Uued relvasüsteemid EKV-le

Vasta
alban
Liige
Kontakt:

Re: Uued relvasüsteemid EKV-le

Postitus Postitas alban »

Lemet kirjutas:Ei mõju just eriti veenvalt vastajate kompetentsi tõenduseks, kui ollakse suutelised vaid sellisele argumentidele toetuma.
Vaata ma tean mis valdkonnas ma professionaal olen ning millistes valdkondades on mul väiksemad teadmised. See takistab mul igas teemas sõna võtmast ning kaagutamast kui tark ma olen, sest häbi on rääkida teemal mida ei valda.

Samas on minu tööülesandeks närida läbi sõnavahust ja leida üles sealt uba ning aru saada kas sõnavahu taga on ka sisu või mitte. Selles asjas olen proff. A4 tekstist on aru saada, et selle on kirjutanud professionaal kes omab süvateadmisi sellest vallast mida ta kirjutab. Trummi tekstist paistab läbi grafomaania ning see, et ta ei valda neid teemasid isegi pealiskaudselt milles ta kogu aeg sõna võtab. Tekstid on erinevatel ajahetkedel üksteisele risti vastupidi käivad, demagoogiat täis ning nende autor on loonud endale kujutelma, et temal on ainuõige arvamus ning üritab seda vahendeid valimata teistele peale suruda. Sisukat ja tõsiseltvõetavat argumentatsiooni Trummi tekstides üldjuhul ei ole. Seejuures ei kuula ta ka seda mida profid räägivad.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

A4 tekstist on aru saada, et selle on kirjutanud professionaal kes omab süvateadmisi sellest vallast mida ta kirjutab
Ükski professionaal ei kirjuta sellises teemas sellist asja nagu soomustransportöör on kasutatav üksnes isikkooseisu kaitseks lahingupiirkonda viimisel.
Rääkimata meel mitmetest kallutatud hinnangutest postituses. Enne võiks minimaalselt mõned Scoutspataljoni õppusi puudutavad youtube videod kasvõi läbi vaadata.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
HeiniR
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas HeiniR »

Ajateenistuse populaarsuses ja raha maksmises sõdurile puudub otsene seos, tommykene.
Küll aga mõjutab oma ellujäämise shansside taipamine mitmeid otsuseid siis, kui relvad tuleb tõesti võtta.
Maksa või 10 000 eurot kuus praegu.
Trumm, ei ole Sinuga nõus ja arvan, et oman siinkohal isikliku näite põhjal piisavat argumenti. Jutt ei ole 10K eurost, vaid sellest, et tuleb tagada ajateenijale minimaalsed vajadused, s.t. transpordi kulu, hügieenitarbed ja mõningane maiustus, mida aktiivne sõdur vajab (magusaisu oli vaatamata rikkalikule EKV toidule suur), eriti füüsiliste tegevuste puhul.
Keskmiselt 100 eurot kuus nägu just need vajadused enamvähem katavadki. Ma ei ole uurinud kui palju maksis riik varasemalt transpordiettevõtetele kompi sõdurpoiste tasuta veoks, kuid praegune süsteem, kus sõdurpoisid saavad ise valida, kuidas transpordi jms osas raha kasutada, meeldib mulle enam.
Võta seda kui ajateenistuse maksumuse osa. Kuigi EKV ajateenija varustus on üsna tasemel, siis alati on nipetnäpet asju, mida ajateenija oma mugavuse/heaolu osas omale soetab - pealambid, erinevad mütsid/sallid, paremad kindad jms, mis makstakse nagunii oma taskust.

Ja kui ütled, et toetuse ja ajateenistuse populaarsuse vahel puudub seos, siis eksid. Ka väga patriootlikult mõtlev ajateenija võib muutuda riigikaitse osas ükskõikses kui talle igas küljes peale k*stakse.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

See toetuse teema pandi töösse suht lõdva randmega, kuig selle hinnalipik oli juba siis 60 miljoni krooni tuuris aastas. Keegi eriti ei küsinud.
Hunt selle toetusega, miks siis lahingutehnika soetuseks samadele meestele see 60 miljonit krooni sama lõdva randmega ei tule?
Äkki on põhjuseks maailma parim sõjaväemeditsiini süsteem?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Viiskümmend
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Viiskümmend »

Kui me vaatame pika pilguga ning otsime platvorme järgmiseks 40+ aastaks siis ei saa me MRAPide teemast üle ega ümber. Sellepärast, et mitmed tootjad on MRAPi ja APCd kokku panemas, et teha two in one sõiduk mis vastaks modern hybride warfare tingimustele. Tulemuseks on selline 6x6 valemiga suur kast (nagu näiteks Nexter TITUS).
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Trumm, ei ole Sinuga nõus ja arvan, et oman siinkohal isikliku näite põhjal piisavat argumenti. Jutt ei ole 10K eurost, vaid sellest, et tuleb tagada ajateenijale minimaalsed vajadused, s.t. transpordi kulu, hügieenitarbed ja mõningane maiustus, mida aktiivne sõdur vajab (magusaisu oli vaatamata rikkalikule EKV toidule suur), eriti füüsiliste tegevuste puhul.
Keskmiselt 100 eurot kuus nägu just need vajadused enamvähem katavadki. Ma ei ole uurinud kui palju maksis riik varasemalt transpordiettevõtetele kompi sõdurpoiste tasuta veoks, kuid praegune süsteem, kus sõdurpoisid saavad ise valida, kuidas transpordi jms osas raha kasutada, meeldib mulle enam.
Võta seda kui ajateenistuse maksumuse osa. Kuigi EKV ajateenija varustus on üsna tasemel, siis alati on nipetnäpet asju, mida ajateenija oma mugavuse/heaolu osas omale soetab - pealambid, erinevad mütsid/sallid, paremad kindad jms, mis makstakse nagunii oma taskust. Ja kui ütled, et toetuse ja ajateenistuse populaarsuse vahel puudub seos, siis eksid. Ka väga patriootlikult mõtlev ajateenija võib muutuda riigikaitse osas ükskõikses kui talle igas küljes peale k*stakse.
Tekkis nüüd aega enda seisukohti tiba paremini selgitada.
Mul pole midagi selle raha maksmise vastu, nagu ütlesin, makske poole rohkem, siis oldakse veel rohkem rahul. Veel parem oleks konditsioneeritud kasarmud ühekohaliste normaalmõõdus vooditega. (ilma igasuguse irooniata, tahaks näha, kuidas 190 cm mees seal naril välja magab).

Küsimus on lihtsalt selles, et kas nimetatud kulu on vajalik teha, kui see annab kokku märkimisväärse summa ja meestele nt soomuse andmine venib nagu härja ila.
See on aga erinevalt sokolaadist või pealampidest ellujäämise küsimus. Muidugi rahuajal selle peale keegi ei mõtle, aga olen enam kui kindel, et kui õhus lendab metall ja taevas mürisevad MiG-id, siis kui selsamal mehel on valida, kas Snickersi, pealampide ja muu headusega Unimog või 20a vana BTR, Pasi või M113 (eeldusel, et mõlemad võrdselt toimivad), siis mis arvad, palju neid on, kes sinna Unimogi kasti tahaks ronida? Kui keegi ütleb, et varjume, siis miks neid Pasisid ja Mambasid missioonile vaja oli? Võiks ka jalutada põllul ja kui tina lendab, pikali visata.

Mis neid isiklikke argumente puudutab, siis on nähtud umbes 150 inimest, see pole mõistagi see, mida väljaõpetajad igapäevaselt näevad, aga mingi ettekujutus tänapäeva 16-18. a tegelastest mul siiski on. Kellega metsas sõda peetud on ja toidupakkidest sai ammu koristatud kallid maiustused (mida siin vaat et ajateenistuse vältimatuks osaks tunnistatakse), mida karmimaks on läinud tingimused, seda suurem on soovijate arv, eriti menukas oli patrull-laagri pakkumine -25 kraadiga ja pikkade jalgsirännakutega. Mõistagi korjati ära igasugu nutividinad jne. Täna olen seisus, et ei jätku enam varustust välja anda. Sellest ma järeldan, et taolistel asjadel motiveerib ikka päris palju justnimelt soorituse raskus, mitte selle juurde loodud mugavused. Inimesed saavad suurepäraselt hakkama männiokastest ja pohladest keedetud tee ja sambla peal magamisega, alguses pelgasin seda, aga nüüdseks olen taibanud, et mugavusega motiveerib hulka kehvemalt kui mõtestatud võimalusega iseennast ületada ja sisukalt/huvitavalt korraldatud tegevusega.
Kasutaja avatar
rbl
Liige

Postitus Postitas rbl »

Kõikse kasutum kaitseressursside raiskaja on miinilaevade divisjon, läbimõtlemata relva-hanked: miinijahtijad, 122 mm. habitsad, Milan, M-14 järjepidev tuunimine jne. ja täiesti lootusetud missioonid kusagil logistilises pärapõrgus Helmand, KAV jne. Elementaarse analüüsioskusega inimene peaks küll suutma selliseid rumalusi vältida.

MRAP –id sobiks Eestis eelkõige ainult Scoutsile kui puhtalt missiooniüksusele, päästeameti demineerijatele, sõjaväepolitseile, märulipolitseile, julgestuspolitseile. Eelseisvatel uutel missioonidel kuluks mõni selline masin ehk ära küll ei pea hakkama ise hiljem tehasest uusi ostma. Isegi NBC kaitse on olemas. Kahju ainult, et see transport nii kallis on ja selle asja kõik mõtetuks muudab. Isegi merekondeinerisse ei mahu ta ära. Pealegi need tasuta jagatavad MRAP -id on põhiliselt Caiman ja Cougar. Arvatavasti lohistavad Afganistani naaberriigid: Usbekistan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Pakistan need USA sõjatehnika transiidi kompensatsiooniks omale ära.

“Unlike HMMWV’s, MRAPs can’t be transported by C-130, the principal intra-theater lift (from say, Iraq to Afghanistan). Inter-theater lift (from the U.S. to Afghanistan), by C-17, costs $150,000 per vehicle.”

"The Army is getting rid of thousands of Cougars developed by General Dynamics/Force Protection, some MaxxPro models from Navistar Defense, and several Caiman models from BAE Systems."

"A Pentagon spokesman said several foreign countries have expressed interest in buying the MRAPs in Afghanistan but no final agreements have been signed."

"Plus, it would also be too expensive to sell or donate the gear to allied nations because of the cost of getting the equipment out of Afghanistan."
Kissinger - "Military Men Are Just Dumb, Stupid Animals To Be Used As Pawns In Foreign Policy"
Xender
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Xender »

Trumm, võitlusvõimelise armee saamiseks tuleb peale relvastuse investeerida ka inimestesse kes neid asju kasutama peaksid hakkama. See ajateenija toetus on minu meelest vägagi mõistlik, lahendab see ära nii mitmedki probleemid.

Peale transpordikulude on paljudel võetud ka kodulaene ( millel on küll maksepuhkus, kuid intressi maksad ikkagi ) Kui tegemist pole rikkamast perest pärit ajateenijaga, annab selle raha eest ka ükskord kuus ka korra nädalavahetusel mõne õlle sõpradega ära juua. Suitsumees saab oma pakid ära ostetud jne.

Ajateenija kes mõttes vaevleb nende argiprobleemidega omandab ka eriala kehvemini. See kas ta on päeval X valmis oma kohust täitma riigi ees, on vägagi palju seotud sellega, mis mulje talle kaitseväest jäi. Igal juhul kuluartiklina on see alla 1% kaitse eelarvest ja minu meelest vägagi sihipäraselt kulutatud.

2014 aasta eelarves on hangeteks ette nähtud 111 miljonit eurot, mis on päris suur summa arvestades kogueelarvet ( 383 miljonit ) Sellest läheb vägagi suur osa mobilisatsioonivarustuse hangete peale, mis on silmale rohkem nähtamatud kui paraadil olevad uued soomukid, kuid vähemalt sama olulised võitlusvõime seisukohast.

MRAPide osas saab nõustuda A4 seisukohtadega. See MRAPide soovimine on minu jaoks üldse üks ajuvabamaid asju.

Mobilisatsiooni puhul tuleb arvesse võtta ka seda, et kui see päev X tuleb on meil vaja liigutada loetud tundidega ( kui kõik ülejäänud mobilisatsioonisüsteem toimib nagu kellavärk ) kümneid tuhandeid sõdureid.

Seega oleks meil selle arvestuse järgi vaja neid ikkagi tuhandetes ( 100 või 200 masina puhul sõidaks endiselt ikkagi 90% rahvast veoauto kastis ) ja sellise arvu masinate ülalpidamine ja hooldamine ei ole enam sugugi odav lõbu, eeldusel, et sõja korral, päev X oleks meil võimalik neid loetud tundide jooksul kõiki ka kasutada. Mitte, et kohe saab tööle iga viienda masina, päevaga veel mingi osa ja ülejäänud siis kui USAst jupid tulevad.

Konserveerituna hoida tuhandeid masinaid sellise eeldusega, et enamik neist läheks võtmest käima ja suudaks paarsada kilomeetrit läheb üli ropult kalliks. Kui me aga seda ei taga, ei ole nendest masinate omamisel ka suuremat mõtet, kui me neid päeval X kasutada ei saa.

Peale mobilisatsiooni siis mis ?

Nende masinate kõige sihipärasem kasutus oleks sellisel juhul vaenlase tee blokeerimine nendega, kui neid nii kümne kaupa kusagil maanteel järjest õhku lasta. Kuid ma kahtlustan, et sama efekti on võimalik saada ka odavamalt.

Meie maastikul nendega ei liigu, pole neid Afganistaanis näinud, kuid ühe meie sõbraliku naaberriigi õpustel, kus natuke vihma ja mudane külavahetee pani masina sama hästi seisma kui ükskõik milline vaenlase vastutegevus ( sikutati lõpuks räige venekeelse sõimu ja kahe veoautoga välja ).

Reaalselt saab meie kolonnidele kõige ohtlikumaks siiski VF õhujõud. Mingid partisanidest vahtkondlased on ilmselge luul ( neid tegelasi teades pigem lasevad progrommide kartuses esimesel võimalusel varvast, on nende silmis siiski EKV näol tegemist fašistidega, kes neid nähes tõmbaks nad esimesel võimalusel esimese puu otsa ja vaevalt seal keegi väga kangelassurma ihkab. Noh luuludes vaevlev seltskond, mis tahta).

Suurtükkiväe kartmine eeldab siiski opereerimist juba rinde vahetus läheduses ( seal võib saada tina juba igast kaliibrist, ka 125 mm moona näol), VF suurtükkiväe 2S19 on reaalse laskekaugus seal 25 kilti ja 2S1 laskekaugus kusagil seal 15 kilomeetri juures. Kuna venelased on oma suurtükke täitsa rindele ei too ja hoiavad teatud "ohutut kaugus" on nende reaalne tuleulatus seal 5 - 10 kilomeetrit rindest.

Õhujõudude vastu aitab ainult ÕT toetuselemendi kohalolek kolonnis, kui VF õhujõud saavad karistamatult kolonni rappida, siis ei ole vahet kas seal on veoautod või MRAPid, viimaste peale läheb lihtsalt natuke kauem aega.

Sealjuures tekitab MRAPide kasutamine kolonnides pigem probleeme juurde, kui mõnda neist lahendab. Kui kusagil metsa või põldude vahel lastakse esimene ja viimane masin põlema ( ükskõik millega ). Siis seda nii 25 tonnist masinat sealt ära ei tiri ilma spetsmasinata ja MRAPiga mööda ka ei sõida. Reaalselt tähendab see siis enam vähem terve pataljoni jaoks liikumisvahendite kadu või siis tundide pikkust viivitust, kus pioneerid tirivad ( kui masin on velgedeni põlenud ja ümber läinud, siis kardetavasti ilma Evak tankita ära ei tirigi normaalse aja jooksul ).

Ühesõnaga me arutame siin tõsise näoga masina kasutamisele võttu, mille puhul on selle liikumine meie tingimustes piiratud reaalselt asfaltteega ja millest tulenevalt saame me seda kasutada ainult päeval X viia sõdurite kohaleviimiseks rindele.

Kordan juba ma ei tea mitmendat korda, kui tahame saada "rahvasoomukit" on olemas M113 mida me saaksime sama raha eest, millega sa ei lähe järsemas kurvis ümber või ei "upu" mudases külavaheteel ära. Millele saaks peale panna hunniku erinevat relvastust ja kohandada kõikvõimalikeks erimasinateks.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

rbl kirjutas:Kõikse kasutum kaitseressursside raiskaja on miinilaevade divisjon, läbimõtlemata relva-hanked: miinijahtijad,
Nõus
122 mm. habitsad
Ei ole nõus
Milan,
Ei ole nõus
M-14 järjepidev tuunimine jne.
Nõus

Kui sa oled kasutatud kraami turul, pead olema võimeline opurtunistlikult reageerima pakkumistele. MRAP ei ole tõenäoliselt hea lahendus aga 122mm "habitsad" olid kindlasti selle raha eest sellel ajahetkel üks parimaid oste.
Kasutaja avatar
rbl
Liige

Postitus Postitas rbl »

Kilo Tango kirjutas:Kui sa oled kasutatud kraami turul, pead olema võimeline opurtunistlikult reageerima pakkumistele. MRAP ei ole tõenäoliselt hea lahendus aga 122mm "habitsad" olid kindlasti selle raha eest sellel ajahetkel üks parimaid oste.
122 mm. oli hea ost aga 155 mm. FH-70 Saksamaalt, UK-st, Itaaliast ei olnud hea ost?
Kilo Tango kirjutas:Milan, ei ole nõus.
Milan-2/F2 oli hea ost aga Spike MR ei olnud hea ost?
Kissinger - "Military Men Are Just Dumb, Stupid Animals To Be Used As Pawns In Foreign Policy"
A4
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas A4 »

Kapten Trumm kirjutas:
Võta seda kui ajateenistuse maksumuse osa. Kuigi EKV ajateenija varustus on üsna tasemel, siis alati on nipetnäpet asju, mida ajateenija oma mugavuse/heaolu osas omale soetab - pealambid, erinevad mütsid/sallid, paremad kindad jms, mis makstakse nagunii oma taskust. Ja kui ütled, et toetuse ja ajateenistuse populaarsuse vahel puudub seos, siis eksid. Ka väga patriootlikult mõtlev ajateenija võib muutuda riigikaitse osas ükskõikses kui talle igas küljes peale k*stakse.
Tekkis nüüd aega enda seisukohti tiba paremini selgitada.
Mul pole midagi selle raha maksmise vastu, nagu ütlesin, makske poole rohkem, siis oldakse veel rohkem rahul. Veel parem oleks konditsioneeritud kasarmud ühekohaliste normaalmõõdus vooditega. (ilma igasuguse irooniata, tahaks näha, kuidas 190 cm mees seal naril välja magab).

Küsimus on lihtsalt selles, et kas nimetatud kulu on vajalik teha, kui see annab kokku märkimisväärse summa ja meestele nt soomuse andmine venib nagu härja ila.
See on aga erinevalt sokolaadist või pealampidest ellujäämise küsimus. Muidugi rahuajal selle peale keegi ei mõtle, aga olen enam kui kindel, et kui õhus lendab metall ja taevas mürisevad MiG-id, siis kui selsamal mehel on valida, kas Snickersi, pealampide ja muu headusega Unimog või 20a vana BTR, Pasi või M113 (eeldusel, et mõlemad võrdselt toimivad), siis mis arvad, palju neid on, kes sinna Unimogi kasti tahaks ronida? Kui keegi ütleb, et varjume, siis miks neid Pasisid ja Mambasid missioonile vaja oli? Võiks ka jalutada põllul ja kui tina lendab, pikali visata.

Mis neid isiklikke argumente puudutab, siis on nähtud umbes 150 inimest, see pole mõistagi see, mida väljaõpetajad igapäevaselt näevad, aga mingi ettekujutus tänapäeva 16-18. a tegelastest mul siiski on. Kellega metsas sõda peetud on ja toidupakkidest sai ammu koristatud kallid maiustused (mida siin vaat et ajateenistuse vältimatuks osaks tunnistatakse), mida karmimaks on läinud tingimused, seda suurem on soovijate arv, eriti menukas oli patrull-laagri pakkumine -25 kraadiga ja pikkade jalgsirännakutega. Mõistagi korjati ära igasugu nutividinad jne. Täna olen seisus, et ei jätku enam varustust välja anda. Sellest ma järeldan, et taolistel asjadel motiveerib ikka päris palju justnimelt soorituse raskus, mitte selle juurde loodud mugavused. Inimesed saavad suurepäraselt hakkama männiokastest ja pohladest keedetud tee ja sambla peal magamisega, alguses pelgasin seda, aga nüüdseks olen taibanud, et mugavusega motiveerib hulka kehvemalt kui mõtestatud võimalusega iseennast ületada ja sisukalt/huvitavalt korraldatud tegevusega.
Esmalt – ma ei taha öelda, et meil ideaalis poleks vaja rohkem soomusega kaetud üksuseid – olgu selleks siis second-hand soomustransportöörid a la Pasi, võibolla isegi mingid „kodumaised rahvasoomukid“, kuigi ma olen skeptiline selliste masinate „odavuse“ suhtes. Aga eelkõige tahtsin ma selgitada, et need konkreetsed USA pakutavad „tasuta“ MRAP-id meie tingimustesse küll eriti hästi ei sobitu.

Mis puudutab juttu ajateenija toetused vs see kraam, mida sama raha eest saaks hankida, siis meenutab selline kaitse-eelarve sisene vastandamine natukene neid inimesi, kes makrotasandil ütlevad, et kaitsekulude peale läheb kole palju raha, mida saaks pigem kasutada sotsiaalkulude katteks või regionaalpoliitika arendamiseks vms.

Esiteks on see vastandamine rahalises mõttes üsna alusetu. Kui vanas rahas läks selle lõbu peale umbes 60-70 miljonit krooni, siis eurodes teeb see 3,8-4,4 miljonit eurot, mis nt 2013. aasta 360 miljoni eurosest kaitse-eelarvest moodustab umbes tühised 1 kuni maksimaalselt 2%. Investeeringukuludeks on samast eelarvest ette nähtud aga tervelt 40% (http://www.kaitseministeerium.ee/et/eelarve), nii et ma küll ette ei kujuta, kuidas selle 1% liitmisega (sest ajateenijate toetust ei saa ju täielikult nulli keerata) lisamisega 40-le oleks kuskil võimalik saavutada mingit märkimisväärset kvalitatiivset või kvantitatiivset võitu. Kümne aasta jooksul on ju ajateenijatele-reservväelastele nende sadade miljonite investeeringumiljonite eest soetatud sidevahendeid, vaatlusseadmeid, soomukeid, veokeid, maastureid, haubitsaid, isiklikku varustust, laskemoona, TT-raketisüsteeme ja ÕT-raketisüsteeme, ehitatud korralikke kasarmuid, harjutusvälju ja ladusid jpm. Seega ma eriti ei näe seda kohta, kus ajateenijate toetuse kärpimise või kaotamise arvelt tulevate paari lisamiljoniga oleks saanud saavutada mingit suurt hüpet, eriti arvestades seda, et need ajateenijate toetusrahad jagunevad ühtlaselt paljude aastate peale, aga hankelepingud on meil tavaliselt maksimaalselt 3-4 aastased.

