1. leht 2-st
Vastseliina Ajalooklubi suvepäevad.
Postitatud: 01 Juun, 2009 16:50
Postitas Valeri
Postitatud: 01 Juun, 2009 18:00
Postitas Arnold
Kustkohast muinasaegne kirves leiti? Ja soovitaks relakaga mitte "restaureerida", viige parem Võru inspektorile!
Postitatud: 01 Juun, 2009 19:10
Postitas v.a.k.
Kirves tuli välja Restu kandist.
Minu poolt ka tänud kõigile osavõtjatele ja jääb vaid oodata
järgmist üritust
Postitatud: 01 Juun, 2009 19:16
Postitas Arnold
Pange kirves vette! Destvesi kõige parem, aga käib ka kaevuvesi - vihmavett on hetkel raskemgi leida kui destilleeritut!

Postitatud: 01 Juun, 2009 19:46
Postitas mägga
Kirves vette! Abiks oleks lisada nõuka aegset filmikinnitit (naatriumtiosulfaat) u 1 supilusikas 3 liitri kohta (passivaator). Kusagil teemas jooksis läbi raudesemete mustaks saamise teema - lisa veele tanniini (vanasti saadi vetapteegist kariloomade kõhukinnistajana, leidub tamme ja lepakoores), toimib passiveerivalt ja teeb mustaks kah (tanniin on soovitav eelnevalt alkoholis lahustada)
Postitatud: 01 Juun, 2009 19:54
Postitas fireman
Kus te võtate, et tegu on muinaskirvega?

Turgudel kasutati alles hiljuti selliseid lihakehade tükeldamisel. Muidugi ma ei vaidle sellise autoriteediga aga ikkagi kas sellel kirvel ei peaks sellisel juhul olema ka vastus... ehk siis mingi teravik ka teisel pool? Lisaks veel kasutati selliseid okste laasimisel ja ka mõõt nagu sobiks, võrreldes kahvliga.
Postitatud: 01 Juun, 2009 19:59
Postitas Arnold
No autoriteedi kohta ei oska kosta, aga kui oled teatud asju aastaid pidanud näppima, siis tekib selline silmamälu. Sellist kirvest turu lihaletil tahaks näha küll, vaata ka konkreetse eksemplari suurust! Nagu võrdleks sapakat mersuga

Postitatud: 01 Juun, 2009 20:02
Postitas Arnold
Mägga! Ära nüüd üle ka pinguta! Sa ei näe ju pildilt, mis seisus julla on! Mustaks parkida jõuab ka hiljem, kuigi tegelikult vajadus puudub!
Postitatud: 01 Juun, 2009 20:06
Postitas mägga
Arnold kirjutas:Mägga! Ära nüüd üle ka pinguta! Sa ei näe ju pildilt, mis seisus julla on! Mustaks parkida jõuab ka hiljem, kuigi tegelikult vajadus puudub!
Seda küll, aga kui võimalus on, siis tasub veidi vaeva näha. Halba see ju ei tee.
Postitatud: 01 Juun, 2009 20:12
Postitas Arnold
Seda küll, aga kui võimalus on, siis tasub veidi vaeva näha. Halba see ju ei tee.
Ma siiski soovitaks konserveerimisalaseid katsetusi teha kõvera vene kone peal ja kirves jätta vette proffe ootama! Mägga, on meil tegutsevaid proffe? Ma olen ainult endasuguseid amatööre näinud, paraku "amatööritsesin" mina aastatel 1989-94, nagu Sa isegi hästi tead, aga ma vaatan, et tase ei taha tõusta ka kaks aastakümmet hiljem.
Postitatud: 01 Juun, 2009 20:32
Postitas mägga
Arnold kirjutas:Seda küll, aga kui võimalus on, siis tasub veidi vaeva näha. Halba see ju ei tee.
Ma siiski soovitaks konserveerimisalaseid katsetusi teha kõvera vene kone peal ja kirves jätta vette proffe ootama! Mägga, on meil tegutsevaid proffe? Ma olen ainult endasuguseid amatööre näinud, paraku "amatööritsesin" mina aastatel 1989-94, nagu Sa isegi hästi tead, aga ma vaatan, et tase ei taha tõusta ka kaks aastakümmet hiljem.
See on tegelikult vägagi ohutu viis. Konserveerimise tase ei tõuse, sest hingega lähenemine puudub - konteksti fetisheerimise varjus kipub asi iseenesest ununema.
Postitatud: 01 Juun, 2009 20:40
Postitas mägga
Kirveste ja muude viikingiaegsete teravate asjade kohta hea alllikmaterjal
http://stud.imma.dk/deltahak/nils.ander ... esverd.pdf
Norra keeles kahjuks, aga õnneks on nad numbrid eesti keelde taibanud tõlkida. Alati on kasulik teada turu liharaiuja kirve vanust!
Postitatud: 01 Juun, 2009 20:43
Postitas Siga
Teadvalt surmatud teraga kirves.
Postitatud: 01 Juun, 2009 21:28
Postitas v.a.k.
Kirves läheb spetsialistide kätte ja edasi ma loodan jääb vaatamiseks
Vastseliina linnuse I-punkti.
Postitatud: 02 Juun, 2009 10:12
Postitas varing