II maailmasõja viimane lahing
II maailmasõja viimane lahing
ma lugesin kunagi raamatust(nime ei mäleta),et 9.mai 1946 sõitis üks vene erivägede tankijagu elbele(wendlandist idas) ja avas tule inglaste pihta.inglastel asus seal kompanii mis avas vastutule.kompanni kooseis oli 50 meest.17 haavatut ja 4 surmasaanut.vene armee ujutankid ujusid üle elbe ja võtsid ülejäänud 29 meest kinni.17 haavatut lasti sunuks. kompaniilaagripaika heisati hitleri lipp. wendlandenis olevat 9.-10-mai ööl
toimunud kommunistide rahutused.12.juunil 1946 vahistati kommunist
Alexander Aluber(1925-1946) kelle toimikus oli kirjas et MGB andis talle
käsu korraldada pärast Hitleri lippu heiskamist korraldada rahutus.Aluber
lasti maha 4.august 1946.ta asjad viidi kõik briti eriarhiivi.pass uputati elbele.kompanii hakkas tegema tööd kalinigradis,séal nad kõngesid.
asja ma kirjutasin paberile mille ma täna leidsin ja siia kirjutasin.vene luure tegi koopiad 1974 briti arhiivis ja viis need moskvasse.seal tehti toimik ja britid otsutasid endale kuuluvad asjad likvideerida.pass leiti üles
1983.toimik viidi 1991 berliini, kus autor tutvus nendega
lasti maha 4.august 1946.ta asjad viidi kõik briti eriarhiivi.pass uputati elbele.kompanii hakkas tegema tööd kalinigradis,séal nad kõngesid.
asja ma kirjutasin paberile mille ma täna leidsin ja siia kirjutasin.vene luure tegi koopiad 1974 briti arhiivis ja viis need moskvasse.seal tehti toimik ja britid otsutasid endale kuuluvad asjad likvideerida.pass leiti üles
1983.toimik viidi 1991 berliini, kus autor tutvus nendega
Elagu Eesti Wabariik!
Peaasi et oleksime iseseisvad ja juhid oleks õiged!
-
Tarmo Männard
- Liige
- Kontakt:
Vaadake mehed-vennad, II Maailmasõda ei lõppenud ju sugug 9 mail 1945 Saksamaa kapitulatsiooniga vaid peaaegu neli kuud hiljem, kui jaapanlased oma tingimusteta allaandmist kinnitasid.
9 mail lõppes ametlikult liitlaste vaenutegevus sakslaste vastu, ehk Suur Isamasõda, nagu seda nõukaajal armastati nimetada.
Ja isegi see kuupäev pole päris õige, sest kapitulatsioonile kirjutati alla ju päev varem.
igavene segadus!
9 mail lõppes ametlikult liitlaste vaenutegevus sakslaste vastu, ehk Suur Isamasõda, nagu seda nõukaajal armastati nimetada.
Ja isegi see kuupäev pole päris õige, sest kapitulatsioonile kirjutati alla ju päev varem.
igavene segadus!
II maailmasõda lõppes ametlikult 02. septembril 1945 ja kõik sel ajal toimunu käib siiski selle sõja alla. Sõda Euroopas lõppes jah 08. mail 1945 Saksamaa kapitulatsiooniga. Venemaal tähistatakse aga 09. maid Võidupühana, sest kui ma nüüd valesti ei mäleta, kapitulatsiooniaktile allakirjutamise hetkel oli Moskva aja järgi juba 9. mai ...
Kes kontrollib olevikku, kontrollib minevikku. See kes kontrollib minevikku, kontrollib ka tulevikku.
-
Tarmo Männard
- Liige
- Kontakt:
See on tegelikult üks huvitav seik - mis küll IIMS "ametliku" ajaloo seisukohalt vist vähetähtis - mille üksikasjadest tahaks rohkem teada.Pealkirja sõnastus muidugi ebatäpne, kindlasti pidas Harri silmas Euroopa lahingutandril toimunud sõjategevust.
Minu mäletamist mööda oli Tšehhis aset leidnud relvakokkupõrge 10. mail lahingu mõõtu , kasutusel olid ka raskerelvad.
Ähmaselt meenub veneaegsest "ajalookursusest" selle fakti rõhutamine, hiljem loetud tekstid tšehhi punaste metsikustest Prahas ja kogu Tšehhimaal saksa juurtega põliselanike ja sõjavangide vastu (relvaähvardusel avalikus kohas suguühtesse sundimine, üle Vltava viivate sildade keelega puhtakslakkumisele sundimine, kreissaagidega elusate inimeste poolitamine, kõrgete hoonete akendest allahüppamisele sundimine valikuks surm tulirelvast jne.,jne.) panevad mõtlema, et see vastupanu peale kapitulatsiooni ei olnudki nii mõtetu. Ja vene kergpommitajad lubasid omale ju ka "ära unustada" sõja lõpu Euroopas
Nõukogude kirjanduses tavaliselt mainiti, et lahingutegevus toimus 12. maini 1945 a. Viimane sõjateadaanne ("Ot sovetskogo informbjuro") ilmus 15. mail.
Arnold:
Kaotajatega "arvete klaarimine" toimus mitte ainult Tšehhimaal. Poolas -- sakslaste vastu, Serbias (Banati sakslaste ja Vojevodina ungarlaste vastu), Rumeenias (Banati ja Transilvania sakslaste ja Transilvania ungarlaste vastu), Horvaatiast ja Sloveeniast ajati välja itaallasi, Slovakkiast -- ungarlasi. Kerge elu ei olnud ka sakslastel sõjajärgsel Prantsusmaal.
Kasutades võimalust, kõik, kes võisid, tegelesid etniliste puhastustega tol ajal: kasvõi võtta ukraina-poola omavaheline "suhete väljaselgitamine".
Arnold:
Kaotajatega "arvete klaarimine" toimus mitte ainult Tšehhimaal. Poolas -- sakslaste vastu, Serbias (Banati sakslaste ja Vojevodina ungarlaste vastu), Rumeenias (Banati ja Transilvania sakslaste ja Transilvania ungarlaste vastu), Horvaatiast ja Sloveeniast ajati välja itaallasi, Slovakkiast -- ungarlasi. Kerge elu ei olnud ka sakslastel sõjajärgsel Prantsusmaal.
Kasutades võimalust, kõik, kes võisid, tegelesid etniliste puhastustega tol ajal: kasvõi võtta ukraina-poola omavaheline "suhete väljaselgitamine".
Re: II maailmasõja viimane lahing
ma tahtsin teada sellestharri13 kirjutas:ma lugesin kunagi raamatust(nime ei mäleta),et 9.mai 1946 sõitis üks vene erivägede tankijagu elbele(wendlandist idas) ja avas tule inglaste pihta.inglastel asus seal kompanii mis avas vastutule.kompanni kooseis oli 50 meest.17 haavatut ja 4 surmasaanut.vene armee ujutankid ujusid üle elbe ja võtsid ülejäänud 29 meest kinni.17 haavatut lasti sunuks. kompaniilaagripaika heisati hitleri lipp. wendlandenis olevat 9.-10-mai ööl
Elagu Eesti Wabariik!
II Ms viimane lahing
Olen Tarmoga nõus, sest teema pealkiri tahab täpset vastust kogu II MS-i
kohta. Ma ei tea samuti, kas oli see lahing kusagil Hiina territooriumil või mõnel Vaikse ookeani saarel, kindel on see ,et IIMS lõpetati Jaapani kapituleerumisega 02.septembril 1945.a.
kohta. Ma ei tea samuti, kas oli see lahing kusagil Hiina territooriumil või mõnel Vaikse ookeani saarel, kindel on see ,et IIMS lõpetati Jaapani kapituleerumisega 02.septembril 1945.a.
Re: II maailmasõja viimane lahing
harri13 kirjutas:ma tahtsin teada sellestharri13 kirjutas:ma lugesin kunagi raamatust(nime ei mäleta),et 9.mai 1946 sõitis üks vene erivägede tankijagu elbele(wendlandist idas) ja avas tule inglaste pihta.inglastel asus seal kompanii mis avas vastutule.kompanni kooseis oli 50 meest.17 haavatut ja 4 surmasaanut.vene armee ujutankid ujusid üle elbe ja võtsid ülejäänud 29 meest kinni.17 haavatut lasti sunuks. kompaniilaagripaika heisati hitleri lipp. wendlandenis olevat 9.-10-mai ööl
Elagu Eesti Wabariik!
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline