Teemakohast

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Suletud
Westland
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Westland »

Arheoloog kirjutas:
Milleks võrrelda võrreldamatut. Ühel pool seisab "muuseumidirektor" kellel pole absoluutselt mitte mingit seaduslikku alust enese :!: kollektsioonis omada muinasmõõka, teades, et see on varastatud
No ei saa aru.Kas ma olen loll või ei mõista ''omadele''kehtestatud topeltstandardeid.Sinu vastusest võin järeldada,et iga isik,kes ostab illegaalseid ebaseaduslikult välja kaevatud münte võib neid rahulikult oma kollektsioonis hoida ning eksponeerida.Selle eeltingimuseks on vaid,et kodanik teeks Ajaloo Instituudiga koostööd,laseks esemeid uurida,pildistada ja tulevikus kingiks need riigile.Nii või?Corvus ju teab,et mündid on riigilt varastatud ja hoiab neist kahte enese koduses kollektsioonis.
Bütsantsi mündid ja Turu järelmünt on alati 24 tunnise valmisolekuga valmis minema sinna kuhu nad mõne aja pärast kuuluvad niikuinii.
Sinu postitustest järeldan,et on olemas ka seaduslik alus hoidmaks kollektsioonis muinasesemeid,teades,et need on varastatud.Olen nendes seadustes üsna ''tume''.Ehk valgustad.
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

Westland! Pidasid vist ikka silmas Eesti Ajaloomuusemit, mitte Ajaloo Instituuti :?:
Käed eemale muinaspärandist!!!

Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
Kasutaja avatar
marxionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas marxionu »

toomas tyrk kirjutas:
marxionu kirjutas:Saa aru et enamus detektori mehi tegutsevad kehtiva ja lubatud seaduse järgi.
Sinult küsiti - mis seaduse järgi? Räägi meile sellest, milliste kehtivate seaduste järgi nad tegutsevad. Näiteks kuidas on reguleeritud kaevamine (mitte kaitsealustel objektidel, kus see on lihtsalt keelatud), ja kuidas "seadusekuulekad detektoristid" hangivad lubasi riigi- või siis eramaal aukude tegemiseks?
Ei tea pole riigi maal käinud, omal maal luban ise sõbra maal lubab sõber. Võõralt võtan inglismaa vormis koostatud paberile allkirja et lubab sonkida ja pretentsioone pole, toimib muide väga hästi näit. ühistute puhul.
Mis leidudesse puutub siis, selleks on paar inimest kes oskavad öelda kas ja kuhu pöörduda kui on kahtlus et peaks.
Westland
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Westland »

Vahet pole.Ma võin sellele kohale kirjutada kasvõi ''riik'' või ''võim''.Vasta palun parem küsimusele.
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Arheoloog kirjutas:
Horst kirjutas: ... Kurb on vaadata, kuidas Eesti mehed siin Andrese ja Pearu kombel kemplevad, selle asemel, et see energia saaks suunatud koostööle, mille tulemusel muinsuskaitse all olevaid objekte rüüstavatele pättidele vastulöök anda.
Minu jaoks pole vastupidiselt näiteks Eesti keskkriminaalpolitseile mingit vahet, kas inimene rüüstab muinsuskaitse all olevat või veel senini avastamata (vähemasti tema arvates) objekti. Tulemus on sama: hävib meie kõigi ühine ajalugu...Leides kusagilt põllult muinasaja lõpusajandite hauapanuseid, jättes need endale, varjates kiivalt riigi ja ka "konkrurentide" eest leiukohta, piiksutades seal peale igat kevadist ja sügisest kündi/randaalimist, suurendades sellega oma sõlgedekollektsiooni (muu väheväärtuslik põlenud "nodi" visatakse minema), kuidas me peaksime taolistesse tõbrastesse siis suhtuma. Patsutame õlale, et ära enam nii tee või? Taoline inimloom on võrreldav otseselt närilisega, kes kahjustab pöördumatult arhiiviürikuid.
Ei mäleta, kas alljärgnev artikli lõik on juba siin foorumis ka varemalt ära toodud või mitte. Aga ega küll küllale liiga tee. See konkreetne lugu on isegi kahe erineva arheoloogi poolt (kokku kolmes kohas!) publitseeritud. Lugege ise ja tehke omad järeldused. Nimesid ei nimeta, kuid tegelaskujud on selgelt äratuntavad...Vabandan mõnevõrra rohmaka kirjapildi pärast, kuid tegemist on "tagasitõlkega" inglise keelest....

...Peetri kabeli asupaiga inspekteerimise vajadus tulenes seal juba varemalt tegutsenud “mustade arheoloogide” jultumusest....“Umbes kaks aastat tagasi sõitsid dziibiga kohale endid arheoloogidena tutvustanud kaks meest. Üks nendest oli õlgadeni ulatuvate tumedate juuste ja habemega, teine aga pikemat kasvu ning prillidega... Mehed müttasid seal 3–4 päeva, kusjuures kaevati ruutmeeter päevas. Kogu kabeli alust nad siiski läbi kaevata ei jõudnud, kuid lubasid hiljem kindlasti tagasi tulla. Mina pole peale seda seal aga enam põldu kündnud. Viibisin ka ise kaevetööde käigus vahetevahel kohal, sest pidasin kaht härrasmeest tõsimeeli arheoloogideks. Kabelist polnud alles mingeid müüre, küll aga olid säilinud põrandaplaadid. Mehed andsid mulle sealt leitud tinanööpide eest 500 krooni.”

ARHEOLOOGILISED UURINGUD NING NENDE TULEMUS

Röövkaevajate põhjalikust “tinanööpidejahist” andsid tunnistust kabeli üleskistud põrandaplaatide(?) tükid. Nagu meie poolt läbiviidud uuringute käigus selgus, polnud “mustad arheoloogid” siiski kogu oletatava kabeli alust maapinda üleskaevata jõudnud. Lisaks...tunnistusele osutab sellele ka pühakoja kunagisele asukohale tehtud prooviaugu stratigraafia. Nimelt paljandus selles oma algsel(?) kohal asuv põrandaplaat.

Vastavalt muinsuskaitseameti loale nr. 1481 kasutas arheoloogiliste välitööde juhataja šurfist väljavisatud pinnase läbisõelumisel abivahendina metalldetektorit. Peetri kabeli leiumaterjali seas väärivad esiletõstmist kaks münti (joon. 3), millest üks on vermitud Liivi ordu poolt Tallinnas, millalgi peale 1515. aastat. Teine vasest valmistatud eksemplar kuulub aga juba tunduvalt hilisemasse aega, olles löödud 1644. aastal Rootsis Avesta müntlas. Lisaks müntidele pälvisid tähelepanu rohked inimluude tükid (joon. 4), mis osutavad kabeli ümber paiknevale maahaudadega kalmistule. Arvatavasti võibki varasemat münti pidada hauapanuseks, hilisemat aga ehk ohvrianniks. Inimluude olemasolu annab Peetri kabeli asukohal maradööritsenud isikute tegevusele ka võikama varjundi.

toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

marxionu kirjutas:
Ei tea pole riigi maal käinud, omal maal luban ise sõbra maal lubab sõber.
Hm, mis vallas elad, ja mis räägivad valla eeskirjad? Mõnes vallas tuleb üle 20 cm augu kaevamiseks ka vallavalitsusest luba küsida :twisted:
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Westland kirjutas:Vahet pole.Ma võin sellele kohale kirjutada kasvõi ''riik'' või ''võim''.Vasta palun parem küsimusele.
Corvus nagu vastas Sulle, et kogu loo olemusest sai ta aimu mõnevõrra hiljem. Milles on küsimus Westland?

Corvus:
Ei omanud tollel hetkel mingit informatsiooni, tegu oli vaid minu jaoks õnneliku juhusega, et sain "momendil" sabast kinni. Ei tundunud müüjat ennem esimest kohtumist, kui asjad juhuslikult jutuks tulid...
...Samas paneb mind imestama ühe siinse, asjaga otseselt seotud olnud tegelase käitumine, kelle osast tollastes sündmustes ma alles nüüd hakkan aimu saama.
Viimati muutis Arheoloog, 07 Juul, 2009 20:09, muudetud 2 korda kokku.

Beeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Beeter »

Minu jaoks pole vastupidiselt näiteks Eesti keskkriminaalpolitseile mingit vahet, kas inimene rüüstab muinsuskaitse all olevat või veel senini avastamata (vähemasti tema arvates) objekti. Tulemus on sama: hävib meie kõigi ühine ajalugu...Leides kusagilt põllult muinasaja lõpusajandite hauapanuseid, jättes need endale, varjates kiivalt riigi ja ka "konkrurentide" eest leiukohta, piiksutades seal peale igat kevadist ja sügisest kündi/randaalimist, suurendades sellega oma sõlgedekollektsiooni (muu väheväärtuslik põlenud "nodi" visatakse minema), kuidas me peaksime taolistesse tõbrastesse siis suhtuma. Patsutame õlale, et ära enam nii tee või? Taoline inimloom on võrreldav otseselt närilisega, kes kahjustab pöördumatult arhiiviürikuid.
Üks küsimus on ainult. Mida Hr. Arheoloog ja Hr. corvus soovivad saavutada oma sõnavõttudega siin foorumis? Mis on eesmärk, kuhu peaks see lõputuna näiv jahumine viima?
Vaikselt, vaikselt, ikka üks samm korraga!!!
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Beeter kirjutas:
Üks küsimus on ainult. Mida Hr. Arheoloog ja Hr. corvus soovivad saavutada oma sõnavõttudega siin foorumis? Mis on eesmärk, kuhu peaks see lõputuna näiv jahumine viima?
Te pole vist teemaga nagu eriti kursis...

