Ja lähtuda saab ju Lessons Learned in Helmand - kus igal talumehel on tema savionni viiva raja all vähemalt 100-kilone IED olemas.

Tähenärija, nagu ma olen...Kilo Tango kirjutas:Aga kaliibrid 10, 8 ja 6?hillart kirjutas:Kui just nii, siis ...
Kaliiber 12küsimus polnud ju mis relv osta, vaid ikka mis kaliibrit valida.
(16 ja seda enam 20 või 28, jäävad lahjaks)
Noh, ei tea. Mina pole oma elu jooksul taolisi veel kohanud. Kui just nende kaliibrite peale mõelda, siis on arvatavasti ka nende laskemoon vastavalt vähelevinud ja samavõrra kallis. Ja pealegi - päris üksikeksemplari ei tasuks kah Eestisse muretseda.Aga kaliibrid 10, 8 ja 6?
Sileraudsete relvade raua läbimõõtu ei nimetata teps mitte kaliibriks.
Tean seda väga hästi ja isegi mõtlesin selle kommentaari panna. Üldiselt mulle sellised otse ülevõtmised ei meeldi (gaudž, tšokk, efektiivsus). Parem oleks kasutada näiteks mõõt. või midagi sisukamat välja mõelda.Gfreak kirjutas:Tähenärija, nagu ma olen...Kilo Tango kirjutas:Aga kaliibrid 10, 8 ja 6?hillart kirjutas:Kui just nii, siis ...
Kaliiber 12
(16 ja seda enam 20 või 28, jäävad lahjaks)![]()
Sileraudsete relvade raua läbimõõtu ei nimetata teps mitte kaliibriks.
Sest sel juhul peaks ju 16 olema suurem kui 12 jne.
Neid asju nimetatakse ameerikamaal "gauge", ehk siis maakeelne defineering võiks olla kaudž. Nimelt mõõdeti ameerikas tol ajal sileraudsetele tina nende kaudžide kaudu kätte. Ehk siis mitu kuuli sai teha ühest naelast tinast. Iga kuul oli raua diameetriga võrdne, ehk siis mitte haavlite näol.
Kui levinud see 16-ne ikkagi on? Rääkisin oma vanamehega (kah jahimees). Tema hinnangul on Eesti 12 000 jahimehe peale u. 10-20 000 12-se mõõduga jahipüssi. 16-seid on mõni tuhat ja enamasti on 16-se mõõduga laskjal 12-ne kah olemas. Samal põhjusel (12-ne vene relv on odav ja annab piisavalt laia tinavihu), on ka enamlevinud pooltšokiga relvad, kuna sellised need tavalised vene relvad olid/on ja pooltšokk on praktilises jahis kõige otstarbekam. Täistšokk on rohkem sportlaskjate lõbu.hillart kirjutas: Tulenevalt erialakirjanduse andmeist ja praktilisest rakendusest (jahimehed) on see 12 just kõige optimaalsem ja olemasolevaist parim. Kuigi tuleb öelda, et praegu Lääne mõjude tugevnedes Eestis on enamlevinud siledaraudsete kaliiber siiski 16.
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline