EOD kirjutas:Vabandan näpuvea pärast, ikka väljalaskekollektorit pidasin silmas.
Katist tagapool asuva väljalasketorustiku puudumine oleks ka süsteemi takistuse vähenemise kaudu võinud mõjutada, et segu kollektorisse pääses ja seal plahvatas. Neid summutajaid ju küll niimoodi lõhki lastud, et suurtel pööretel süüde välja ja mõne sekundi pärast sisse. Seda muidugi autodel, mil magnetklapita karburaator.
Tööpinnal jälgede puudumine võiks viidata ka hüdrotõukurite veale, mistõttu klapid ei sulgu. Kui sel mootoril muidugi hüdrotõukurid on.

Aga mitmel klapil samaaegselt? Õlirõhu järsk tõus üle lubatu, mistõttu tõukurite kolvid lükati välja?
Sinu jutus on iva sees, kahtlustasime ka ise midagi sellist (aga see survete järjekord ei klapi). Hea vanakooli mootor, käsitsi regullitavate klappidega. Täispritsega kah teine.
Manurhin, kuidas sa seletaksid kõigis neljas silindris üheaegset rõngaste purunemist tühikäigul (ok. külma mootoriga on need küll kõrgemad, aga +5 juures mitte eriti, vaevalt 500 võrra). Oktoobris läbis auto ülevaatuse, ei suitsenud, ega tarbi liigselt õli. Silindrites pole isegi märkimisväärseid kulumisrante, kolvid ei loksu ei vertikaal- ega horisontaalsuunas. Ja fakt on see, et väljalaske klapid jooksevad kahes silindris lahinal läbi, ülejäänud kahes jooksevad, aga märksa vähem. 16 klapine neljapütane on see moto. Täna sai kaan viidud kodaniku kätte, kes kaante-klappidega tegeleb (aastaid juba tema teenust kasutanud), kahjuks oli tal hetkel kiire ja tagasi helistanud pole (igatahes vangutas pead kogu selle jama peale, ega osanud midagi arvata, enne kui kõik lahti harutatud). Auto "perearsti" ajalugu on mulle kah kenasti tuttav, oli sõbra-klubikaaslase omanduses, koos vahetasime rihmad-mahlad peale ostu. Hiljem langes sõbral sellise auto järgi vajadus ja saigi see minu endise naabrimehe omandusse, ning see on kogu aeg mul silma all olnud. Peale rihmavahetust on moto läbi sõitnud vaevalt 30 000. Enne rihmavahetust olid surved ühtlaselt 13 (selle moto ja läbisõidu puhul tavalised).
Walter, tundub et oled nende motodega kokku puutunud

. Siiski, üritasin vasaravarrega klappe avada, nagu siidi, nii lahti kui kinni käivad. Lahtivõetud klapp (see kõige rohkem läbilaskev) liigub ettenähtud suundades praktiliselt jõupingutuseta. Sinu saaga puhul pakuksin välja õlivahetust või enne seda nn. pesuõli kasutamist vana mootori puhul (kuu aja jooksul trehvasin kuulma nelja juhust, kus niimoodi motosse kolks lasti).
Aga enne kui kaanetegija käest rohkem vastuseid tuleb, sinnani olen sama loll või tark kui kaasamõtlejad

.