Üks lõik ühest postitusest
Te ei maksa mitte kellegi anonüümse piiksutaja sulitempude, vaid ikkagi väga konkreetsete, ka siin foorumis sõna võtnud mehe "vägitegude" eest. Ringkaitse on see, millele olen siin ka varemalt osutanud. On siis tõepoolest raske nendele sulleritele koht kätte näidata, või on teil omaenese hobist täiesti savi. Eesti on nii väike, et hoides ja kaitstes neid oma tsunfti poolt, ei võta keegi teid ega teie klubi tõsiselt. Need patustanud seltsimehed on ju ometigi teada...

Süüdistada võite ainult iseennast, sest ühel hetkel kui sarnane olukord jätkub, võibki juhtuda, et teie hobil on kriips peal...Mina, kes ma olin algselt detektorite keelamise vastu (lugege mu varasemaid postitusi), olen igatahes nüüd oma seisukohta muutnud.

Minu esimene postitus 01.03.2008

Vaadates viimaste kuude ajalehtede netikommentaare või mõningaid foorumeid, siis näeme, et auto täislaskmise jutt on ringlusse paisatud ühe väga konkreetse kriminaali poolt. Mingi lambakari on hakanud kohe ka kooris kaasa klähvima. Takkakiitmist ja parastamist on olnud ikka oi kui palju. Õnneks on siiski olemas ka piisavalt palju detektoriste, kes demagoogist muististehävitaja tegelikku palet tunnevad ja teavad. Kui detektorid ikka tõesti keelatakse, siis on selles süüdi just temasugused kriminaalid ja röövlid, kellele pole absoluutselt mitte miski püha (sh. ka laibahaudadega kalmistud), ning kes oma lahmivate ja bravuuritsevate sõnavõttudega on ausad detektoristid seadnud täiesti teenimatult halba valgusesse. Rääkida mingist arheoloogide ja detektoristide põhimõttelisest vastasseisust, see ei vii ju ometigi kuhugi. Sellisel juhul kannataksid mõlemad pooled. Kriminaalid ja maradöörid aga jätkaksid samal ajal oma Eesti Vabariigi kultuuripärandit hävitavat tegevust. Katk tuleb meie ühiskonnast välja juurida ja mida kiiremini, seda parem mõlemale poolele.
Viimati muutis Arheoloog, 07 Juul, 2009 20:17, muudetud 1 kord kokku.

Kasutaja avatar
marxionu
Liige
Kontakt:

toomas tyrk kirjutas:
marxionu kirjutas:
Ei tea pole riigi maal käinud, omal maal luban ise sõbra maal lubab sõber.
Hm, mis vallas elad, ja mis räägivad valla eeskirjad? Mõnes vallas tuleb üle 20 cm augu kaevamiseks ka vallavalitsusest luba küsida :twisted:
Kui tahad mine mõõda augud üle. Ja üle 30cm ütleb muide maavarade seadus.
Ja siia juurde veel: tavaliselt ei ole maaomanikele probleemiks anda otsimise luba. Ei ole ühtegi korda ära öeldud muide. Öeldakse hoopis et kui midagi leiad ära jumala eest kuskile vii ega räägi sest siis tulevad need muinsuskaitsjad.
Maine käib teist pikalt ees, epideemia mõõtu on ma arvan muinsuskaitse alade protsent võrreldes muu maailmaga. Täpselt sama kehtib looduskaitsealade kohta eestis. Kui euroopa mõtleb siis eesti ori teeb ja teeb kohe kümnekordselt siis äkki saab kiita.
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

marxionu kirjutas: Ja siia juurde veel: tavaliselt ei ole maaomanikele probleemiks anda otsimise luba. Ei ole ühtegi korda ära öeldud muide.
Siis ikka ei kaeva ainult enda ja sõbra maa peal? Või mis?
marxionu kirjutas:Maine käib teist pikalt ees, epideemia mõõtu on ma arvan muinsuskaitse alade protsent võrreldes muu maailmaga. Täpselt sama kehtib looduskaitsealade kohta eestis. Kui euroopa mõtleb siis eesti ori teeb ja teeb kohe kümnekordselt siis äkki saab kiita.
Minu maine minust ees? No nii tuntud tegija ma nüüd ka ei ole...

Kui juba üldistamiseks läks - tood äkki nagu muuseas ära ka Natura alade osa Eesti territooriumist. Ja võrdluse muu Euroopaga võrreldes (seda ma tean, see stat on olemas ;-)

Ja siis sama muinsuskaitse all oleva maa kohta (seda ma ei tea ei muu Euroopa ega Eesti kohta).

Kui ikka midagi kindlalt väidad, siis tahaks ikka numbreid ka näha...
Kasutaja avatar
marxionu
Liige
Kontakt:

toomas tyrk kirjutas:
marxionu kirjutas: Ja siia juurde veel: tavaliselt ei ole maaomanikele probleemiks anda otsimise luba. Ei ole ühtegi korda ära öeldud muide.
Siis ikka ei kaeva ainult enda ja sõbra maa peal? Või mis?
marxionu kirjutas:Maine käib teist pikalt ees, epideemia mõõtu on ma arvan muinsuskaitse alade protsent võrreldes muu maailmaga. Täpselt sama kehtib looduskaitsealade kohta eestis. Kui euroopa mõtleb siis eesti ori teeb ja teeb kohe kümnekordselt siis äkki saab kiita.
Minu maine minust ees? No nii tuntud tegija ma nüüd ka ei ole...

Kui juba üldistamiseks läks - tood äkki nagu muuseas ära ka Natura alade osa Eesti territooriumist. Ja võrdluse muu Euroopaga võrreldes (seda ma tean, see stat on olemas ;-)

Ja siis sama muinsuskaitse all oleva maa kohta (seda ma ei tea ei muu Euroopa ega Eesti kohta).

Kui ikka midagi kindlalt väidad, siis tahaks ikka numbreid ka näha...
Ei mõelnud sind vaid härraseid muinsuskaitsjaid.
Ja mis maid puudutab siis kahjuks või õnneks kuulun paari toredasse üritusse mille käsutuses on maid üle eesti ja jätkub sajaks aastaks sajale detektoristile.
Alati kui on huvi kellegi maa vastu on lihtne võtta 26 kroonine väljavõte ja minna ja küsida luba.
Looduskaitse alade suhe on 6% euroopas eesti 19% vastu. Võin natuke eksida. Vaadates aga muinsuskaitse alade planeeritud laiendusi ja arvestades mida see inimestele kaasa toob ei ole suhtumise paranemist neisse vist lähiajal loota.
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

marxionu kirjutas: epideemia mõõtu on ma arvan muinsuskaitse alade protsent võrreldes muu maailmaga. Täpselt sama kehtib looduskaitsealade kohta eestis. Kui euroopa mõtleb siis eesti ori teeb ja teeb kohe kümnekordselt siis äkki saab kiita.
Ma olen seni su postitusi peaaegu vaikides talunud, aga nüüd ma lihtsalt pean küsima: ütle mulle mõni teine Eusroopa maa, kus oleks sellisel määral säilinud jõhkralt ärasonkimata loodust? Vasta konkreetselt.
Гив Ми Мани
Kasutaja avatar
marxionu
Liige
Kontakt:

Tekkis veel üks küsimus seoses erakogudega. Ma ei mõtle siinkohal maidu või kaidu maast kaabitud müntide hunnikut.
Mis vahe on sellel kus see ajalugu seisab ja miks nende erakogude ees nii paaniline hirm on. Arvestades seda mitmed sõjad meie maalt üle on käinud on üle maailma erakogudes ajaloo säilitamine märksa kindla investeering ju.
Kasutaja avatar
marxionu
Liige
Kontakt:

gnadenlose kirjutas:
marxionu kirjutas: epideemia mõõtu on ma arvan muinsuskaitse alade protsent võrreldes muu maailmaga. Täpselt sama kehtib looduskaitsealade kohta eestis. Kui euroopa mõtleb siis eesti ori teeb ja teeb kohe kümnekordselt siis äkki saab kiita.
Ma olen seni su postitusi peaaegu vaikides talunud, aga nüüd ma lihtsalt pean küsima: ütle mulle mõni teine Eusroopa maa, kus oleks sellisel määral säilinud jõhkralt ärasonkimata loodust? Vasta konkreetselt.
Looduse koha pealt on asjad kuidas kellegile ja ei hakka vaidlema. Saan aru et kõigile ei meeldi asfaltteed või saetud langid. Paraku metsa kasvamine ja metsas istumine ei vii kuskile. See et mu maapeal mingi kassikakk peeretab ei tohiks minu tegemisi seisma panna.
Viimati muutis marxionu, 07 Juul, 2009 20:57, muudetud 1 kord kokku.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline