Eestlased Soomes.
Eestlased Soomes.
Kodumaalt lahkudes andsime enesele veel teisegi lubaduse ja vandusime pühima vande oma kodumaale, et tõttame tagasi, kui algab otsustav lõppvõitlus, kui rüssa (eesti päraselt venelane) ületab meie kodumaa piirid ja küsimus seisab meie rahva elus või surmas.
Nüüd ON venelased tunginud Eestisse. Ja meie oleme SIIN ?
Kas oleme unustanud oma lubaduse ? Kodumaa vaatab meid täna kohutavate ja ootavate simadega. Kas muutub see ootamine needmiseks.
Nii kõneles ohvitseride kooli lõpubanketil Imant Rebane 1944 aasta suve lõpul.
Selleks ajaks olid langenud tuhanded eestlased Narva all ja Krivasoos ,Auveres ja Sinimägedes. Ida Virumaa nõretas eestlaste verest.
Teade lääneliitlaste dessandist Normandiasse 1944 aasta suvel tõi soome sõjakooli eestlastest ohvitseride kursustel kaasa vaimustusetormi.
Dessandi toimumise ajal oli minu arust Soome täieõiguslik Suur-Saksamaa liitlane ja eelmainit härrased ei õppinud teps mitte inglise sõjakoolis?
Eesti noorus tahtis uskuda ja loota et Venemaa ja Saksamaa varisevad kokku enam-vähem samaaegselt - täpselt nii ,nagu see oli juhtunud I MS lõpul.
Härra Moora on kasutanud neid mõtteid mõlgutades -suu, nina, kõrva ja veel teatud kohtade troppe. Oli ju ilmselge ,et lääneliitlaste abiga kogub punane sõjakoloss hirmuäratavat jõudu mitte ei jookse aurust tühjaks!
Minu küsimus lihtne-mis sundis niimoodi kirjutama?
Lõin siia foorumi otsinguaknasse sõna -soomepoisid -ja mis ma näen -kasutatud 5-6 korral ja sedagi möödaminnes ?
Härrased kuidas siis nii -arutlused roomikulülist haaravad sadu foorumiliikmeid -selline kolossaalne teema aga ei ole väärt isegi arvustust?!
Meil ju siin foorumis koos mehi nö. seinast - seina ,tore oleks teada ka teiste arvamust ?
Kes siis ikkagi olid "soomepoisid", nende koht ja panus meie lähiajaloos?
Kolmas tee , Soomepoisid- raamaturiiulus olemas!
Nüüd ON venelased tunginud Eestisse. Ja meie oleme SIIN ?
Kas oleme unustanud oma lubaduse ? Kodumaa vaatab meid täna kohutavate ja ootavate simadega. Kas muutub see ootamine needmiseks.
Nii kõneles ohvitseride kooli lõpubanketil Imant Rebane 1944 aasta suve lõpul.
Selleks ajaks olid langenud tuhanded eestlased Narva all ja Krivasoos ,Auveres ja Sinimägedes. Ida Virumaa nõretas eestlaste verest.
Teade lääneliitlaste dessandist Normandiasse 1944 aasta suvel tõi soome sõjakooli eestlastest ohvitseride kursustel kaasa vaimustusetormi.
Dessandi toimumise ajal oli minu arust Soome täieõiguslik Suur-Saksamaa liitlane ja eelmainit härrased ei õppinud teps mitte inglise sõjakoolis?
Eesti noorus tahtis uskuda ja loota et Venemaa ja Saksamaa varisevad kokku enam-vähem samaaegselt - täpselt nii ,nagu see oli juhtunud I MS lõpul.
Härra Moora on kasutanud neid mõtteid mõlgutades -suu, nina, kõrva ja veel teatud kohtade troppe. Oli ju ilmselge ,et lääneliitlaste abiga kogub punane sõjakoloss hirmuäratavat jõudu mitte ei jookse aurust tühjaks!
Minu küsimus lihtne-mis sundis niimoodi kirjutama?
Lõin siia foorumi otsinguaknasse sõna -soomepoisid -ja mis ma näen -kasutatud 5-6 korral ja sedagi möödaminnes ?
Härrased kuidas siis nii -arutlused roomikulülist haaravad sadu foorumiliikmeid -selline kolossaalne teema aga ei ole väärt isegi arvustust?!
Meil ju siin foorumis koos mehi nö. seinast - seina ,tore oleks teada ka teiste arvamust ?
Kolmas tee , Soomepoisid- raamaturiiulus olemas!
- starkatter
- Liige
- Kontakt:
Küllap nende seas oli igasuguseid inimesi ning oli mitmesuguseid põhjusi, miks soomepoisiks mindi. Üks olulisemaid oli ilmselt, et ei soovitud Saksaga koostööd teha. Mis puutub nahahoidmisesse, siis selle üldistuse loogika jääb mulle arusaamatuks. Miks Soome armee oli nahahoidmine, aga Saksa oma mitte?
Soomepoistest nii palju, et mina küll mõistan, miks kodumaa maha jäeti ja Soome võitlema mindi. Paljud ei saa sellest tänapäeval enam aru, et Saksamaasse suhtuti Eestis enne 41a. suhteliselt halvasti ja eelarvamustega. Mäletati veel 700a orjapõlve ja vabadussõja lahinguid. Neile meestele, kes Soome pagesid ei ole midagi ette heita. Tähtis oli võitlus kommunismi ja punaarmee vastu ja tegelikult ei ole vahet, mis rindel seda teha, vaenlane ju ikka üks. Lihtsalt Saksa armee alluvuses ja Saksa mundris ei tahetud võidelda. Soomlased ju ikka meie hõimuvelled ja keel, ning kultuurgi peaaegu sama, mis siin.
Tegelikult muutus suhtumine Sakslastesse paremaks alles siis, kui oli koos kõrvuti kaevikus ühise vaenlase vastu sõditud.
Nahahoidjad need mehed
Ka mina ei kutsuks neid mingil juhul nii. Mehed ju sõdisid püss käes ja riskisid eluga samamoodi, nagu Saksa mundris mehedki. Pealegi lubas Soome riik neile hiljem kodakontsuse ja võrtsed õigused Soome kodanikega, kuid ometi paljud tulid tagasi Eestisse vabatahtlikult, kuigi Eesti olukord oli juba nii lootusetu.
Olen lugenud, et mehed keeldusid oma Soome vorme Eestis välja vahetamast Saksa vormide vastu. Nii, et põhjused Soome minemiseks olid põhiliselt selles, et oma armeed ei olnud, kus sõdida, Saksa vormis sõdimine oli vastuvõetamatu, sooviti hõimuvellesid aidata.
Loodan, et ma kallite kaasfoorumlaste viha selle väitega enda peale ei tõmba aga minu arust olid nahahoidjad need metsavennad, kes nii Vene, kui Saksa ja siis jälle Vene aja metsas istusid, samal ajal, kui Narva rindel ja Sinimägedes langes mehi tuhandetes. Pean lisama, et ei ole ise sel ajal elanud ja see pärast ei ole selles väites kindel, lihtsalt tundub nii.
Tegelikult muutus suhtumine Sakslastesse paremaks alles siis, kui oli koos kõrvuti kaevikus ühise vaenlase vastu sõditud.
Nahahoidjad need mehed

Ka mina ei kutsuks neid mingil juhul nii. Mehed ju sõdisid püss käes ja riskisid eluga samamoodi, nagu Saksa mundris mehedki. Pealegi lubas Soome riik neile hiljem kodakontsuse ja võrtsed õigused Soome kodanikega, kuid ometi paljud tulid tagasi Eestisse vabatahtlikult, kuigi Eesti olukord oli juba nii lootusetu.
Olen lugenud, et mehed keeldusid oma Soome vorme Eestis välja vahetamast Saksa vormide vastu. Nii, et põhjused Soome minemiseks olid põhiliselt selles, et oma armeed ei olnud, kus sõdida, Saksa vormis sõdimine oli vastuvõetamatu, sooviti hõimuvellesid aidata.
Loodan, et ma kallite kaasfoorumlaste viha selle väitega enda peale ei tõmba aga minu arust olid nahahoidjad need metsavennad, kes nii Vene, kui Saksa ja siis jälle Vene aja metsas istusid, samal ajal, kui Narva rindel ja Sinimägedes langes mehi tuhandetes. Pean lisama, et ei ole ise sel ajal elanud ja see pärast ei ole selles väites kindel, lihtsalt tundub nii.
-
- Liige
- Kontakt:
Mäletan, et soomepoiste raamatus on kirjeldatud et mahajääjaid oli vallanud suur kurbus...Mobutu kirjutas:1944. aasta sügisel anti neile valida, kas jääda Soome (s.t. põgeneda Rootsi) või tulla Eestisse. Enamik neist tuli Eestisse, kusjuures oli selge, et ainult ime võib Eestit veel päästa. Nii et nahahoidmises ei saa neid mitte mingil juhul süüdistada.
Kuid et enamik tuli tagasi (vist yle 90%) ei saa me soomepoisse kuidagi nahahoidmises syydistada. Kuidas moista nende yle kohut, kelle nahas sa pole olnud (ma pean siin mahajääjaid silmas) ?
Lopetan soomepoisi Raimond Kolgi ridadega:
See rygement oli Eesti,
oli sangaripataljon!
Eesti eest!
Ivalo kirjutas
Teema on hea ja vajab käsitlemist.
Kahtlen, kas meil on sobilik anda hinnanguid a la nahahoidjad vms.
Kindlasti on meil kõigil oma teadmiste ulatuses tekkinud mingisugune arusaam maailma asjadest, kuid püüdkem siiski neutraalsemaid hinnanguid kasutada.
Vahest pole soomepoiste teema tõusetunud just seetõttu, et see on üks uuritumaid teemasid !
Võrdluseks näiteks sellised teemad nagu:
"PA kaitserajatised Eestis 41"
"Narva operatiivgrupp 1941"
"Saksa propaganda tulemuslikkus Eestis 1941" jne
või
"Hävituslennuväe taktika muutumine Eesti territooriumil 1944 a toimunud lahingute käigus"
"Tankide kasutamine raskestiläbitaval maastikul 1944 aastal E territooriumil" jne
Ka neil teemadel pole midagi kirjutatud!
Seega : ei maksa õhata vaid AVADA UUS TEEMA JA ...
tervitades
o
Ära imesta, meil pole veel paljusid teemasid.Lõin siia foorumi otsinguaknasse sõna -soomepoisid -ja mis ma näen -kasutatud 5-6 korral ja sedagi möödaminnes ?
Teema on hea ja vajab käsitlemist.
Kahtlen, kas meil on sobilik anda hinnanguid a la nahahoidjad vms.
Kindlasti on meil kõigil oma teadmiste ulatuses tekkinud mingisugune arusaam maailma asjadest, kuid püüdkem siiski neutraalsemaid hinnanguid kasutada.
Vahest pole soomepoiste teema tõusetunud just seetõttu, et see on üks uuritumaid teemasid !
Võrdluseks näiteks sellised teemad nagu:
"PA kaitserajatised Eestis 41"
"Narva operatiivgrupp 1941"
"Saksa propaganda tulemuslikkus Eestis 1941" jne
või
"Hävituslennuväe taktika muutumine Eesti territooriumil 1944 a toimunud lahingute käigus"
"Tankide kasutamine raskestiläbitaval maastikul 1944 aastal E territooriumil" jne
Ka neil teemadel pole midagi kirjutatud!
Seega : ei maksa õhata vaid AVADA UUS TEEMA JA ...
tervitades
o
http://forum.k-jarve.ee/index.php?showt ... entry50119
Tõmmake alla, seal soomlased Narvas, vabadus sõja ajal
Tõmmake alla, seal soomlased Narvas, vabadus sõja ajal
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist