Kui jutt juba sisside ja Soome peale läks, siis see kes väidab, et sealmaal on toimunud pidev ja sihipärane tegevus enne kindlaks määratud suunas ja et sealne piirivalve oli/on sissikoolituse loomulik "pesa" lihtsalt vassib või ei tea millest räägib. Teiste kontrollküsimustena Soome puhul võiks mõelda näiteks soomustehnika suurtest ostudest Ida-Saksamaalt (BMP-1 ja T-72) ja mis neist nüüd saanud on. Käsitulirelvad Hiinast ja kurat teab kust kohast ja mis neistki on saanud. Kui kauaks neid asju osteti? Kas see oli ikka tark tegu? Õhutõrjesüsteem BUK?
Soomlased on sel teemal lähtunud põhimõttest "suurim lahinguvalmidus igal ajahetkel" - ma ka muide olen selle pooldaja.
Mitte nii, et sel kümnendil ostame tiigri naha, järgmisel kümnendil tiigri möirge ja kolmandal tiigri küüned.
Küsimusele, mis saab siis, kui vastane tuleb esimese kümnendi 9ndal aastal, on ka vastus võtta "ohuhinnangu ütleb, et ohtu pole" (seejuures ajalugu näitab, et eskalatsioon sealtpoolt käib väga kiirelt kui vaja). OK see selleks. Eks Soomel ole raha ka rohkemat lubada.
Ostsid T-72 ja BMP-1, sest need asendasid täiesti aegunud T-55 ja sellised 50ndate tehnika. T-55 100 mm kahuriga on ainult teoreetiline võimalus venelaste T-72 hävitada.
Ilmselt ei riskitud jääda unistama uue põlve Abramsist, sest vahepeal tükk tühja maad.
Samamoodi nende AK-dega, need ju asendasid mobilisatsioonivarus Talvesõja aegsed Mossini vindid (sama, tükati läbikulunud saast, mis Eestile kingiti hiljem).
Osteti D-30 haubitsaid, sest Talvesõja-aegsed 10 km laskekaugusega 105-sed olid juba liiga vanad.
BUK osteti seepärast, et sellele eelnenud vene S-125 Neva oli igas mõttes aegunud 90ndate alguseks - ilmselt ka komponentide eluiga oli otsas.
NASAMS tuli tükk aega hiljem turule, pidanuks nad oma 60ndate rakettidega pokasuhhat tegema või lihtsalt jätma õhutõrje seisma?
1990ndate alguses polnud mingeid Patriote, NASAMSe ega seksikaid asju turult vabalt osta. Lisaks olid venelased võlgu kah.
Ma saan aru, ise eri põhjusel palja tagumikuga olles on trendikas end upitada - näe oleme targad, ostame kohe moodsa. Soomlased näe raiskavad raha lollustele.
Aga kui vahepeal läinuks madinaks, millega oleks vastast hävitatud - visiooniga elutsüklikuludest ja arengukava paberipahnaga?
Seda edasi arendades võiks jõuda jaburdusse - mis me üldse tehnikat siin ostame, parem laulame ja ostame kohe supermoodsa, kui oleme 5 rikkaima riigi hulgas.
Ja et liigseid küsimusi ei esitataks, saab alati üllitada järjekordse paberi, et oht meid senini ei ähvarda...
Ma ka kunagi arvasin, et põdrad täitsa lollakad, kasutasid nad veel 90ndate alguses rannakaitses püsipatareisid, maasse kaevatud tanke jne.
Täitsa soodad......
Aga mis seisus on täna Eesti rannakaitse, on meil selleks vähemalt ilmasõja aegseid kahureid võtta?
Ei ole.....
Kes siis sooda on?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.