Runkel kirjutas:Meil on jäetud patsiendile valikuid oma tervisemuredega tegelemiseks. Lisaks veel see, et otse loomulikult patsiendid teavad, mis on nende häda ja kuda seda ravida, võib rahulikult perearstid vahele jätta, tormata eriarsti juurde ja küsida ravi. Soomlane on valikuvõimalused ära võtnud - nina tatine, helistad või lähed terveyskeskuksesse kohale ja ootad tunde oma järtsu, sealt saad edasised juhtnöörid. Ma ka ei jätaks muid võimalusi.
Nii masendav Soomes asi ka nüüd ei ole. Mina olen paar aastat üritanud uurida, et kas Soomes on mingit perearsti, kelle juures end kirja tuleb panna. Keegi tutvusringkonnast ei paista teadvatki. Öeldakse ebamääraselt, et Kelast (haigekassast siis) võid küsida, võib-olla on sind mingisse piirkonda määratud.
Üks kord olen arsti juures käinud - selline köha tuli, et arvasin end läkastamise vahepeal juba kuulvat, et kuidas Surm vikatit luiskab. Siis küsisin soomlastelt juba vihaselt, et kas on siis Soomes riiklikku arstiabi või ei ole, jebatvasrakom! Kaks aastat on sotsiaalmaksu makstud! Soomlased arvasid, et kui sa just tahad koos samamoodi rögisevate tsurkadega ühes järjekorras passida, siis eks mine sinna terveyskeskusesse ja oota tunde oma järjekorda.
Kui tahad tsiviliseeritult, siis mine erakliinikuse, pigista hambad tangi, maksa 75 EURi visiiditasu, vii sealt saadud tsekk Kelasse (haigekassasse) ja see makstakse sulle tagasi. Meie kandis on tuntumad erameditsiiniketid Mehiläinen ja Terveystalo. Tegingi kodulehe lahti, broneerisin aja (vabu aegu oli piisavalt ja õhtul kl 9 välja), kellapealt võeti ette ja erinevalt Eestist, kohe pandi antibiootikumikuur. Eestis soovitab perearst üldjuhul hakatuseks ikka kummeliteed ja villaseid sokke, sest antibiootikume kasutades peab tõbine teadma, et kõik tabletid tuleb ära süüa. Ka siis kui juba paari päeva pärast end tervena tunneb. Ilmselt on Eestis selles osas puudujääke ja arstirohtu kergel käel välja ei kirjutata.
Muu jutu sees küsisin arstilt , et kas Soomes tegelikult on niisugune perearst või kontaktisik, kelle juurde esmajärjekorras peaks pöörduma. Ta seletas, et niisugune ihuarst on Saksamaal, seal ravis juba arsti vanaisa praeguse haige vanaisa ja asi käib sugupuude kaupa. Soomes nii ei pidavat olema, ka riigi terveyskeskusesse minnes võib ükskõik kelle juurde sattuda.
Ma unustasin pärast muidugi raha tagastamise taotluse haigekassale esitamata

ja ei teagi, kas erameditsiini kasutamise eest oleks kohe raha tagasi saanud või millalgi aasta lõpus. Töökohal on samuti leping erameditsiiniasutusega ja seal võib käia tööajast ning maksab töökoht. Ma ise palgatööjõuga ei tegele ning ei tea, et kas see arvastatakse pärast palgast maha ja inimene ise küsib haigekassalt raha tagasi või on ametiühingud siingi oma karvase käpa sisse ajanud.
Muuhulgas nii Nõukogude Liidus kui Soomes elanuna ja Eesti meditsiinipoliitikat kritiseerida võttes - mina küll perearsti funktsioonist aru ei saa. Perearst on midagi sarnast kui oli nõukaajal velsker või veel veel mannetum. Nõukaajal oli see ametikoht minumeelest velsker-ämmaemand , aga keskmine Eesti perearst mumeelest sünnituse vastuvõtmisega külla hakkama ei saa ja pole neil kabinetis selleks vahendeidki.
Velskripunktid olid külades , alevis oli juba ambulatoorium (registratuur, vereproovid, hambaarst, nina-kõrvaarst , mingised elektriprotseduurid jms) Linnas polikliinik s.t silmarst, kirurg jms veel lisaks.
Tänapäeva Eestis on EMO sisuliselt üle võtnud kunagise polikliiniku funktsiooni ja linnades ongi selline lähenemine õige. Perearst võib sarnaselt velskriga eksisteerida kuskil endistes kolhoosikeskustes kuid kogu seda süsteemi dubleerida linnas on elumõttetu raha põletamine.
Eestis kasutatava tipptasemel meditsiinitehnika vajalikkus on samuti natuke kaheldav. See tehnika ei teki iseenesest vaid ostetakse meditsiinivaldkonnale määratud raha eest kusjuures müüjateks on siseringi joped. Ma ükskord ahmisin tükk aega õhku kui hambaarsti juures pakuti elektrihambaharja müügiks ja seletati, et võta julgelt, me ise toome neid maale. Igasugused projektid nagu "kompuutertomograaf Ruhnu saarele" jms on samuti teema , kus kasumi saab müüja ja see raha tuleb haigete arvelt.