Nüüd ajateenija toetusest endast. Kui öeldakse, et praegune toetuse keskmine suurus (suurus varieerub ametikoha, auastme ja teenistusaja pikkuse lõikes, aga keskmiselt on see ikka kuskil ca 100 eurot) on liiga suur ja raiskajalik, siis kui suur oleks optimaalne? 100 euro asemel 50 eurot? Aga kust siis see suur rahaline võit tuleks? Või äkki 100 euro asemel keskmiselt 10 (kümme!) eurot, nagu see oli kuni 2006. aastani, mil reamees sai vist umbes 150 krooni kuus ning jaoülemast seersant 180 krooni. Ise ma teenisin aega 2001.-2002. aastal, mil ajateenija toetus oligi just sellise suurusega ja siis oli reaalne olukord selline, et nädalavahetuseti läksid linnaloale need, kes elasid enamvähem sama asula (Tallinna) piires, kus linnasisene ühistransport oli ajateenijale tasuta, või siis need, kellel olid rikkad vanemad. Suur osa Tartust, Võrust ja Valgast pärit vaesematest peredest pärit ajateenijaid aga käisid kodus heal juhul kord kuus, sest rohkemaks kui üheks edasi-tagasi-sõiduks sellest 150-eurosest toetusest lihtsalt ei piisanud. Ja seda ajal, kus 150 krooni just kõige väiksem summa ei olnud.

2007. aastast kehtestatud uued, pea kümme korda suuremad toetusid tundusid tol hetkel ehk tõesti pisut suured, aga võiks meelde tuletada, et paari aasta pärast tabasid neid toetusi mitu kärbet (mis toimusid samas tempos kogu ülejäänud Kaitseministeeriumi valitsemisala palgakärbetega) ning minu teada ei ole need toetused masu-eelsele tasemele tagasi jõudnud ka täna, kuigi elukallidus on vahepeal päris kena hüppe teinud.

Olen nõus kapten Trummiga selles osas, et ajateenijaid pole tõesti vaja nagu sitta pilpa peal hoida ja hellitada, ning välitingimustes toimiv karm ja askeetlik väljaõpe ongi mitmes mõttes üheks täiendavaks motivaatoriks. Aga antud juhul ei käi jutt ju sellest, et kas ajateenija peaks ööbima välitingimustes ilma telgita, vaid selles, et ajateenijal (aga ka Kaitseliidu vabatahtlikul) on ka mingi elu ja vajadused väljaspool välilaagrit ja kasarmumüüre. Ajateenija tahab tahab ju kah aegajalt hügieenivahendeid või sigarette osta, või sõdurikodust maiustusi, limonaadi ja krõpsu soetada (ja ära sa Trumm tule siin kohe heaoluühiskonna kaloritest kurtma, sest ajateenija higistab need rasvad ja suhkrud väliõppustel üsna ruttu välja). Ajateenija tahab aegajalt telefoniga rääkida ja peab seetõttu näiteks telefoniarvet maksma. Nädalavahetuseti (siis, kui on linnaluba) tahab ajateenija kodus käia, ning suurem osa meie väeosadest (Tapa, Jõhvi, Võru, Paldiski) ei paikne Harjumaa-Tallinna piirkonnas, kust objektiivsetel põhjustel on pärit suurim hulk ajateenijaid. Linnaloale saades tahab ajateenija äkki ka kinos käia (jah, seal on sooduspilet), või pubis paar õlut juua, või siis ööklubis tüdrukuga tantsida. Paljudel ajateenijatel on paraku juba ka väiksemad või suuremad laenud võetud, ning kuigi ajateenistuse ajaks peatatakse enamike laenude põhiosa tagasimakse, siis intresse tuleb ikka maksta. Ajateenija on täiskasvanud inimene ning ma ei usu, et oleks mõistlik kõiki neid kulutusi keerata ajateenija vanemate kaela, eriti, kui tegemist peaks olema vähemkindlustatud perekonnaga, kus võibolla iga euro täpselt arvel. Samuti ma ei näe, et erilist rahalist võitu saavutaks sellega, kui lükata nt transpordikulud omavalitsuste kaela (aga milline KOV maksab siis, kui ajateenija sõidab Võrust Tallinnasse?), sest päeva lõpuks peab see raha ju ikkagi kuskilt tulema.

Kogu selle jama vältimiseks meil ongi tegelikult üsna mõistliku suurusega ajateenija toetus – kord kuus saab ajateenija olenevalt teenistusaja pikkusest, ametikohast jms 100-200 eurot, ning edasi on juba tema enda asi, milleks ta seda kasutab. Ainult et ärgu tulgu pärast kurtma, et ei saanud rahapuudusel koju sõita, habemeajamisteri osta, või õppelaenu intresse ära maksta. Ja kui te olete tähele pannud, siis ajateenijad kurdavad küll paljude asjade üle (see on eestlaste tüüpiline ja paratamatu iseloomujoon), aga ma ei ole eriti kuulnud, et keegi (v.a. lollakad SMS-laenu võtjad, aga need on oma õnnetuses ikka ise süüdi) kurdaks selle üle, et ajateenijale pole rahaliselt antud vähemalt võimalust oma teenistusvälise eluga normaalselt hakkama saada.

Meeldib meile see või mitte, aga ajateenijad on meie ühiskonna peegliks, koos sellest tulenevate heaoluühiskonna hädade, tarbimisharjumuste ja vajadustega. Võiks muidugi proovida kusta vastu tuult, anda kõigile endiselt 10 eurot kuus toetust ja targutaval häälel rääkida sellest, et elu peab ka linnaloa ajal karm ja askeetlik olema, ainult et siis olekski ajateenistuse kuvand täna selline, et ajateenija on üks vallasant, kes peab 8-11 kuuks ära unustama isegi need tsiviilühiskonna osad, mis vahetult teenistust tegelikult ei sega.
smr
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas smr »

rbl kirjutas:MRAP –id sobiks Eestis eelkõige ainult Scoutsile kui puhtalt missiooniüksusele, päästeameti demineerijatele, sõjaväepolitseile, märulipolitseile, julgestuspolitseile.
Mida teevad PäA demineerijad, märulipolitsei või julgestuspolitsei MRAPidega? Kas meie teedel on suur oht miinile sõita või varitsusele sattuda?
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Alban kirjutas: Selles asjas olen proff.
Lihtsalt uudishimust- huvitav, millise eriala professionaali suhtlussõnavara moodustavad väljendid "kaagutamast", "Õpi ära millal oma suu kinni hoida", " arva ja oleta siis edasi", "nagu vastu tuult k..ta", "kogemusteta kaagutaja" jne?
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
rbl
Liige

Postitus Postitas rbl »

smr kirjutas:Mida teevad PäA demineerijad, märulipolitsei või julgestuspolitsei MRAPidega? Kas meie teedel on suur oht miinile sõita või varitsusele sattuda?
Julgestuspolitsei transpordib MRAP-iga VIP-e, julgestab sularahavedu jne. Need kergelt soomustatud sõiduautod ei paku tegelikuses praktiliselt IED vastu mingit kaitset. Päästeamet demineerib Buffalo MRAP-iga IED –sid. Politsei julgestab sõjaolukorras tagalat ja peab partisanivastast võitlust.
EOD
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas EOD »

rbl kirjutas:Päästeamet demineerib Buffalo MRAP-iga IED –sid.
Ehk suvatseks auväärne ka minusugusele lollile selgitada, kuidas see välja peaks nägema. :shock:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline