
Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
OT küsimus, aga aegade hägust kerkis akf juttu lugedes silme ette pilt plekknõus lihakonservist, kus liha ja pleki vahel pergamentpaber oli. Mäletan valesti või võiski nii olla... 

Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
- Kapten Trumm
- Liige
- Postitusi: 43807
- Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kes on näinud konservide autoklaavimist (ehk steriliseerimist) aurustes maaköökides, see vast taipab, et pastöriseerimise ja (rohke) säilituskeemia lisamise idee on tegelikult tootmise omahinna aladamine, sest autoklaavimisele kulub kõvasti energiat ja aega.
Steriliseerimine (e autoklaavimine) toimub spetsiaalses seadmes ehk autoklaavis, kus soojuskandja ehk vesi on rõhu all ning seetõttu on saavutatavad seadme sees temperatuurid 120+ kraadi, mida vabarõhul pole kättesaadavad (vesi hakkab keema ja aurustub). Siis arvasin enamvähem õigesti
Kõnealune läti Nostalgia "hautatud seakoot" on minuteada ainus meil müügil olev lihakonserv, mis on steriliseeritud (ehk autoklaavitud) ja seepärast ei sisaldagi säilitusaineid. Natuke odavamad (2,50) "Turisti eine", "Hautatud sealiha" jne sisaldavad säilitusainet ja nende etiketil puudub ka viide steriliseerimisele (kuid nad ei sisalda kallerdajat ega maitsetugevdajaid).
Steriliseerimine (e autoklaavimine) toimub spetsiaalses seadmes ehk autoklaavis, kus soojuskandja ehk vesi on rõhu all ning seetõttu on saavutatavad seadme sees temperatuurid 120+ kraadi, mida vabarõhul pole kättesaadavad (vesi hakkab keema ja aurustub). Siis arvasin enamvähem õigesti

Kõnealune läti Nostalgia "hautatud seakoot" on minuteada ainus meil müügil olev lihakonserv, mis on steriliseeritud (ehk autoklaavitud) ja seepärast ei sisaldagi säilitusaineid. Natuke odavamad (2,50) "Turisti eine", "Hautatud sealiha" jne sisaldavad säilitusainet ja nende etiketil puudub ka viide steriliseerimisele (kuid nad ei sisalda kallerdajat ega maitsetugevdajaid).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ma küsiks Teiede jutule vahele, et kasse teema siin on nüüd luuleteema või toiduteema ahh?Svejk kirjutas:Kuna akftp Fuks ei ole veel saadud löögist (löökidest) paistab et toibunud, siis jätkame ise:
Mõlemaga on segased lood... sest 90% jutust käib ikka ja jälle nende lihakonservide kohta

Aga jah, Teiede teema ja eks Teied ise tea, mis Teied siia kokku keerate... ka luulevormis

Ma võtsin eespool juba "vallatu viineriga" selle teema üldjoontes kokku või nii.
Ja meiel pole eriti midagi lisada.
AGA kune Teied jälle käsi väänate (käsi, mis pole eelmistestki väänamistest taastunud!), siis Teie meeleheaks ma kopipasteedin siia ühe luulelise nõukanostalgilise makaroniteema oma varasalvest veel...
Rohkem igatahes EI SAA. See oli viimane!Devalveerunud nädalapäevadest
tänapäeva moodsas ilmas,
pole enam vahet vist,
millist päeva pead sa silmas,
kus kalendris täna rist.
on see neljapäev või reede?
nädalate vahetus?
vahet pole, jääb vaid meelde,
hall, üksluine nimetus.
pole sellist asja enam,
mille järgi päevale
antud oleks nimi kenam,
mis tooks rõõmu meelele.
päevadele jumet andis,
veel üks nimi, vanasti
seda teati igas kandis,
meeles peeti kenasti.
neljapäeval kalapäevad,
poola kaste, kilud hääd.
aga nüüd vaid silmad näevad:
jälle lihtsalt mingi päev.
esmaspäeviti sai piima,
tavaliselt supina.
seda sööklatesse sööma,
mindi lausa grupina.
teisipäeval makarone,
millel maksakaste peal,
kõrval salat "Kevadine",
anti, kes on söönd see teab.
kolmapäeval punast plohvi,
"Toome" salat, kurgiga.
hommikuti viljakohvi,
väikse keerusaiaga.
reedel aga ainult telli!
stroganov, pilaf, kotlett
järelroaks kakaokiselli,
milles moosi või ka mett.
puhkepäeviti guljašši,
šnitsel, kana grillitud.
vahel harva ka lavašši,
kaunilt kokku rullitud.
jah, siis oli kõigil põhjust,
mõnda päeva oodata.
aga preagu, tunnen tühjust,
kui kalendrit vaadata.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
97,5 % Kui täpsem olla.Fucs kirjutas:Ma küsiks Teiede jutule vahele, et kasse teema siin on nüüd luuleteema või toiduteema ahh?Svejk kirjutas:Kuna akftp Fuks ei ole veel saadud löögist (löökidest) paistab et toibunud, siis jätkame ise:
Mõlemaga on segased lood... sest 90% jutust käib ikka ja jälle nende lihakonservide kohta![]()
Aga TEIE, akftp Fuks, armastate väga täpsust ja tähte närida!
Muus osas avaldan kiitust! Otse loomulikult kogu kollektiivi nimel....
P.S.
Muideks, ma seda Antit tean - Teie teate ka, maolen Teile temast rääkinud....teisipäeval makarone,
millel maksakaste peal,
kõrval salat "Kevadine",
anti, kes on söönd see teab.

