Eesti Vabariigi käibelolevate müntide säilitamine

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
allatah
Liige
Kontakt:

Eesti Vabariigi käibelolevate müntide säilitamine

Postitus Postitas allatah »

Üha enam ja enam võivad lahtiste silmadega ringikäivad inimesed taibata, et meie kroonid ja sendid kaovad käibelt. Siit ka küsimus, et kui mõningaid münte alles hoida, siis mis nendega teha, et minimaalse pingutusega säiliks nad ilusad ja läikivad veel aastakümneid?
Neid puhastusvahendeid on vast igasuguseid ja eks saab ka koduste vahenditega, aga mida soovitaksite Teie?
Mõni münt on uus läikiv 2008 aasta oma, mille hoiaks alles, aga mõni on 93 aasta viiekroonine, mis on juba üpriski tuhm ja must.
Kas on ka mõni soovitus hoiustamise osas?
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Kui Sul ei ole juhuslikult toanurgas kahte lahtist ämbrit sool- ja väävelhappega, suhteline õhuniiskus pole üle 90 ja kolmapäeviti ei esine liivatorme, siis ma ei saa aru, milles probleem?
Kasutaja avatar
speedsta
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas speedsta »

Seoses kroonide ja sentide käibelt kadumisega paar head mõtet:

1) anneta Toidupanka vms heategevuse otstarbeks (vähendad karmavõlga)
2) pane arvele (igav)
3) tekida üks või mitu mündiaaret, nii tore kui 1000 aasta pärast keegi sinu väärtusetud mündid ülesse korjab ja selle üle rõõmu tunneb (äge)
4) mine välisreisile ja külva sente väga ebatõenäolistesse kohtadesse, leidjatel jällegi rõõm kui suur (lihtsalt lahe)

Hoiustamistingimuste kohta jagavad teavet ehk targemad, ise panustan tõenäoliselt variantidesse 1 ja 3 8)
Kui on probleem, tõmba lõuga
allatah
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas allatah »

Vastuseks Arnoldile, siis üks hiljuti saadud meenemünt on poole aastaga tubastes tingimustes tuhmuma hakanud. Kuid võimalik, et kuna see pole mingi ametlik käibel olev raha, siis on tegemist lihtsalt mingi kehva toodanguga.

Speedsta mõtetest seda, et annetamine on muidugi tore, aga mu karmavõlg on juba nii suur, et siin ei ole enam midagi päästa. Enamus rahast lähebki arvele ja ilmselt ei ole toidupank viimane heategevusprojekt, kuhu investeerida.
Mündiaarde tekitamine on kah hea mõte, aga paraku tuleneb mu suur karmavõlg minu suurest ahnusest ning ma ei ole veel saanud aru, miks ma peaks mõnda tulevikuinimest õnnelikuks tegema, kui ma ise olen selleks ajaks juba ammu kutu :D Lisaks olen ma kogemata kombel juba niivõrd palju asju metsadesse jätnud, et tulevastel põlvkondadel on tänu minu lohakusele veel palju avastada.

Tahan lihtsalt kõikidest seeriatest säilitada mõned olemasolevad mündid, et neid mõnikord näppude vahel veeretada ja siis kui kunagi peaks ehk uuesti kroon käibele tulema, saaks neid võrrelda.
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
Ohvitser
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Ohvitser »

Viimaste kroonide eest osta musta leiba, esimeste eurode eest osta sitta (sõnnikut).
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Mündiaarde tekitamine on kah hea mõte, aga paraku tuleneb mu suur karmavõlg minu suurest ahnusest ning ma ei ole veel saanud aru, miks ma peaks mõnda tulevikuinimest õnnelikuks tegema, kui ma ise olen selleks ajaks juba ammu kutu
Ei peagi, lihtsalt Sinuga samasugused karmavõlglased ja kröösused viskasid vedru välja ilma sugulasi maapanga asukohast teavitamata! Ses mõttes oleks aus mündiaare ikka selline, et karmavõlglane viskab lusika nurka peale mammona mahamatmist! Rohelise lillelapsena raha mattes olete täiesti uue traditsiooni algatajad! Segased ajad tekitavad segaseid inimesi 8)
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

speedsta kirjutas:Seoses kroonide ja sentide käibelt kadumisega paar head mõtet:

2) pane arvele (igav)

Et igavust vältida, võin soovijaile enda kontonumbrit jagada. Võtan ka sularaha ja väärisesemeid. Seiklejatel mitte tülitada.
Гив Ми Мани
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

Ohvitser kirjutas:Viimaste kroonide eest osta musta leiba, esimeste eurode eest osta sitta (sõnnikut).
Sitt on ju teadupärast leiva isa...
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
asjaajaja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas asjaajaja »

allatah kirjutas: Tahan lihtsalt kõikidest seeriatest säilitada mõned olemasolevad mündid, et neid mõnikord näppude vahel veeretada ja siis kui kunagi peaks ehk uuesti kroon käibele tulema, saaks neid võrrelda.
Seesamune näppude vahel veeretamine ei mõju kah müntide säilivusele hästi. Esiteks määrivad higised ja mustad sõrmed münte, teiseks - veeretamisel kipuvad mündid kuluma ja vigastusi saama, mis nende head väljanägemist tasapisi tuhmistavad.
Kõik, mis toimub praegu, on minuti pärast juba ajalugu
mangust
Liige

Postitus Postitas mangust »

Kuidas münte hoiustada,selleks leiad kõik vajaliku,kui külastad: http://www.myndipood.ee/index.php?main=166 Olemas mündihoidikud (klammertatavad,kleebitavad),kapslid,karbid,sahtlid jne.jne.Kui valik silme ees kirjuks lööb,antakse kaasa kataloog ("Accessories for Numismatists 2010") valimiseks,otsustamiseks kodus.
Parem peenike peos, kui punalipp katusel!
Kasutaja avatar
bombard
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas bombard »

Minul on küll mitu eelmise eesti aegset münti ja mõned paberrahad lihtsalt puust karbis ja seisavad küll...
Misasja te ajate? Kas mündi sõrmedega puudutamine tõesti rikub münti niipalju?
Kasutaja avatar
speedsta
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas speedsta »

gnadenlose kirjutas:
speedsta kirjutas:Seoses kroonide ja sentide käibelt kadumisega paar head mõtet:
2) pane arvele (igav)
Et igavust vältida, võin soovijaile enda kontonumbrit jagada. Võtan ka sularaha ja väärisesemeid. Seiklejatel mitte tülitada.
Oleks siis kamaluga neid, võiks sinulegi ühteteist nõristada. Aga hää kui mõnikümmend krooni taskupõhjast kokku kogub.
Seega, mis mul muud üle jääb, kui tõmmata selga lilleline hame ning panna alus uuele traditsioonile, maa kah veel külmumata.
Kui on probleem, tõmba lõuga
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist