Nestonia kirjutas:Tere!
Avastasin mudelismi hiljuti, peale seda kui esimese masina kokku panin ei saa ma enam peos käies minna mööda mudelite letist, praegu olen kokku pannu 1:72 Stug IV (Revell) ja 1:72 Stug III (Italeri). Kuna tean teemas suhteliselt vähe, siis oleks vaja mõnda näpunäidet targemate käest
1. Millist firmat eelistada, peale Revelli ja Italeri mudeli kokku panemist märkasin, et Italer oli parem, kaustusjuhend oli täislikum ning masin tuli kõvasti ilusam välja
2. Kuna värvida, kas siis kui mudel valmis või kõik jupid eraldi enne mudeli kokku panemist?
3. Kuidas kleepekaid (pildid mis kaasa antakse) külge liimida, käib see kuidagi sooja vee tehnikal vms. ???
Omadest kogemustest, küll lennukitest
1. Lennukite puhul on Italieri paremini valatud ja sobib paremini kokku, vähem pahteldamist ja jamamist. Samas on Italieri jupid hirmus õhukesed
ja lähevad hästi katki ka. Näiteks muutuvnoolsusega tiivad vajuvad Italieril kohe longu (mul on 2 Tornadot teine teisest firmast). Kasutusjuhend on parem. Samas pole neid juhendis olevaid ModelMasteri värve (antud on selle kood) eriti saada (Italieri). Revelli värve on tänu maaletooja tugevusele igast suuremast mänguasjapoest aga saada.
2. Väiksemad detailid värvitakse enne külge/kokku liimimist. Kere värvitakse üldjuhul kokkuliimituna, kuna tavaliselt eeldab see pahteldamist. Samas kere seestpoolt (kui sisemus jääb näha) värvitakse jällegi enne. Osasid detaile on otstarbekas värvida otse resti küljes, jättes jupi ainult nii väheste kinnitustega kandma kui saab.
Liimimiskoht tehakse vaibanoa otsaga ettevaatlikult plastikuni puhtaks, sama ka teise detailiga. Loomulikult tuleb neid kraapida ja liimida nii, et pärast näha ei ole. Parem on kasutada geelitüüpi liime (Revell Contacta tuubis vms). Viimane aga ajab "karvu", kõige parem geelitüüpi liim on Humbroli oma, selline väike kollane tuub.
4. Valgeid pisiasju on parem värvita nt Revelli aerosoolkrundiga, sest valge värv pintsliga ei kata hästi
5. Vesipildid tehakse hästi tulise veega, pistad niikauaks sisse (korraks), et pilt liikuma hakkaks, kui juba paberilt minema ujub, on tavaliselt mokas. Pärast kuivamist lakitakse mattlakiga üle. Või lakitakse terve mudel. Ilma lakkimata vesipilt kipub lahti tulema ja nt teisaldamisel näppude külge jääma.
6. Aerograafi võiks siis kasutada kui tead, mida teed. Mina nt ei kasuta, korteris ebamugav, kõik värvitolmu täis, värvihais ja üks lahustiga mäkerdamine. Kamuflaazi serva saab ka pintsliga teha, kui lõigata pool karvade pikkusest maha ja kasutada vähe vedelamat värvi
7. Ära osta poest neid kalleid "firma" lahusteid, kõige odavam ja sama hea on white-spirit ehk lakibensiin, ta ei haise - saab kodus kasutada ja temaga vedeldatud värvid ei lahusta kõrval/all olevaid värve üles.