P.S.S.
...tahtsime veel täpsustada, et kas jutt oli Indrek Toome nimelisest salatist...?kolmapäeval punast plohvi,
"Toome" salat, kurgiga.
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ma nagu oleks ka midagi kunagi näinud....Lemet kirjutas:OT küsimus, aga aegade hägust kerkis akf juttu lugedes silme ette pilt plekknõus lihakonservist, kus liha ja pleki vahel pergamentpaber oli. Mäletan valesti või võiski nii olla...

..aga ei oska pädevalt kommenteerida ausalt öeldes.
Igatahes need konservid, mis meil 80-ndate keskel NA-s olid, olid ilma igasuguste pärgamentideta ja vana RLK konservid seda ei sisaldanud (uus kombinaat ei toodagi lihakonserve).
EI. See oli see salat, mida TOODI...s.t. ise ei pidanud viima, vaid nemad tõid.Svejk kirjutas:...tahtsime veel täpsustada, et kas jutt oli Indrek Toome nimelisest salatist...?
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Makarone (sarvekesi) ei söö ma enam ammu. Soomes sai neid vahepeal ikka maruodavalt, kas jevro eest kuus 400 grammist pakki v miskit sellist (Toriino )Fucs kirjutas: Seepärast oli üks lollikindel ja "kuum" artikkel nt. pakisupid. Põhiliselt oli siin saada siis vene ja UKR vermišelli suppe igasuguseid. Aga kui sa neid pidevalt sööd, siis hakkab ühel hetkel vastu lihtsalt. Seega sai neid suppe seal Soomes siis igatepidi tuunitud, et oleks veidikenegi erinevad. Selleks sobisid eeskätt sinep ja ketšup. Maitse asi, aga see "ketšupisupp" oli väga hea..nii hea, et on saanud siiani kodus vahel korrata.
Räim tomatis keedetud sarvekestega oli teine kuum teema....
Sai ennast tõmmatud paari kuuga üle sajakiloseks. Retsept väga lihtne: 400+400+400 (hakkliha, makaronid, makaronid) "Po Flotski". Sibul alla ja läks...
Aga se oli enne, kui ma härra kapteni poolt propageeritud toitumistõdedega kurssi jõudsin: http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 42#p501242
Siis tõmbasin ennast ätkinsoniga ehk valgu-rasvadieediga sutsaki 80 peale tagasi....

Niisiis supid.
Praegu on kaubandusvõrku paisatud odavaid purgisuppe (Säästumarket - Virtuooso jne) ja neid on lihtne suuremaks lüüa.
Kõigepealt sibul alla koos odava konserviga (peab odav olema, kui jubedat haisu tuleb praadides..

Kui on üleeilset riisi või kardulast v ükskõik mida üle jäänud, siis tükkideks ja sisse. Pisut keeta ja vsjoo, kastrulitäis kuuma helbitavat.
P.S.
Ja üleüldse hakkab iga normaalse toidu tegemine sibula allapraadimisest...

Akftp Fuks võtab selle nüüd kah kenasti teadmiseks ja võib vabalt ja sõnatult minestusse langeda

Sest see universaalne tõde kehtib ka pannkookide puhul!

"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
"Nostalgia" fännidele, Maximas on soodukas neile konservidele, va naturaalse seakoodi konserv, mis maksab kaks korda rohkem kui teised.
Ahjaa, ise läksin alt ja haarasin samasuure 525gr ja samalaadse kujundusega Lossi Lihameistrite veiseliha konservi http://lossi.eu/et/konservid/veiseliha- ... las-detail . Kirjas on turustajaks miski kohalik OÜ aga kolmurgas asuv tehasekood algab PL. Kodus vaatasin, et sisaldab koguni 33% veiseliha, nii et päris Valla toode polegi.


Ahjaa, ise läksin alt ja haarasin samasuure 525gr ja samalaadse kujundusega Lossi Lihameistrite veiseliha konservi http://lossi.eu/et/konservid/veiseliha- ... las-detail . Kirjas on turustajaks miski kohalik OÜ aga kolmurgas asuv tehasekood algab PL. Kodus vaatasin, et sisaldab koguni 33% veiseliha, nii et päris Valla toode polegi.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Fläshbäkk minevikust:
Räägitakse, et Hiiumaa "Sõpruse" kolhoosi oma...
Räägitakse, et Hiiumaa "Sõpruse" kolhoosi oma...
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Nutria on igati söödav loom, kahjuks on Euroliit ta nüüd ära bänninud (invasiivne liik - Eestis ta looduses elada ei suuda, aga see neid ei huvita).
Ukrainlaste juurest Aasovi merest on meile tulnud teine võõrliik - ümarmudil. Ukrainas on ta populaarne kala, meil suurt midagi teha ei osata. Hakkasin huvi tundma, et mida seal tast tehakse. Juutuubis palju igasugu õpetusi, õllesõbrad võiksid näit. kuivatada. Vene keeles on bõtšok. Jutustan siin ühe retsepti keeleoskamatutele ümber. Kilo mudilaid, pea maha koos külguimedega, soolikad välja, maha ka kõhu- ja sabauim. Näpuga ara rebida ka peapoolne lühike kõva selgroo osa, ülejäänud selgroog on pehme ja võib sisse jääda. Kaduma läheb u. pool, järele jääb pool kilo. Ajada koos 3 sibulaga läbi hakklihamasina 2 korda, 100 gr. pekki ka läbi hakklihamasina ja lisada (muidu jääb kuiv). Maitsestada, vormida kotletid ja praadida. Soomuseid pole vaja eemaldada ega muid luid, need "lahustuvad" ja ei jää tunda.
Täienduseks - kotletitaina sisse käis ka 1 muna. Vormida õliste kätega, jahu pole vaja.
Ukrainlaste juurest Aasovi merest on meile tulnud teine võõrliik - ümarmudil. Ukrainas on ta populaarne kala, meil suurt midagi teha ei osata. Hakkasin huvi tundma, et mida seal tast tehakse. Juutuubis palju igasugu õpetusi, õllesõbrad võiksid näit. kuivatada. Vene keeles on bõtšok. Jutustan siin ühe retsepti keeleoskamatutele ümber. Kilo mudilaid, pea maha koos külguimedega, soolikad välja, maha ka kõhu- ja sabauim. Näpuga ara rebida ka peapoolne lühike kõva selgroo osa, ülejäänud selgroog on pehme ja võib sisse jääda. Kaduma läheb u. pool, järele jääb pool kilo. Ajada koos 3 sibulaga läbi hakklihamasina 2 korda, 100 gr. pekki ka läbi hakklihamasina ja lisada (muidu jääb kuiv). Maitsestada, vormida kotletid ja praadida. Soomuseid pole vaja eemaldada ega muid luid, need "lahustuvad" ja ei jää tunda.
Täienduseks - kotletitaina sisse käis ka 1 muna. Vormida õliste kätega, jahu pole vaja.
Viimati muutis Jaanus2, 13 Veebr, 2017 10:39, muudetud 1 kord kokku.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Mudil on igati väärt söögikala.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Suutsin ka lõpuks Õunapuu tänaval asuvasse Kirsipuu poodi sisse murda ja varustada ennast igast 97,5% sarja konservist ühega. Proovida pole veel jõudnud, põhihuvi oli tootja suhtes, sest etiketil oli vaid tellija info - €3000 kuukäibega Lasnamäel asuv ühemehe ehitusfirma. Aga pole olemas võimatuid ülesandeid, on vaid saamatud inimesed - niisiis pisukese luuretöö tulemusel leidsin üles konservide tegeliku tootja. Saldus gaļas kombināts SIA.
Nende tehtud tooteid leiab näiteks siit http://escargots.lv/en/konservi.html
Mis kukalt paneb sügama, on see, et nende konservides on 93% liha, aga süsivesikuid/rasvu/valke ja kaloreid täpselt samapalju kui meile müüdud 97,5%... Samas kodulehel konserve vaadates tundub tegu olevat delikatesskonservide tootjaga, nii et siukse pisukese näpuka pärast vast põdema ei pea.
Lisaks ostsin "Kaarli" kaubamärgi all turustatavat suitsusinki "Tõmmu". Pakendil ausalt pisikeses kirjas, et valmistatud Poolas, Unimex Foodsi poolt. Minu rõõmuks on sinna soolvesi süstimata ununenud ja tegu on täiesti maitsva taheda suitsuliha tükiga.
Nende tehtud tooteid leiab näiteks siit http://escargots.lv/en/konservi.html
Mis kukalt paneb sügama, on see, et nende konservides on 93% liha, aga süsivesikuid/rasvu/valke ja kaloreid täpselt samapalju kui meile müüdud 97,5%... Samas kodulehel konserve vaadates tundub tegu olevat delikatesskonservide tootjaga, nii et siukse pisukese näpuka pärast vast põdema ei pea.
Lisaks ostsin "Kaarli" kaubamärgi all turustatavat suitsusinki "Tõmmu". Pakendil ausalt pisikeses kirjas, et valmistatud Poolas, Unimex Foodsi poolt. Minu rõõmuks on sinna soolvesi süstimata ununenud ja tegu on täiesti maitsva taheda suitsuliha tükiga.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
"Mudilastest"
rääkides - neist tehtud konservid kaubandusvõrgus täiesti saadaval. Sai eelmine suvi proovitud ja midagi erilist ei olnud. Minuarust oli kodumaine tootja ja sai just imestatud, kas neid meite vetest juba niipalju välja püütakse.

Kuni targem järele annab, annab kavalam talle kerepeale.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kui mudilast rääkida ...
Ostsin ca sügisel(2016) paar kilo prooviks. Praetud mudil on parem kui räim ja silk, puhastada on viletsam(harjumatum), luud on natuke teises kohas. Rasvasus on täiesti OK, meenutab koha.
Kui kevadel taas kuskil näen siis võtan ka kuivatamiseks paar kilo, samuti tuulehaugi ja lesta. Hea võrrelda.
Kui mudil nii massiliselt teiste kalade marja ei sööks siis mina ütleks küll, tere tulemast.
Ostsin ca sügisel(2016) paar kilo prooviks. Praetud mudil on parem kui räim ja silk, puhastada on viletsam(harjumatum), luud on natuke teises kohas. Rasvasus on täiesti OK, meenutab koha.
Kui kevadel taas kuskil näen siis võtan ka kuivatamiseks paar kilo, samuti tuulehaugi ja lesta. Hea võrrelda.
Kui mudil nii massiliselt teiste kalade marja ei sööks siis mina ütleks küll, tere tulemast.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ma ei ole hullemat ztta söönud, kui selle tootja täpselt seesama loomaliha konserv, mille eile huvi pärast ostsin. Plekktoosis on mingisugune arusaamatu rohkete heledate kõvade tükkidega ja torukestega imelik mass, sekka ka valgeid kõõluseid ja kamarat. Ma ei tea, mis rupskitest see on kokku keeratud, aga maitsesin ja viskasin kõik ära. Nostalgiast on küll asi kaugel.Some kirjutas:"Nostalgia" fännidele, Maximas on soodukas neile konservidele, va naturaalse seakoodi konserv, mis maksab kaks korda rohkem kui teised.![]()
Ahjaa, ise läksin alt ja haarasin samasuure 525gr ja samalaadse kujundusega Lossi Lihameistrite veiseliha konservi http://lossi.eu/et/konservid/veiseliha- ... las-detail . Kirjas on turustajaks miski kohalik OÜ aga kolmurgas asuv tehasekood algab PL. Kodus vaatasin, et sisaldab koguni 33% veiseliha, nii et päris Valla toode polegi.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Lugesin seda kommentaari, mis võttis kukalt sügama, nimelt ostsin ka ise selle sooduskampaania ajal kaks Nostalgia loomalihakonservi prooviks. Seisid mul külmikus, nüüd otsustasin järele proovida ja kas teate mis? Akf tossomil on täiesti õigus! Nii hullu paska, kui sealt plekkpurgist mulle vastu vahtis, pole ennem proovinud. Igasuguseid valgeid tükke ja kõõluseid täis sodi oli täiesti võimatu maitsega, isegi mu koer ja kass keeldusid seda söömast (koer kui (senini) kõikesööja veidi proovis, kuid jättis varsti sinnapaika). Täiesti arusaamatu värk, kui varasemate kommentaaridega võrrelda, räägime justkui hoopis erinevate tootjate tootest. Kas tõesti kvaliteet kõigub partiidest sõltuvalt nii suurel määral?tossom kirjutas:Ma ei ole hullemat ztta söönud, kui selle tootja täpselt seesama loomaliha konserv, mille eile huvi pärast ostsin. Plekktoosis on mingisugune arusaamatu rohkete heledate kõvade tükkidega ja torukestega imelik mass, sekka ka valgeid kõõluseid ja kamarat. Ma ei tea, mis rupskitest see on kokku keeratud, aga maitsesin ja viskasin kõik ära. Nostalgiast on küll asi kaugel.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot] ja 2 külalist