mu isapoolne sugulased (teiste seas siin kunagi küsisin ühe kohta: Peeter Astmäe (endine Simonson) - sõja ajal mingist kohalikus kindralinspektuuris juristina töötanud vend) pesitsesid Ulila/Uula kandis ja Sangla soos. Petsil oli varjamise ajal mitu punkrit üle eesti - läänemaal, võrumaal ja virumaal. vanamees teadis oma kandis (seal uula lähedal) varjupaiku küll aga ma pole lähemalt nende kohta küsinud...ehk võiks millalgi...
lapsepõlves (kaheksakümnendatel), kui mu paljumainitud vanamees endale puhja ja elva vahele, kavilda ürgorgu, mäeotsa tallu kapsamõisa soetas, kondasin sealsetes muldvanades taluhoonetes ja metsas ringi ja peale mõningaid spetsiifilisi leide (hooned ja eriti lakad) olid täis padruneid, relvajuppe, vanu tääke jmt) suhtlesin ka mõningate kohalike "vanuritega". selgus, et meie mõisas elas enne mingi poolhull relvamaniakk Karl (või Jaan) Kriisa, kes lisaks sellele, et ta ise jahirelvi soetas, tassisi kurat-teab-kust igasugu muidki juppe kokku. ühe mammiga vesteldes selgus, et oru põhjas voolava oja lõunapoolsel kaldal laotuva soo saarel elas peale sõda paar tundmatu päritoluga metsavenda. omakandimehed nad igatahes polnud. mammi seda ei rääkinud, kust ja kuidas ta nende olemasolust teada sai aga olla käinud neile vahel süüa viimas. puker oli suht väikses "soos" ühel kuivemal künkal. ja vaid osaliselt maa-alune. ümber kasvas paksult noori kuuski ja nende vahel olla olnud terve hunnik häireseadeldisi. üritasin küll asukohta ja meeste edasist saatust teada saada aga kuivõrd mammi oli juba...ütleme, et mitte esimeses nooruses, siis näitama tulla ta enam ei saanud ja tema seletusedki polnud kõige adekvaatsemad. eks maastik ja taimestik ole aja jooksul muutunud - iagatahes seletuste järgi ma kohta ei leidnud kuigi see polnud meie külast kaugemal, kui kilomeeter. pealegi mammi põdes nende häireseadeldiste pärast, mis tema kinnitusel pidada "pauku tegema". ka üks teine kohalik tunnistas, et sealkandis peale sõda keegi metsas elanud aga tema täpsemalt ei teadnud. jutte kinnitab fakt, et metsavahel kolades leidsin ühe ropult roostes vene vindi lihstalt niisama puu najal seismas

on keegi sellest midagi kuulnud?
on kellelgi veel huvipakkuvaid lookesi taolistest leidudest?