Kui sulle ei meeldi kellegi teistmoodi näide, siis ei pruugi see alati olla demagoogia vaid (antud juhul) hoopis sinu enda metoodika kasutamine, kuid teiste võrdlusmomendiga. Sel juhul sõimab pada katelt, ja demagoogitsevad mõlemad.EOD kirjutas:Jaa, demagoogiat Sa valdad hästi!Yks kirjutas: Aga kui see ei ole kohane võrdlus täna, kui äkki on kohasem "Seelower Höhen" antud juhul ja ukrainlased ei esine edasi rulluva Punaarmee rollis vaid korraks võitu maitsnud sakslastena ja edasi läheb ainult hullemaks?![]()
Kas on ikka mõtet võrrelda praegust agressiooni ohvri Ukraina olukorda agressori Saksamaa (jätame Stalini agressiivsed plaanid 1941 hetkeks kõrvale) olukorraga 1945. aastal? Pigem ikka EW olukorraga Vabadussõja alguses või N.Liidu olukorraga 1941. aastal?
Põhimõtteliselt pole ka näiteks Harkovi kaotus veel sõja lõpptulemuse otsustajaks. Lihtsalt Ukrainat hakkavad maailma rikkad siis rohkem toetama. Kas ka omakasupüüdmatult, on omaette küsimus. Eks mõnedki rahamaailma vägevad praegu mõtlevad, et "las venelased tapavad üksteist, hiljem neid lihtsam kontrollida". Nagu ka britid kaotasid pärast II MS impeeriumi, kuna jäid abi eest sõjas kõvasti võlgu.
Tegelikult oli mu vastus sulle vaid vihje, et igasugused klišeelikud ja selgelt punnitatud võrdlused minevikust ei ole muud kui vaid proov tõlgendada tänaseid sündmusi mineviku näidete varal, kas siis optimistlikus noodis (sina), kuid samas on võimalik seda teha seda pessimistlikumalt (mina). Võta vaid mingi sobiv mineviku sündmus ja "võrdle" tänasega ning ütle, et just nii juhtubki nagu siis. Reaalsus on aga see, et täna toimuvad Ukrainas unikaalsed sündmused ning ilmselgelt pole meil mitte millegi või kellegiga võimalik neid võrrelda. Enda lohutuseks võid ju sugesteerida endale, et kohe-kohe sünnib mingi ime, sest sellel ja sellel aastal juhtus selline ja selline sündmus ning seetõttu... Mis iganes.
Pigem on tänane reaalsus see, et sõjad ei lõppe enam 4 aastaga (I MS) või 7 aastaga (II MS) ega ka juba isegi 10 aastaga (Afganistan). On täitsa reaalne, et see uuetüübiline sõda jääb vinduma aastakümneteks. Mismoodi näevad välja sel juhul Venemaa ja Euroopa või Ukraina ja Euroopa suhted, ma isegi ei viitsi oletada.