Oleks vaja paari näpunäidet mudelismi kohta

Militaartehnika mudelitest. Tehnoloogiad ning mõõtkavad ei ole piiratud.
Kasutaja avatar
Nestonia
Liige
Kontakt:

Oleks vaja paari näpunäidet mudelismi kohta

Postitus Postitas Nestonia »

Tere!

Avastasin mudelismi hiljuti, peale seda kui esimese masina kokku panin ei saa ma enam peos käies minna mööda mudelite letist, praegu olen kokku pannu 1:72 Stug IV (Revell) ja 1:72 Stug III (Italeri). Kuna tean teemas suhteliselt vähe, siis oleks vaja mõnda näpunäidet targemate käest :)

1. Millist firmat eelistada, peale Revelli ja Italeri mudeli kokku panemist märkasin, et Italer oli parem, kaustusjuhend oli täislikum ning masin tuli kõvasti ilusam välja aga kuna ma olen vaid 2 mudelit kokku pannud ega teisi firmasid ei tea, siis äkki oskate soovitada või õelda erinevate firmade plussid ja miinused.

2. Kuna värvida, kas siis kui mudel valmis või kõik jupid eraldi enne mudeli kokku panemist?

3. Kuidas kleepekaid (pildid mis kaasa antakse) külge liimida, käib see kuidagi sooja vee tehnikal vms. ???

Ette tänades,

Ago :)
Kasutaja avatar
Panzergrenadier
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Panzergrenadier »

1. Minule isiklikult meeldib Revell rohkem kui Italeri. Revelli mudeleid olen kokku pannud 18 tk ja kõik on suhteliselt hea kvaliteediga. Italerit olen kokku pannud 2 korda. Niisiis ei ole ma jõudnud Italeri mudelitega palju tööd teha. Ma olen vist Revelliga ära harjunud. :roll: Italeri kohta väidavad mõned, et detailid on natuke valed. :?
Muud firmad teevad ka 1:72 mudeleid aga Eestis nende toodangut müügil pole näinud.

2. Mina värvisin algul kõik osad alles siis kui nad mudeli külge olid liimitud, aga täpsem tulemus tuleb, kui väikesed detailid värvida enne restist eemaldamist. Mina praegu teen nii, et liimin enamus detaile kohe mudelile, aga tööriistad ja näiteks Kübelwageni armatuurlaua värvin enne mudelile liimimist.

3. Vesipilte (kleepekaid) tuleb leotada ennem leiges vees umbes 30 sek. ja siis kohe peale kanda. Kuivatada kuiva rätikuga tupsutades.(Mulle meeldib selleks kasutada vatsupaberit. :wink: )
Kasutaja avatar
Nestonia
Liige
Kontakt:

tänud informatsioon eest, ennem kui uue ostan püüan rohkem Italeri kohta rohkem infot leida, kui võrrelda minu stuge siis on detailid paremini näha, vähemalt mulle endale tundus nii... aga palju umbes värvid maksavad? on mingeid soovitusi nende suhtes?
Kasutaja avatar
Panzergrenadier
Liige
Kontakt:

Kahtlemata on Italeril ka väga häid ja õnnestunud mudeleid. :wink:

Värvid on tavaliselt 14ml või 15ml purgikestes ja maksavad umbes 18.- kuni 30.- Mida erilisem värv seda kallim vist, ei ole uurinud. :roll:

Mudeli värve on matte, poolmatte, läikivaid ja lakke. Soomusmasina värvimiseks tuleks KINDLASTI kasutada MATT värve.

Italeri kohta saad infot näiteks http://www.track-link.net/reviews/D_L/Italeri. Ingliskeelt peab oskama. :wink:
Kasutaja avatar
Nestonia
Liige
Kontakt:

tänud, eks ma uurin järgi :)
fossiil
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas fossiil »

