Aga BTR-157????. Ega sa järsku BTR 152 ei mõelnud?
Just nii, seda ma silmas pidasingi tegelikult. Ju siis momendil ZIL´i peale mõtlesin, mis 152 baasmudeliks (viimastel BTR-idele vähemalt) oli.
Ei-ei, need polnud seda mitte. Pean ikka silmas just neid treileritel nn. tsiviil-BMP´sid, missuguseid 10-15 aastat tagasi ise sadamas nägin ja missuguseid Balti-jaamast sinna veeti.
Aga ju see vedu on kogu aeg käinud. Eesti on ju transiitmaa. Nii me omal ajal need tutikad BTR-idki saime. Tänu tarnija lohakusele dokumentide vormistamisel ja kauba ettevalmistamisel.
hummel-hummel, mida sa pajatad. Kui sa nüüd minu postituse kenasti ja MÕTTEGA läbi loed, siis kõike seda, mida sa mainid, ma ju märgin samuti ära.
1) mootorivahetus
2) viimastel mudelitel olid olemas juba ka aeglustid ja muud tänapäeval nii tavapärased lisad ja lisade lisad
3) mootorivahetustega on EKV-s ka varem tegeldud, näiteks need samused ZIL-id, ja saadi hakkama. Ju siis oli selline variant odavam, kui need ZIL-id metallikokkuostu viia ja väljamaalt selleks otsatarbeks mingid hüperkallid kulgurid muretseda
4) ära püüa mulle seda haletsevas toonis meditsiinisoomukite mainimist külge kleepida, ja mis puudutab ülejäänud tehnikaga kokkulangevust, siis mainisin ma ka selle ju ära
Lisaks ütleksin veel, et mida krdit me omast arust kõvatame ja tühja juttu ajame. Kui ikka võimekust supertehnikaga toime tulla pole, siis tuleb seda endale ka tunnistada ja võtta esialgu just see tase, millega hakkama saadakse. Olgu see siis kas või 50-ndate või 60-ndate oma. Noh, ja sellest tasemest hakata ennast siis üles töötama. Algul täiustame neid omal käel ja eks pärast ole juba näha, kuhu edasi. Muidu läheb ikka see vana jama edasi, et vana ei võta, sest see on naeruväärne ja piinlik ja ... jne., aga uut ei saa, sest selleks pole raha, sellega ei saa hakkama jne., jne. Aga vana, mis taskukohane, jälle ei saa, sest ... jne., jne.
Lõputu ring. (Vaatasin, muideks, eile selle teema algusaegu. Sellel aastal möödub algusest 5 aastat. Väike juubel, või mis?)
Oli muidugi veel üks mõte aga see ei ole kindlasti kah laiades massides eriti populaarne. Nimelt hakkasin ma mõtlema sellele, et kui pikaks siis võiksid oletatavasti venida need meie relvajõudude osalusel toimuvad relvakonfliktid ja kui efektiivselt suudaksid siis need või teised masinad selles toimida.
Tõenäoliselt saab olema tegu suhteliselt lühiajaliste aktiivse lahingutegevuse perioodidega. Aga nendel teemadel on siin juba iiveldusni arutletud. Nii, et jätame selle osa vahele. Meil on tarvis liikuda. Kas on parem, kui meil on ütleme 500 BTR-40´t ja 152´te (mis pole küll võimekuselt kõrgtase, kuid mille teenindamisega me suurepäraselt hakkama saaksime), või vaid 5 maailmaklassi praktiliselt sama soomuskaitsega ratastel jalaväetransportööri, kuid missuguste remont ja tagavaraosad jne., jne. meile ületamatuks takistuseks saavad? Arvan igatahes (ja omast arust põhjendatult), et esimesel juhul on neil liikuritel konkreetne ja meile igati positiivne toime laingutegevuse käigule, teisel juhul aga on see väga vähene, või lausa olematu.
Sama küsimust esitan ma endale alatasa, kui näen tänaval paar miljonit maksvat ulmekulgurit ja võrdlen seda paarkümmnde korda vähemas vääringus
peaaegu samade kulgemisomadustega isendiga. Tänaseks oleme me aga just sellise vesisel pilgul kõnniteel seistes mööda vuhisevat Ferrarit piidleva jalutaja rollis. Ferrarit ei võimalda rahakott, aga Opel´it ei luba väärikustunne osta. Ja nii me kiimleme ja kõvatamegi seal teepervel seistes ning pole meil mingisugust masinat, et punktist A punkti B jõuda.
Ja nii ongi. Kuni me klahviklõbina saatel vaid kuvariekraanil lahinguid lööme, pole meil ei ühtesid ega teisi.
Ja seda ju sai minu poolt kah ära mainitud, et vastavalt teadmiste, kogemuste ja võimekuste kasvule saame siis tasapisi neid teadmisi-oskusi efektiivselt ära kasutada juba hoopis kaasaegsema tehnika kallal hammast teritades. Ikka vähehaaval, tasa ja targu, aga kõigepealt tuleb see algus ära teha.
Selle teema alguses kusagil, oma 5 aastat tagasi, tõin ma ära ka ühe kena artikli Soome Armee oksionilt (müüdi kolektsionääridele igasugu vana soomustehnikat), kus samuti oli Soome poolt ära mainitud, et need müüki minevad isendid olid juba tookord nn. vanadena Soomele ostetud (päris suures koguses, muideks) vaid silmas pidades väljaõppe ja kogemuste omandamise aspekti. Otsige see link sellest postitusest üles, ja lugege ise! Jumalast õige jutt ju.
Või on see, mis meil toimub lihtsalt üks järjekordne simmimine? Kus see simm aga seekord peidus on, seda nüüd mina küll öelda ei oska.
Mis puutub aga simmide tegutsemist meie meeste mõttetegevuse kallal, siis tegelikkus on selline, et seda protsessi viiaksegi ju selliselt läbi, et jääks mulje (ja osalised usuvad seda ka ise) nagu oleksid need mõtted nende ütlejate eneste peades sündinud, kuigi tegelikkuses on seda erinevate kaudsete võtetega hoopis kõrvalt ajendatud. Demagoogia, ütlete. Jah, seda küll, kuid igal juhul toimiv.

Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)
Stellung halten und sterben!!