Palun abi!

Militaartehnika mudelitest. Tehnoloogiad ning mõõtkavad ei ole piiratud.
Luciano
Liige
Kontakt:

Palun abi!

Postitus Postitas Luciano »

Tere militaarmudelistid!
Peale pikka ja põhjalikku kaalumist otsustasin ka seda asja proovida. Olen nüüd hoolega selle foorumi kõik postitused läbi lugenud ja mitmeid linke sirvinud ja tundub, et veel vanas eas peaks ära proovima selle kunsti.
Soetasin täna siis Mekast endale esimese 1/35 mudelikomplekti. Alustuseks midagi väikest ja koos meestega - et ka nende komplekteerimisel/värvimisel kohe kätt proovida - Tamiya Sd.kfz2 Kettenkraftrad. Lisaks ostsin nõelaga Revelli liimi ja Tamiya pahtli. Siis aga selgus kohe esimene arusaamatus. Nimelt on kõik värvid antud juhendis lihtsalt nimetustega: Field gray, red brown, metallic gray jne. Paraku kogemuste puudumisel ei suutnud ma kuidagi aru saada mis neist on just see õige field gray Revelli valikus. Ehk siis nüüd tahaks teada kust ja kuidas ma saan need värvid mida mul vaja on. Kas kuskil on sellist võrdlevat tabelit ka? Ja kas peaksin soetama akrüülid või emailid?

Ette tänades
Kaspar
fossiil
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas fossiil »

Tere-tere!

Nonii, nüüd on meie tihenevates ridades jälle uus tegija juures - kena uudis igatahes, hirmus ka natuke - tuleb ju igaks juhuks karta raskekujulise sõltuvuse teket - aga ikkagi meeldiv otsus. No ja tegelikult on tegu siiski ühe kõige süütuma sõltuvusega... :roll:
Aga nüüd asjast ka - ma ise pole Tamiya Kettenkrad -i näppinud, kas siis selle värvimisskeem ei kujutagi endast must-valge-halli laigulisi projektsioone, millede juurde on kirjutatud mitmesugused tähised, nagu XF-61, XF-60, XF-63, XF-64? Juhul kui on, anna teada millised, neid on juba lihtne Revelli tabeliga vastavusse viia, seda muidugi kui üks-ühele vastavus on olemas. Kui ei ole, mõtleme kamba peale ikka mingi norm. lahenduse välja.

Urmas.
Luciano
Liige
Kontakt:

Ratas on pruuni-kollase kamoga. Mehed hallides mundrites.
Kahjuks see see häda ongi, et koodide asemel on lihtsalt kirjutatud värvide nö. nimetused. Vaatan äkki Tamiya kodukal on need nimetused ja XF koodid olemas. Vaatan sealt järgi, kui leian siis saadan loetelu.
Kokku on 13 tooni vaja.

Kaspar
Luciano
Liige
Kontakt:

olemas. Sain Tamiya kodukalt nimed koodideks ümber konvertida:
flat black XF - 1
flat white XF - 2
flat brown XF - 10
field gray XF - 65
red brown XF - 64
metallic gray XF - 56
dark gray XF - 24
khaki XF - 49
dark yellow XF - 60
dark green XF - 73
gun metal X - 10
flesh XF - 15
buff XF - 57
ja kas akrüül või emali?

Kaspar
Kasutaja avatar
Panzergrenadier
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Panzergrenadier »

Tervitused!

Alati on hea uut liiget meie ridades näha.;)
Akrüül vs email, sellega on pisult keerulisemaed lood Eestis. Emaile leiad igast Jukust ja ka Kullost. Tamiya akrüüle ei ole aga kusagil siiamaani näinud. Selles Järve ''uues'' hobipoes pidavat Valleo (vabandan kui nime õigekirjaga eksin) akrüülid olema, aga ei ole seal nüüd enam käinud ja oma silmaga pole näinud. Akrüülid on muidugi palju tervist säästvamad kui emailid. Lahustada saab neid veega või piiritusega. Kuivavad ka emailidest kiiremini, kuid jällegi, kus neid Eestis saada....:roll:

Nende täpsete vastete kohapealt soovitan asja rahulikult võtta. Endal käib asi rohkem silma järgi. Kullo poest on ka palju abi. Räägid seal mis värvi umbes vaja on ja küll sulle juba siis soovitatakse.
Ahjaa..need XF-** koodid on akrüülid. ;)

Siim
Luciano
Liige
Kontakt:

Ilmselt alustan siis nende Revelli emailidega mida Jukus müüakse. Mulle tundus, et seal oli ka akrüüle (18ml purk 31.-), aga ma ei ole kindel.
Kullo on minu jaoks väga pahas kohas ja lahtiolekuajad ei ole ka just töötava inimese sõbralikud.

Tegelikult on üks lihtne moodus need värvid paika saada näiteks mõne Revelli komplekti järgi kus on tavalises hallis mundris mehed ja vaadata nende värvikoode. Aga kas neid värvimisjuhendeid kuskil netis ka üleval on? Esimesel korral tahaks nagu natuke numbreid paberil. Ma ei tea ju veel kui täpne mu silm on. Pärast näevad sõdurid välja nagu neegrid albaania rahvaarmee mundris. Seda jama siis veel vaja :)
Kasutaja avatar
Panzergrenadier
Liige
Kontakt:

Ahjaa...need Revelli akrüülid unustasin ära. Olen neid näinud aga kasutanud ei ole. Võid ju proovi teha ja meile siin teada anda kuidas tundusid.;)
mul mingi Revelli mehikeste komplekt on, ma püüan juhistest pilti teha.

S
fossiil
Liige
Kontakt:

Ahah, no kena - parasjagu juba asjast räägitud, mul eile ei õnnestunud enam arvutisse jõuda....
Kuid täna võtsin kätte mudeliehitaja rõõmurõnga - on sihukesed papile trükitud kettad, tsentrist kokku pandud, nii et annab keerata ja nende peal hirm hunnik kõiksugu eri tootjate värvuste koode, otsid miski numbri välja, keerad noole selle kohale ja voila! - kohe on näha, millised koodid antud numbrile vastavad. Kuskohat sain? Joss metsast kinkis, nii et selle küsimusega tema manu....
Aga nüüd siis rõõmurõnga keerutamise tulemused:
Tamiya Revell Humbrol
XF-1_____8_____33
XF-2_____5_____34
XF-10____-_____98
XF-15____35____61
XF-24____-_____32
XF-49____89____72
XF-56____91____-
XF-60____-_____83
XF-64____-_____160
X-10_____-_____53

Nagu näha ei ole tabelite järgi võimalik kõiki Tamiya toone Revelliga asendada, seepärast tõin ära ka Humbroli asendused, kuna viimast on siinkandis üsna lahedalt saada - näiteks Mekas, kui Kullosse ei pääse. No ja osadele toonidele tabelites vastet ei olegi, neid püüame nüüd nimetuste järgi paika nõiduda. Puudu jäid siis XF-57, XF-65 ja XF-73. Selle XF-57 võiks proovida asendada Humbroli 7 -ga, on teine vist küll läikiv värv, aga läikimise vastu aitab kenasti mattlakk. Ülejäänud kahega on rohkem tegu, kuna tumeroheliste ja hallide toonide skaala on väga lai, need tuleb küll esialgu tunde ja silma järgi valida. Kui peaks värvi proovimise ajal tekkima tunne, et tulemus on kas liiga hele või tume, siis selle vastu aitab kenasti valge (või ka kollase) või musta lisamine, muidugi tuleb meeles pidada, et värvipurgi sisse ei segata kunagi midagi, ka lahustit mitte, siis elab värv kaua. Näiteks mõningaid Humbroli toone kasutan juba edukalt kümme aastat, seisavad teised kenasti põhi ülespoole ja ei mingeid probleeme.
Asendused tõin reeglina emailidega, kuna ise kasutan vaid neid, mispärast akrüülide koha pealt ei oska lihtsalt nõu anda.

Urmas.
Luciano
Liige
Kontakt:

Tänud,
ma arvan, et saan nüüd hakkama. Ja eks kui ei tule välja siis peaks ju saama alati üle värvida. Ja kül ma jälle appi karjun kui asi keeruliseks läheb. Aga igasusuguseid värvimisalaseid nõuandeid võite mulle siia ikkagi riputada.
Luciano
Liige
Kontakt:

See XF-57 peaks olema presendi värv ja XF-65 on mundri hall. Selle tumerohelisega on asi lihtsam. Aga mundri halliga ei tahaks küll mööda panna.
Luciano
Liige
Kontakt:

PANZERGRENADIER kirjutas: mul mingi Revelli mehikeste komplekt on, ma püüan juhistest pilti teha.
see oleks igal juhul abiks, kui tüli ei tee.

Kaspar
fossiil
Liige
Kontakt:

Nojah, selle presendi värviga ei tohiks probleeme tekkida - tumerohelisest kuni kollakasroheliseni või lausa pruunikaskollaseni - kõik toonid peaks sobima, aga see mundri Field grey... Sellega on nii, et näiteks Humbrol pakub oma kataloogis värvi No 111 - Matt Uniform Grey, peaks nagu kõik klappima, kuid Tamiya kataloogis vastab sellele XF-22, nii et võta sa kinni.... Aga arvan et ega ta väga mööda ei tohiks olla küll, kui kellelgi selle 111 -ga kogemusi on, võiks muljeid jagada.

Urmas.
Kasutaja avatar
Panzergrenadier
Liige
Kontakt:

Humbroli 111 olen proovinud. Hea värv minu arust, purgikese peal üpris hall, kuid kuivab ilusasti hallikas-rohekaks.

Siim
Luciano
Liige
Kontakt:

Nii jääb siis! Proovin seda Humbroli 111-te.
Paraku on koduses majapidamises niipalju tegemata töid kogunenud, et pole veel karpi lahtigi teha jõudnud. Ehk on homme parem päev.
Jukus oli ainult Revelli värve. Kus neid Humbroli omi müüakse üldse peale Kullo?
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Kae Meka kaubakeskusesse Punasel tänaval,vasakpoolne korpus ja teine korrus
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline