Vabadussõja Võidusammas.

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
Tundmatu sõdur nr.2
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr.2 »

Arnold kirjutas:Moskva linna kaitsepühak, kristlik "Kalevipoeg" jne.
Tänan! Eks igaüks kiidab ikka oma riista, aga jäta teised rahule!
Ma ei saanud sellest pahameelepurskest aru.
Seletage lahti, mis teile ei meeldi.
Henn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

Kui sa kahtled, kuidas 70-80% inimestest sammast pooldada saavad ilma projektita, siis sead samamoodi kahtluse alla iseenda. Kuidas siis sina vastu olla saad (ilma projektita)?

Tegelikult pole selleks projekti näha vajagi, see on vaid ehitajale vajalik. Üldmulje ja oma arvamuse kujundamiseks piisab pildistki, mille kohta keegi ei saa öelda, et seda näinud ei oleks.

Pealegi seisneb sinu probleem ilmselt vaid maitseküsimuses. Minu maitsele ei ole jälle sinu toodud näide paslik. Ma ei näe mingit vajadust püstitada 21 sajandil 19 sajandi ausambaid.
Tundmatu sõdur nr.2
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr.2 »

Henn kirjutas:Kui sa kahtled, kuidas 70-80% inimestest sammast pooldada saavad ilma projektita, siis sead samamoodi kahtluse alla iseenda. Kuidas siis sina vastu olla saad (ilma projektita)?
Projekti puudumine ongi vastasseisu põhjus. Ei ma tõtta pimesilmi toetama millegi sellise püstitamist, mille tulevane välimus on isegi autoritele üllatuseks.
Henn kirjutas:Tegelikult pole selleks projekti näha vajagi, see on vaid ehitajale vajalik. Üldmulje ja oma arvamuse kujundamiseks piisab pildistki, mille kohta keegi ei saa öelda, et seda näinud ei oleks.
Need pildid, mida kaitseministeerium levitab, ei vasta tegelikkusele. Kui juhindute just neist, siis olete lasknud end petta.
Henn kirjutas:Pealegi seisneb sinu probleem ilmselt vaid maitseküsimuses. Minu maitsele ei ole jälle sinu toodud näide paslik. Ma ei näe mingit vajadust püstitada 21 sajandil 19 sajandi ausambaid.
See on kahjuks demagoogia, kuna nii Tori ratsamonument kui püstitatav võidusammas kuuluvad samasse ajajärku, 20. sajandi esimesse poolde. Samuti olete ignoreerinud minu viiteid monumendi taga seisva loo puudumisse.

21. sajandi ausammas oleks aga hoopis see, mis aastaid tagasi välja käidi: 31-astmeline trepp.
Igaüks võib minna ja asetada mingil talle olulisel kuupäeval vastavale trepiastmele lilled. Tähistada neid päevi, mida ise oluliseks peab - ongi vabadus. Trepi-idee jagab praeguse võidusamba puudusi: puudub lugu.

Kui te soovite näha looga monumenti, siis otsige mõni kõrge resolutsiooniga foto lätlaste iseseisvusvõitlusele pühendatud ausambast Riia kesklinnas. Arvukad skulptuurid ja bareljeefid moodustavad 13 gruppi, millest igaüks kajastab tahku või sündmust läti kultuurist või ajaloost. Turismigrupile, mis selle ees seisab, on, millest rääkida. Samba väärtus ei seisne ainult kaunis välimuses, vaid ka võimaluses selleks ette nähtud kõrgemalt samba osalt kõnet pidada.

Mõeldud, võib öelda, on seal kõigele. Meil - kahjuks - käib arutu ruttamine, mis sammast ja kalendrit vaadates tekitab seose "1208-2008", mitte "1918-2008".
Henn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

Iga suure ja keerulise asjaga võib tulla ette ootamatuid probleeme, uusi lahendusi vajavaid olukordi jne. Klaasmonumendiga, millesarnast ei ole kuskil varem tehtud seda enam. Miks selle üle imestama või irisema peab? Kindel on, et nii projekteerijad kui ehitajad teevad kõik selleks, et tulemus hea saaks.

Tori ausammas püstitati küll 20. sajandil, kuid asjatu on väita, et ta oleks kunagi olnud moderne või oma olemuselt kuulunuks 20. sajandisse. Ta oli kunstiliselt iganenud juba avamise ajal (Eesti ei kuulunud modernistlike ja kunstis silmapaistvate ja eesrindlike maade hulka) ning oma olemuselt kuulus ta eelmisesse sajandisse, tänasest seisukohast juba ülemöödunud sajandisse. Mõtetu oleks tänapäeval selliseid asju püstitada. Et minu suhtes asjatuid süüdistusi demagoogias vältida, siis soovitan kasvõi kunstiraamatuid sirvida ja vaadata, mida samal ajal mujal Euroopas juba tehti. See ei tähenda aga, et ma Tori ausammast kuidagi halvustaks. See on kahtlemata südamega tehtud ja õige asja nimel. Nagu ma ütlesin -maitse asi.

Trepp? Kes tahab võib ju lilli viia Patkuli trepile või Lühikesse Jalga. Ükski trepp minu meelest ausammast ei asenda. Kuid maitse üle ma ei hakka rohkem vaidlema (eriti halva maitse üle :wink: ), see ei vii kusagile.

Vabadusrist ja sellega seonduv ise ongi lühidalt see lugu, mis on ausamba taga. Kui keegi ei oska seetõttu Vabadussõjast jne. rääkida, kuna sambal puudub kolmteist tahku ja mingid figuurigrupid, siis on kogu küsimus selle rääkija haledas piiratuses, mitte ausambas.
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Soobel »

Mis siis see õige 21.sajandi ausmammas peaks olema? Kas see teisele kohale tulnud töö, platsitäis kõikuvaid kaikaid? Või Jaan Toomiku sitt purgis pronksivalatud kujul?
Ühes murumättas on meil miski kõver raudlatt, tükk vahelt puudu. Kui ei teaks, ei oskaks seda kuidagi laevahukuga seostada.
Ma võin miski vana peeruna küll paista, aga mina sellest nüüdiskunstist aru ei saa, ei suuda tõmmata piiri kunstiande ja vaimuhaiguse vahele.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
Henn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

Ma olen vaid võidutööd kiitnud ja kaitsnud, ega saa aru, milles sul Soobel probleem on. Kui praegune püstitatav ausammas sinu meelest 21. sajandisse ei kõlba (minu meelest kõlbab küll), ju sul siis tõesti ongi õigus ennast vanaks "p-----s" tituleerida.
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Kontakt:

Pole nagu väitnud, et ei kõlba.
Probleem seisneb selles, et vahest käivad närvidele need jaantoomikud ja teised moodsad kunstnikud, kes peavad teoksilolevat asja tagurlikuks pühadusrüvetamiseks ja näeksid meelsamini seal miskeid treppe, murdund kaikaid ja muud prügi ja kes vinguvad et lumpen ei mõista 21.sajandi kunsti sügavust.
Henn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Henn »

Selles olen sinuga täitsa ühte meelt. Purki sittumine ei ole kunst. Sittumine jääb sittumiseks, tee seda või kristallpokaali.

Olin kategooriliselt ausamba vastu alguses, kui Sternfeldti poolt oli vabadusristi südamikku pandud stalinlik ENSV kontuur. Kõik seda katset Vabadussõda olematuks teha ehk ei märganudki ja vähemalt mina ajakirjanduses selleteemalist juttu ei näinud. Kui küsisin talt, kuidas nii, vastas ta, et ega ta mingi lollakas rahvuslane pole, kes Venemaaga tüli norib. Vaat selline tegelane, kuid peale seda, kui Sihtasutuse, Vabadusvõitlejate, EDRJ koostöökoja jne survel muudatus tehti on, ausambaga kõik OK.
Rein
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Rein »

Sattusin lugema üht blogi, milles Vabadussõja võidusamba saamislugu võrreldakse Eiffeli torni saamislooga. Ka tollal tõstis Pariisi kultuurirahvas hirmsat kisa.

http://tigeuss.blogspot.com/
mangust
Liige

Postitus Postitas mangust »

Sammas vist näha juba Peipsi taha,venelaste seakisa hakkas pihta.Vaatamist ka muudelst teemadest,ikka 11 minutit. http://www.1tv.ru/news/n131152
Parem peenike peos, kui punalipp katusel!
Reigo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Reigo »

Välismaine ekspert annab hinnangu:
От Эстонской независимости вообще офигеваю. "Бронзового солдата" снесли, но теперь с размахом ставят новый памятник (примерно на том же месте), только 20-й дивизии СС (эстонской). Что-то Франция как-то не торопится ставить монумент дивизии "Шарельмань".
http://community.livejournal.com/gaspar ... 669#t20669

:)
Aleks
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Aleks »

Asi hakkab juba ilmet võtma :D
http://www.epl.ee/artikkel/463415
Olen huvitatud Kaitseliidu ja Kaitseväe rinnamärkidest, autasudest, dokumentidest ja sümboolikast 1918 - 1940. Võimalik erinevad variandid - ost, vahetus jne. Telefon 5092935.
Aleks
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Aleks »

Kutse Vabadussõja Võidusamba avamisele.

Pilt
Pilt
Olen huvitatud Kaitseliidu ja Kaitseväe rinnamärkidest, autasudest, dokumentidest ja sümboolikast 1918 - 1940. Võimalik erinevad variandid - ost, vahetus jne. Telefon 5092935.
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krizz »

Tõesti ilus ja igati väärikas sammas. Näitab ära, et oleme Euroopa kultuuriruumi kuuluv rahvas.
Ainult oleks võinud ta mäe peale panna, oleks ehk kaugemale paistnus.

Vabadusrist igati arusaadav ja loogiline sümbol. Rist autasuna Lääne kultuuriruumis väga levinud sümbol. Viide kristlusele on tänaseks muidugi kaudne, kuid Vabadussõjast võtsid osa ju ikkagi kristlased. Julgelt 80-90% olid kristlased. Nii, et pole siingi probleemi.

Kristlus jõudis Eestisse juba enne ristisõdijaid. Meil vedas, et meid Euroopa-Saksa kultuuriruumiga liideti. Vastasel juhul oleksime Venemaaga liidetud. Mid on aga saanud väikerahvastest, kes Venemaaga liideti? Kus on isurid, vadjalased, vepslased jne?

Meil vedas rahvasna, pole midagi õelda. Jäime alles ja räägime oma keeles, meil on oma kultuur. Kristluse vastuvõtmine on köömes selle kõige kõrval.

Lihtsalt hale on neist pseudomuinaseestlastest, kes halavad meie saatust ja kiruvad kristlasi. Kasvage juba suureks. Te ei tea muinaseestlastest suurt midagi, ainult poosetate ja fantaseerite. Fantaseerida muidugi võib, kuid, reaalne elu on märksa teine. Suures plaanis olime me ja oleme praegugi "ristirüütlitega" ühel poolel.
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
Kasutaja avatar
Soobel
Liige
Kontakt:

krizz kirjutas: Mid on aga saanud väikerahvastest, kes Venemaaga liideti? Kus on isurid, vadjalased, vepslased jne?
Saamid on täiesti alles, kõige oma originaalkultuuri, usundi ja elustiiliga.

Mõnda neist õnnestus möödund suvel kallistada ka, niisama sai natuke juttu aetud. Olid ikka küll tsivilisatsiooniinimestest veidi teistmoodi aura ja olekuga, siiamaani meeldiv tunne sellest kohtumisest ja kuulamisest.

Mis aga Kaasiku-Ahtosse ja tema klubisse puutub, siis (praegust hetke ei tea) võiks nad tõesti panna rõhku asjale enesele, mitte maausu vastandamisele kristlusega. Ise olen 10kond aastat tagasi proovinud nende kojaga liituda ja käisin paaril üritusel, sai misskeid rituaale ja tantse tehtud, aga... Kui istuti lauda juttu rääkima, siis hakkas üks vingumine ja hädaldamine, et mis kõik kristlased teinud on ja kui pahad nad on ja kuidas nad manipuleerivad ja jälle tahavad usuõpetust kooli juurutada jne jne.

Teema kohta: On selge, et Ansip kirjutab vähemalt hõbedaste tähtedega oma nime Eesti ajalukku, kui mees, kes peale okupatsiooni vahetas Tõnismäe piirkonnas sambad välja. Vahepeal siin valitsustsirkuse raames tekkis küll tahtmine talle vähe vitsu anda, aga kui ta veel suudab riigi suuremate hädadeta sellest kriisist läbi tarida ja veel euro ka kasutusele võtta, siis... No pole midagi halba öelda. Ehkki tundub, et seda on temalt võibolla liig palju nõuda.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 1 külaline