Matsuri intsident

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Vasta
Charlemagne
Liige
Kontakt:

Matsuri intsident

Postitus Postitas Charlemagne »

Kuulsin üht omamoodi traagilist lugu: nimelt et II MS ajal olid saksmannid Petserimaal Matsuris kohalikke elanikke tulistanud ja mitu inimest ära tapnud. Minule teadaoleva põhjal oli keegi külamees ühele sakslasele pisut kolki andnud ja sellepeale olla nemad kambakesi väeosast tulnud ja rahva pihta tuld andnud. Lugu ise on usaldusväärsest allikast, rohkemat ei räägitud ja küsida enamat oli antud situatsioonis kohatu.
Nüüd siis küsimus foorumlastele: kes teab rohkemat? Mis aastal see võis olla? Äkki 44, siis olid sakslased juba üsna demoraliseerunud kohati? Mis väeosaga võis tegu olla? Kas seda intsidenti mõnes sõjaajalookirjutises ka valgustatud on?Kas toimus mingi teenistuslik juurdlus? Ühesõnaga - kes teab midagi, andke teada.
Et notre Parole s'appelle Fidélité !
linnavurle
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas linnavurle »

Minu vanaisa-vanaema elasid Matsuri lähistel Kahjuks pole enam kumbagi, ei ole enam kelleltki küsida. Kuigi oleks, sest segast on sellest ajast palju ja vanaema eriti ei rääkinud kah, poisikesena ei osanud küsida samuti.
Asi siis selles, et minu vanavanemate majapidamine hävis sõja ajal. Vanaema rääkis, et maja olevat puruks lasknud sakslased. Kusjuures mitte lahingutegevuse käigus, vaid ülemeelik tankimeeskond võtnud maja lihtsalt sihtmärgiks ning lasknud puruks. Nii vähemalt memm rääkis. Millal see toimus ja kas sel on ülalmainitud Matsuri sündmustega mingi seos, seda ei tea.
Küll aga olevat sakslased üritanud toimuvat heastada ja purustatud maja asemele anti väiksemat sorti barakk, mis Matsuri külas lahti võeti ja minu vanavanemate taluhoovile (umbes 5 km kaugusele) üles pandi. Selles "barakis" elas vanaema elupäevade lõpuni - oli teine suhteliselt kõbus ehitis.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline