lisada?
Mõttetu mees
isonts
Liige
Postitusi: 1281
Liitunud: 06 Aug, 2004 13:48
Asukoht: Võru
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas isonts »

Kas hakkliha kastme sisse ei tohi äädikat panna? Mina panen näiteks iga toidu tegemisel mingit hapet juurde. Reeglina sidruni mahla või kui parasjagu seda ei ole siis sidrunhape ajab ka asja ära. Kastmetele veini- või õunaäädikat, aga enamasti ikka sidrunihapet. Hapukapsa suppidele ja ka seljankale läheb sorts tavalist äädikat.
Kusjuures hakkliha praen alati sortsu sidrunimahla või mõne tera sidrunihappega. Kui saab liiga palju siis on maitsest kohe tunda. Siis pole enam hea.
Tavalist läbikasvanud liha praadides panen sidrunihappet rohkem.
Ei ütle, et kõik peavad nii tegema, mulle lihtsalt maitseb selliselt liha rohkem.
Samas kala tehes läheb ainult sool ja pipar.
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Tohib küll panna kui niimoodi maitseb. Mu väited olid sellega seotud et OLAVI kirjutas - kaupluse sooja toidu letis on äädikaga tehtud hakklihakastet. Ma pole niisugust koostist veel leidnud.

Näitena peedisalat: Eesti Prismas müüakse nii Soomes kui Eestis tehtud peedisalatit. Soome omades on traditsiooniliselt äädikas. Kas majoneesi kujul (natuke mahedam variant, Forssa oma) või konkreetselt äädikas nagu Coop salat ja need on ka pakendile märgitud. Eesti salatites tavaliselt äädikat pole.
Või et äädikas on selline asi mida ikka koostisesse märgitakse.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4831
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Prismas on Soome kartulisalat, muidu päris hea aga äädikas jätab mulle mulje, et riknenud… Tean et kõik ok aga ikka võõristan.
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

Some kirjutas: 17 Aug, 2025 18:57 Prismas on Soome kartulisalat, muidu päris hea aga äädikas jätab mulle mulje, et riknenud…
Tean et kõik ok aga ikka võõristan.
Mitte "jätab mulje" vaid suure tõenäosusega ongi riknenud, sest klassikalisesse Eesti kartulisalatisse ei lisata äädikat vaid kartulisalat läheb ise kaua seistes hapuks.
Kartulisalati retsept:
https://nami-nami.ee/retsept/5240/kartulisalat

Kui palju või kas üldse on poes müüdavas kartulisalatis hapukoort?

Öeldakse ikka, et "kui ei taha, et külalised palju sööks, siis osta kartulisalat poest".

Kui söögikohas pakutakse ülemaitsestatud toitu, siis tõenäoliselt ongi tegu riknenud kaubaga.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
MeelisV
Liige
Postitusi: 326
Liitunud: 12 Mär, 2022 8:30
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas MeelisV »

Jutt polnud ju Eesti salatist.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

OLAVI kirjutas: 17 Aug, 2025 23:47
Some kirjutas: 17 Aug, 2025 18:57 Prismas on Soome kartulisalat, muidu päris hea aga äädikas jätab mulle mulje, et riknenud…
Tean et kõik ok aga ikka võõristan.
Mitte "jätab mulje" vaid suure tõenäosusega ongi riknenud, sest klassikalisesse Eesti kartulisalatisse ei lisata äädikat vaid kartulisalat läheb ise kaua seistes hapuks.
Kas sul on lugemisoskusega raskusi või?
Selge sõnaga on kirjas, et Soome päritolu kartulisalatis on äädikas sees. Ikka on targutada vaja.
parkija
Liige
Postitusi: 1538
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas parkija »

Kui ma vahest vaatan kokkamise õpetusi siis näen kui meeletult kasutatakse erinevaid maitseained , paprikapulber ja suitsutatud paprikapulber jne , erinevaid maitseaineid on kasutuses paarkümmend ja milleks ? Eks ikka selleks et toidule maitse tekitada , sest "moodsa" aja liha kipub maitsetu olema .
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

OLAVI kirjutas: 17 Aug, 2025 23:47

Kui palju või kas üldse on poes müüdavas kartulisalatis hapukoort?

Öeldakse ikka, et "kui ei taha, et külalised palju sööks, siis osta kartulisalat poest".

Kui söögikohas pakutakse ülemaitsestatud toitu, siis tõenäoliselt ongi tegu riknenud kaubaga.
Hapukoore olemasolu saad Googledades teada. Vähemal Haapsalu Coopi omas on sees.

Kas see viimane väide käib ka aasia toitude kohta ?
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

parkija kirjutas: 18 Aug, 2025 9:02 Kui ma vahest vaatan kokkamise õpetusi siis näen kui meeletult kasutatakse erinevaid maitseained , paprikapulber ja suitsutatud paprikapulber jne , erinevaid maitseaineid on kasutuses paarkümmend ja milleks ? Eks ikka selleks et toidule maitse tekitada , sest "moodsa" aja liha kipub maitsetu olema .
Vürtside kasutamine on väga vana traditisoon. Isegi nii vana ja tähtis, et inimesed on riskantseid meresõite ette võtnud ja kogemata lausa uusi mandreid avastanud
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

MeelisV kirjutas: 18 Aug, 2025 8:43 Jutt polnud ju Eesti salatist.
Ma kirjutasin Eestis, "kartulisalati" nime all müüdavatest tootest, mille retsept ei lähe kokku klassikalise Eesti kartulisalatiga sest sellesse on lisatud hapet ning puudub hapukoor.

Üks näide Prismast:
https://www.prismamarket.ee/toode/kartu ... 0584001975
Kartulisalat Usin 1 kg
Koostisosad
Kartul 50%, majonees (rapsiõli, vesi, suhkur, sool (1, 1%), LÕSSI-, MUNA-, SINEPIPULBER, paksendajad (modifitseeritud tärklis, ksantaankummi), happesuse regulaatorid (äädikhape, sidrunhape), säilitusaine (naatriumbensoaat, kaaliumsorbaat), toiduvärv (beeta-karoteen)), marineeritud kurk, porgand, suhkur, till, sool


Võrdluseks Eesti katrulisalati retsept:
https://nami-nami.ee/retsept/5240/kartulisalat
Koostisosad
10-15 koorimata kartulit
5-6 keedetud muna
1-2 värsket kurki ja/või
4-5 marineeritud kurki
2-3 keskmist sibulat
400-500 g laste- või muud head keeduvorsti
Soovi korral veel:
4 koorimata keskmist porgandit
konservitud rohelisi herneid

Kaste:
500 g hapukoort


500 g majoneesi

hakitud tilli murulauku, sibulapealseid, peterselli

soola ja musta pipart
....
AMvA kirjutas: 18 Aug, 2025 9:04 Hapukoore olemasolu saad Googledades teada. Vähemal Haapsalu Coopi omas on sees.
See on kindlasti äramärkimist vääriv avastus ja kas peab nüüd Haapsalust postiga salatit tellima hakkama?
Igaljuhul Tallinna Coopi omi enam ei osta, sest süües seda üle 100g võib kõhukrambid saada.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
davidsoniharald
Liige
Postitusi: 1678
Liitunud: 16 Veebr, 2010 22:57
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas davidsoniharald »

See jutt äädikaga hakklihakastmest kõlas nii:
OLAVI kirjutas: 15 Aug, 2025 22:10
Varem oli maitse normaalne ja vahel ostsin väikse karbiga aga kui ühest ajast tekkis tuntav hapu maitse juurde, siis ükskord küsisin müüja käest, et kas jälle on äädikaga ja see ütles, et nii ongi, sest muidu ei anna säilivusaeg välja ning pärast seda ei ole seda enam ostnud.
(Ma lihtsalt tunnen väga häirivalt isegi väikest lisatud happesust toidus ja sidrunhapet ei salli kohe mitte üldse.)
Njah. Letitöötaja viimse tõe allikana. Kui ta just ise äädikat otse pudelist kastmesse ei vala, siis ei tea tema, mida seal köögis tegelikult tehakse. Ta ainult arvab. Nii, et see äädikaga lisamise jutt on naiste saunajutt. Eriti, kui seda teooriat ei toeta mitte ükski teine infokild peale sinu isikliku maitsemeele.

Igasugu linnalegendide ümber jutustamise juures, nagu akuhappega kurgid ja äädikaga kapsas, võiks ka vastavasisulise märke juurde kirjutada. Või tegeles akf isiklikult sellise toidu solkimisega?
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

parkija kirjutas: 18 Aug, 2025 9:02 Kui ma vahest vaatan kokkamise õpetusi siis näen kui meeletult kasutatakse erinevaid maitseained , paprikapulber ja suitsutatud paprikapulber jne , erinevaid maitseaineid on kasutuses paarkümmend ja milleks ?
Eks ikka selleks et toidule maitse tekitada , sest "moodsa" aja liha kipub maitsetu olema .
Inimese meeled (nägemine, kuulmine, haistmine, maitsmine) on väga laiades piires kohanduva tundlikusega ja kui inimene on harjunud kõrge nivooga, siis peenemaid nüansse enam ei tunnetata.
Ei tunnetata ka enam liha maitset, kui maitsemeel on teravaga nüristatud.

Uuri, et kus need "õpetavad kokad" põhikohaga töötavad?
Meie söögikohad pakuvadki (köögis) ülemaitsestatud toite, et siis saab jookide müügist suuremat kasu teenida ja samas kasutada riknenud tooret.
(Rohkem kui üks kord on selline toit minul söömata jäänud.)

Peenemates söögikohtades tuleb kokk pipra- ja soolaveskiga lauda ning küsib, et "kas on maitset lisada vaja?" või on laual maitseainetopsid.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

OLAVI kirjutas: 18 Aug, 2025 9:28
AMvA kirjutas: 18 Aug, 2025 9:04 Hapukoore olemasolu saad Googledades teada. Vähemal Haapsalu Coopi omas on sees.
See on kindlasti äramärkimist vääriv avastus ja kas peab nüüd Haapsalust postiga salatit tellima hakkama?
Igaljuhul Tallinna Coopi omi enam ei osta, sest süües seda üle 100g võib kõhukrambid saada.
Sa küsisid (sõna-sõnalt)
Kui palju või kas üldse on poes müüdavas kartulisalatis hapukoort?
Ja said vastuse. Kas teised foorumlased peavad su mõtteid lugema, et sa küsid konkreetselt Tallinnas asuvate kaupluste kohta?
Kui poe salt ei meeldi, võta see nami-nami retsept ette ja tee ise. Minu soovitus on kõik ained valmis lõikuda ja ära segada ning lisada hapukoort ja majoneesi vastavalt kasutusvajadusele. Hapukoor on see, mis paneb kartulisalati kiiresti riknema.
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

Soome valmissalatites (ka kartulisalatis) kasutatakse happesuse reguleerimiseks kas äädikat(etikka) ja/või happesuse regulaatorit (happamuudensäätöaine) E270 mis ei ole muud kui piimhape
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist