Mõned tähelepanekud ja siin pole enam grammigi irooniat.
Minu andmetel (just kuulsin vahekohtuniku käest) tehti ründavale poolele tund enne Endexi nö restart. Kõik äratati ellu ja ründajatele anti võimalus järgmist objekti rünnata. Samuti oli ju piirang öisel ajal tegutsemise kohta.
Stsenaarium on ju seegi, et ühed on kaitses ja teised ründavad. Rääkimata sellest, et õppus lõppeb kell X, mitte siis kui üks pool on kaotanud.
Muidugi peab eri relvaliikide koostööd harjutama, üldse igasugust koostööd, aga seda harjutamist tuleb teha enne Põhjakonna, Põhjakonnal rakendatakse harjutatut ja sealt saadakse tagasiside, otse põllult, otse vastaselt, kuidas ja millises võtmes peaks järgmine aasta eri relvaliikide koostööd harjutama enne Põhjakonna.
Et me siin nüüd ei vaidleks teemal muna või kana.
Relvaliikide koostööd õpitakse ja harjutatakse kahtlemata enne suuremaid õppusi. Klassis, MAPEXiga, TEWTiga, CPXiga, FTXiga (Põhjakonn), LFXiga ning mitte tingimata sellises järjekorras, sest mõned asjad korduvad. Igal uuel õppusel oodatakse aina suuremat teadmiste ja oskuste (hoiakute!) rakendamist. Selleks tuleb iga järgmise taseme õppus ka vastavalt korraldada.
Muuseas KT-l ei ole ka lõpptulemus teada. Planeeritakse pataljoni rännak, kaitse, rünnak. Kui eelnev tegevus ebaõnnestub, siis rivistatakse mehed uuesti üles ning minnakse uue etapiga edasi. Ebaõnnestumine pannakse loomulikult kirja. Oluline aga, et üksus saaks hinnatud konkreetsetes tegevustes. Kui tegemist ei oleks hindamisõppusega, siis toimuks tõenäoliselt täpselt sama - luuakse erinevaid õppeolukordi. KT ise on samas nii kompleksne ja pikk õppus, et paljudel osalejatel kaob järg ära.
Aga kujutame ette Põhjakonna, mis toimuks laservestidega. Lahing algab laupäeval kell 0700. Kella 0900ks on kaitsjate ebaõnnestunud tegevuse tõttu kogu isikkoosseis hävitatud ... Või olgu pealegi, kella 1900ks. Mida ülemad sellest õppisid? Kas õppus oleks siis läbi?
Kokkuvõtteks: Ma arvan, et PK on vinge ja vajalik õppus. Ma ei arva, et see saaks "geneetikas"" olla midagi sellist, mida mitte kuskil mujal ei tehta ... siis on suure tõenäosusega tegemist vigase üritusega. Annan siinkohal pühaliku tõotuse, vähimalgi võimalusel järgmisel aastal ise osaleda.
PS! Hea küll, 6m kaart oli halb näide. Mis ei tähenda, et ma ei suudaks A2 formaadis kaarti omale püksitasku panna ja selle lahtivõtmisel ei näitaks ma mitte kunagi kaardi tagumist valget külge ...