Sellega ma ei ole nõus. Mõõdupuud kehtivad igal pool. See, et vene hing on suur, sügav ja salapärane, ei muuda fakte nagu:Svejk kirjutas:Vene pole kunagi nii nõrk ega tugev, kui paistab, selge see.
Teisisõnu ei kehti tavalised mõõdupuud ja reeglid.
* 2011-2015 on lahti saadud ca 200 miljardist välisvaluutareservis (ümmarguselt 550 -> 350);
* sama ajaga on GDP kvartalikasvust saanud võrreldav langus (+1,5 -> -1,5%);
* sama ajaga on aastane inflatsioon kasvanud 1,5 korda (10% -> 15%);
* rubla kurss on viimase kahe aastaga langenud üle 2 korra;
* jne.
Kõigist nendest Putini töövõitudest oligi artiklis jutt. See, et nende peale niipea mässuks ei lähe, on ju õige, aga ma ei ole põhimõtteliselt nõus, et vene inimese ainulaadsed omadused muudavad majanduses toimuvad protsessid muu maailmaga võrreldamatuks, nagu mõne ksf postitustest võib mulje jääda. Kui see nii oleks, võiks käesoleva teema rahulikult lukku panna ja maha matta. Mingi nähtuse ainulaadseks ja ettearvatamatuks kuulutamine välistab ratsionaalse arutelu selle üle.
Probleeme tekitab pigem usaldusväärse statistika kättesaadavus, aga on väga vähe usutav, et statistikat võltsitaks halvemuse poole. Nii et vaevalt küll Boolmbergsi jt. hinnangutest olukord seetõttu parem on.
Piltlikult öeldes võrdleb lugupeetud kaasforumant pöialt peenisega. Nimelt on Saudi-Araabia kütusehinnad ka praegu maailma ühed odavamad ja üle 2x odavamad kui Venemaal. Sellele, et Saudide valuutareservid on Venemaa omadest ca 2x priskemad, olen ülal juba viidanud.Kapten Trumm kirjutas:Põhiprobleem on muidugi selles, et taolised uudised ei kinnita arusaamu õitsvatest muudest naftariikidest ja kohe kollapseeruvast Putinlandist.