rahvasuu räägib et harjumaal leva rabas olla 42 aastal üks tank talvel läbi järvejää vajunud ja et hästi kuivadel ja põuastel suvedel olla veel torugi paista...
ise olen kohapeal käinud aga ilma igasuguse varustuseta sel lihtsal põhjusel et see puudub.... niisiis tegin n.ö visuaalset luuret... kurb kyll aga siis ei hakanud kyll kuskil midagi silma... ligi pääseda koos varustusega on suht raske kuna tuleb ligi kolm kilomeetrit läbi rabametsa kõmpida ja samal ajal varustust kanda...
Sõjas ja armastuses on kõik lubatud....( muidugi seda kõikke genfi konvensiooni piires)
mu klassivend kes seal oru-kose kandis elab rääkis täpselt sama.Et sakslased olid venelased rabase ajanud vms. ja tank olla seal sisse vajunud...ja,et pidi kusagil väga ligipääsmatus kohas olema!
Leva rabas oleva tanki kohta on kuulda mitmeid legende Olen seal rabas ka mitmeid kordi kolamas käinud .Kuidagi mõttetu tundub ,et sinna kanti talvel mõni tank võis sattuda kuna rinne läks mõlemal juhul üle suvel. Kuid siiski võib seal kandist leida mõndagi huvitavat näiteks mõõdunud suvel otsisn ma üles koha kuhu 41 aasta suvel tulistati alla vene I-16 kohapealt leidsin muidugi ainult mõned alumiiniumi tükid enamus tassiti kohe laiali nii et olen leidnud jupe talude ümbrusest .41 aastal varjas sealsetes metsades päris palju mehi seal hulgas ka mitmeid Eesti sõjaväe lendureid Paari punkri asukohad on siiani näha
On mis on aga see ei saanud kindalsti juhtuda 1942 kuna siis oli sõja tegevus Eestimaal juba peaaegu laabunud.Oli veel väikseid mahajäänud venelaste kampasid kuid tanke neil kindalsti ei olnud enam.
Kui tõesti on seal mingi tank siis see on arvatavasti BT seeriast.
Mina olen kuulnud et 1944 kui sakslane taganes siis kusagil Mõisaküla-Jäärja ümbruses olevat soolaukas tank mis olevat palkteest kõrvale sõitnud ja laukasse uppunud. See pidavat lahtise veega ja sügava põhjaga laugas olema. Kohalikud mehed olevat seal ujumas käinud ja üks isegi sukeldudes torni ära puudutanud. Aga kas see tõsi on seda ma ei oska öelda, kui kellelgi huvi on siis võib ta mind ju auto peale korjata ja lähme käime selle jutumehe juures ära kes mulle seda rääkis.
Eks kõik ole võimalik, aga miks pidid sakslased rajama soosse palktee, kui Jäärja tee oli muistne sõjatee juba ristirüütlite ajal?Küll oli aga Jäärja metsa kukkunud üks saksa lennuk, mille kereplekist ma aitasin naabrimehel õunapurustaja tera teha.(See oli umbes 1980.)Mootorid olid sakslased maha kruvinud.Ülejäänu viisid külamehed laiali.Veel oli Jäärja soosaartel metsavennapunkreid.Kas need on nüüd Eestis või Lätis ei oska öelda, sest see aeg käisime marjul siin ja seal riigis.
Sellest on juba 7-8 aastat möödas kui seda räägiti ja rääkija oli ka kaine. See nö "tank" pidavat olema rohkem Mõisaküla poole täpset kohanime ei mäleta, aga saksalane taganes ju 1944 läbi Mõisaküla ja Jäärja vanamees elas mul ka tol ajal Jäärjas ta on sellest sakslaste taganemisest palju rääkinud. Talle olevat just eredalt meelde jäänud see kuidas väosad läksid üksuste kaupa. Paljudes kompaniides olevat olnud vaevalt rühma jagu mehi, ja mehed vedasid väsimusest jalgu järel. Teeääred olid äraloobitud varustust täis.
Kaardispetsid võivad ju vaadata kaarti pealt kas sealtkandist on mingi tee märgitud mis Mõisaküla-Jäärja vahelt läbi läks ja soise alaga lõikkus. Nii kiire selle taganemisega ka kindlasti ei olnud et oleks pidanud tankiga umbropsu läbi soo kablutama. Suuri lahinguid 44-ndal seal ju ei toimunud.
Ise samuti sealtkandist pärit ning mõlemat legendi kuulnud (tank ja lennuk). Üks siis pidavat olema Mõisaküla juures rabas ning tank Jäärja- Tali suunas. Midagi täpsemalt ei ole kuulnud. Nende legendidega ju on ka nii nagu on.
Ajapikku on mul tunne tekkinud, et pea iga järve kohta on olemas legendid sinna uppunud tankidest. Nagu sakslased poleks talviti muud teinudki, kui Tiigritega mööda järvi kolistanud... ja kõikvõimalikele lennumasinatele mõjuvad veekogud samuti lausa magnetina. Eriti hoogustavalt nendele kuulujuttudele mõjub Zedunovi tegevus.
Ei võta neid tankide ja lennukite lugusid ülearu tõsiselt, aga kõige enam olen kuulnud uppunud tanki lugusid just Lääne-Virumaa Äntu järvede kohta.
Küll aga on kindlasti Vene lennukirusud 40-50 aastatest olemas soolaukas Riguldist Nõva maanteest paremal poole Sendeki( Sendri) soos. Sealkandis peaks veel alles olema inimesi, kes teavad täpsemalt. Aga koht ise on üsna raskesti ligipääsetav.
Tegelikult on Keretu soo kandis kah üks tank, auruvedur kah, mis olevat olnud võimalik kahemeetrise raud vardaga puudutada kuskil 5 aastat tagasi.
Pean vanaisalt natukene rohkem pärima asjaolusid jne. ja siis kohapeale.