Väike teemaväline heietus. Ma elasin 80-ndatel üsna ligidal, ja kuigi kõik ümbruse põnevamad kohad poisikeste mängualasse kuulusid, siis ma ei mäleta kordagi ühegi roomikmasina liikumist seal Tondi piirkonnas. Ma isegi ei mäleta, et BMP -sid üle aia kunagi näha oli. BTR -e kärutas aeg-ajalt küll. Ligidalt nägin liikuvaid roomikmasinaid (BMD) esimest korda siis, kui Pihkva mehed 91 Tondit külastasid. Toona rivistasid nad end garaažide vahele - kuigi sest midagi välja ei loe. 94, päev-paar enne linnaku üleandmist oli enamuselt territooriumist juba valve maha võetud ja kogu ümbruskonna aktiivsem rahvas käis soomust tegemas. Siis oli nois garaažides vaid praht, ladustatud toiduained (tomatipastat oli suurtes kogustes). Ja see paistis olevat üsna pikaajaline traditsioon. No seda ma loomulikult ei suuda öelda, kas enne 91 ka nii oli.Kapten Trumm kirjutas:Nõuka ajal asus Tondil üle 100 tanki ja nad said oma igapäevased sõidud sõidetud Männikul, ise sõitsid Tondilt läbi metsa sinna
Ma jah Tuisu tänaval polnud, aga paari tanki mürin oleks ikka tähelepanu köitnud. No võib-olla olin tähelepanematu, või mälu teeb trikke. Või liigutati neid koolitundide ajal. Aga võib-olla need tankid (kui neid seal oli) olid toona üsna konserveeritud olekus. Tõsi on et Pärnu maantee ja Ülemiste tsooni vahelt läks mingi rasketehnika poolt sisse sõidetud liivamülgastega tee Männiku poole. Aga selle tekitamiseks piisas ka BTR -idest. Hmm...