Ma kobiseks ka natuke sel teemal: niipalju kui erinevates karpides tuhnida on tulnud, on jäänud mulje et erineva kvaliteediga mudeleid kohtab pea kõikidel tootjatel. Erandiks pole ka sellised kõvad tegijad, nagu Dragon ja Tamiya - esimesel kipuvad teravad servad ja pisemad detailid ikkagi veidi ähmase joonega olema, seda ka uutel asjadel(T-34-76-40), teisele võib etteheiteid teha siiski vanema toodangu osas, uuemad asjad on väga head - ja randid nii teravad et lõika või näppu :wink:
Italeri mudelid tunduvad sellised "üle keskmise" olevat, viimane asi mille nädal tagasi lõpetasin(varsti panen pildid üles) - Sd. Kfz. 232 (6 rad) - oli samuti sellises kategoorias.
Kuigi kogu mu jutt käib 1:35 mastaabi kohta - ma ei tegele põhimõtteliselt 1:72 -ga. Üldiselt olekski hea enda jaoks selgeks mõtelda mastaap/mastaabid ja periood, millega tegeleda, kõigega nagunii korraga tegeleda ei jõua :)
Värvimisest omalt poolt niipalju, et väikesed detailid on siiski mugavam eelnevalt värvida, osa isegi enne raamist väljalõikamist. Ja kuigi soomustehnikat soovitatakse tavaliselt värvida mattvärvidega, on siingi võimalik teistsugune lähenemine, eriti kui on tegemist väikese mastaabiga - läikival värvil on pigmendiosakesed hulga väiksemad ja seetõttu on tulemus reeglina parem. Matiks saab pinna lihtsalt, pihustades mudeli kergelt mattlakiga üle. Aga kui on tegemist pintsliga, siis poleks paha eelnevalt mõne tüki peal katsetada, et kuidas läikiv värv katab.
Kasutaja avatar
Parovoz
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Parovoz »

Tere-tere!
Eks lisaks omalt poolt ka natuke. Eelistuste kohta nii palju,et nimetetud firmad on praegu ühed parimatest selles mõõtkavas(1:72). Aga Italeri on need saanud vana ESCI käest ja omavad ka mingil määral ka figuure, mis on minumeelest suur"+".Seda Lääne tehnika kohta. Vene omadest soovitaks firma PST ja UM, saadaval Euromekas,põhiliselt idanaabri tehnika.
Värvimisel soovitaks aga läikivaid või poolläikivaid värve. Siirdepildid(dekaalid) jäävad paremini läikiva pinnakülge ja ei sillerda valguse käes.Ja kui dekaal on kuivanud, ...tglt võib ka kohe ,sutsu tupsutada piirituses või äädikas kastetud vatitupsuga dekaali. See sulatab vesipildi lakikihi värvile paremini peale.Seejärel võib katta mudeli mati lakiga.
Kokkupanemisel on ikkagi ,kuidas endal oleks parem . :)
Taara avitab! ...
Kasutaja avatar
Panzergrenadier
Liige
Kontakt:

Mna ise ka enam 1.72 ei tegele. 1:35 meeldib palju rohkem, seda just suuruse ja detaili poolest. 1:72 on hea aga sellepärast, et selle skaala mudelid on suht odavad ja neid saab kokku panna palju. 1:35 nõuab püsivust rohkem.

1:35 tankide värvimisel soovitatakse peale maskeeringu peale kandmist katta mudel lakiga just selle pärast, et oleks parem mudelit ''pesta''. Samuti jäävad dekaalid laki all hästi püsima ja jäävad natuke reaalsemad, kui lõpus peale kandes.

Dragoni ja Tamiya mudelid on aga kallid ja tihti tõstavad seda hinda just need photo-etched osad mis seal kaasas on. :( Dragoni (või oli see Tamiya) Brummbär 1:35 maksis Kullos 800.- :cry:
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Oleks vaja paari näpunäidet mudelismi kohta

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Nestonia kirjutas:Tere!

Avastasin mudelismi hiljuti, peale seda kui esimese masina kokku panin ei saa ma enam peos käies minna mööda mudelite letist, praegu olen kokku pannu 1:72 Stug IV (Revell) ja 1:72 Stug III (Italeri). Kuna tean teemas suhteliselt vähe, siis oleks vaja mõnda näpunäidet targemate käest :)

1. Millist firmat eelistada, peale Revelli ja Italeri mudeli kokku panemist märkasin, et Italer oli parem, kaustusjuhend oli täislikum ning masin tuli kõvasti ilusam välja
2. Kuna värvida, kas siis kui mudel valmis või kõik jupid eraldi enne mudeli kokku panemist?
3. Kuidas kleepekaid (pildid mis kaasa antakse) külge liimida, käib see kuidagi sooja vee tehnikal vms. ???
Omadest kogemustest, küll lennukitest
1. Lennukite puhul on Italieri paremini valatud ja sobib paremini kokku, vähem pahteldamist ja jamamist. Samas on Italieri jupid hirmus õhukesed
ja lähevad hästi katki ka. Näiteks muutuvnoolsusega tiivad vajuvad Italieril kohe longu (mul on 2 Tornadot teine teisest firmast). Kasutusjuhend on parem. Samas pole neid juhendis olevaid ModelMasteri värve (antud on selle kood) eriti saada (Italieri). Revelli värve on tänu maaletooja tugevusele igast suuremast mänguasjapoest aga saada.

2. Väiksemad detailid värvitakse enne külge/kokku liimimist. Kere värvitakse üldjuhul kokkuliimituna, kuna tavaliselt eeldab see pahteldamist. Samas kere seestpoolt (kui sisemus jääb näha) värvitakse jällegi enne. Osasid detaile on otstarbekas värvida otse resti küljes, jättes jupi ainult nii väheste kinnitustega kandma kui saab.

Liimimiskoht tehakse vaibanoa otsaga ettevaatlikult plastikuni puhtaks, sama ka teise detailiga. Loomulikult tuleb neid kraapida ja liimida nii, et pärast näha ei ole. Parem on kasutada geelitüüpi liime (Revell Contacta tuubis vms). Viimane aga ajab "karvu", kõige parem geelitüüpi liim on Humbroli oma, selline väike kollane tuub.

4. Valgeid pisiasju on parem värvita nt Revelli aerosoolkrundiga, sest valge värv pintsliga ei kata hästi

5. Vesipildid tehakse hästi tulise veega, pistad niikauaks sisse (korraks), et pilt liikuma hakkaks, kui juba paberilt minema ujub, on tavaliselt mokas. Pärast kuivamist lakitakse mattlakiga üle. Või lakitakse terve mudel. Ilma lakkimata vesipilt kipub lahti tulema ja nt teisaldamisel näppude külge jääma.

6. Aerograafi võiks siis kasutada kui tead, mida teed. Mina nt ei kasuta, korteris ebamugav, kõik värvitolmu täis, värvihais ja üks lahustiga mäkerdamine. Kamuflaazi serva saab ka pintsliga teha, kui lõigata pool karvade pikkusest maha ja kasutada vähe vedelamat värvi

7. Ära osta poest neid kalleid "firma" lahusteid, kõige odavam ja sama hea on white-spirit ehk lakibensiin, ta ei haise - saab kodus kasutada ja temaga vedeldatud värvid ei lahusta kõrval/all olevaid värve üles.
Kasutaja avatar
Panzergrenadier
Liige
Kontakt:

Mina kasutan tavalist lahustit. Sellega on muidugi nii, et ta kipub alumist värvi natuke lahustama, aga kusagilt olen lugenud, et kui lasta värvil 72h kuivada, siis ei tohiks lahusti alumist värvi lahti võtma hakata. :roll:
Kasutaja avatar
Nestonia
Liige
Kontakt:

ma panin siia paar võrdlust Italeri ja Revelli mudelite kohta... Stug III on siis Italeri oma ja Stug IV Revelli mudel.

http://www.nestonia.pri.ee/stugiii&stugiv.jpg

http://www.nestonia.pri.ee/stugiii&stugiv_1.jpg

http://www.nestonia.pri.ee/stugiii&stugiv_2.jpg

http://www.nestonia.pri.ee/stugiii&stugiv_3.jpg
Kasutaja avatar
Panzergrenadier
Liige
Kontakt:

Italeril tundub lael rohkem detaili olevat. :?
Kasutaja avatar
Nestonia
Liige
Kontakt:

PANZERGRANADIER kirjutas:Italeril tundub lael rohkem detaili olevat. :?

seda minagi
Kasutaja avatar
Panzergrenadier
Liige
Kontakt:

Tore oleks neid kunagi värvitult ka näha. :wink:
Kasutaja avatar
Nestonia
Liige
Kontakt:

Heh, seda küll aga värvimise juurde ma vist niipea ei jõua, pean ennem mõtlema välja tehnika kuidas neid paganama linte ilusasti ratastele seada :P

ps. mida oskate õelda sellise firma kohta nagu Heller...?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 2 külalist